Ajoitko ojaan? Joka kolmas suomalainen on tietämätön mahdollisista seurauksista – naisista jopa 38 prosenttia

auto ojassa
Shutterstock
Julkaistu 20.12.2018 10:13

MTV LIFESTYLE

Tieliikenne- ja rikoslain valossa itseaiheutetusta ulosajosta voidaan sakottaa, vaikkei tapahtumassa aiheutuisi vahinkoa kanssa-ajajille. Autoklinikan tilaama kyselytutkimus kuitenkin paljastaa, että noin kolmannes suomalaisista autoilijoista ei tästä sakkomahdollisuudesta tiedä.

Lumi ja pakkaset ovat saapuneet Suomeen aina etelää myöten. Valkoisen maiseman ohella seurauksena ovat liukkaammat tiet, jotka vaativat autoilijoilta tarkkaavaisuutta erityisesti mutkissa ja jarrutustilanteissa.

Kolarikorjaamo Autoklinikan kyselytutkimus selvitti, kuinka hyvin suomalaiset autoilijat tuntevan itseaiheutettuja ulosajoja koskevat lait. Tulosten perusteella noin kolmannes autoilijoista ei tiedä, että itseaiheutetusta ojaan ajosta voi saada sakon. Miesten keskuudessa vastaava osuus putoaa 25 prosenttiin, kun taas naisista 38 prosenttia myöntää sakkomahdollisuuden tulleen yllätyksenä.

Poliisihallituksen mukaan huolimattomuuden aiheuttamasta tai tahallisesta ulosajosta sakotetaan aina, jos ulosajolle ei löydy mitään perusteltavaa syytä. Tällöin kyse voi olla joko tieliikennelaissa säädetystä liikennerikkomuksesta tai rikoslaissa säädetystä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Jälkimmäisen puolelle mennään, jos ulosajo olisi olosuhteet huomioon ottaen voinut aiheuttaa vaaraa myös toisen henkilön turvallisuudelle.

Lue myös: Valtatie 21 on autoilijoiden painajainen: "Etelässä tätä ei sallittaisi ikinä"

Mikäli kyse on pakkotilateosta, jossa tienkäyttäjällä ei ole ollut mahdollisuutta toimia toisin, sakkoa ei luonnollisesti anneta. Yleisin esimerkki tästä on tilanne, jossa autoilija ajaa autonsa ojaan kolarin välttääkseen. Pienen metsäneläimen tai vastaavan väistäminen ei kuitenkaan välttämättä kelpaa tällaiseksi syyksi.

– Ulosajotilanteita tarkastellaan ja arvioidaan aina kokonaisuuksina inhimillisine syineen. Poliisi voi tätä kautta päätyä huomautuksen antamiseen myös tilanteessa, jossa sakottaminenkin olisi lain silmissä mahdollista, poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta tarkentaa.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, jättäisivätkö autoilijat sakon pelossa ojaan ajon ilmoittamatta poliisille. 41 prosenttia vastaajista tunnustaa, että ilmoitus jäisi tekemättä.

– Itsekriminointisuojan vuoksi tienkäyttäjällä ei ole mitään velvollisuutta ilmoittaa poliisille tapahtumasta, jolla hän voi saattaa itsensä syytteen vaaraan. Käytännössä ihmiset kuitenkin yleensä ilmoittavat ulosajoistaan, vähintään hätäkeskuksesta apua soittaessaan, jos tapaukseen ei liity jotain rikollista toimintaa. Poliisi ottaa luonnollisesti ilmoitukset mielellään vastaan, jotta ulosajon syyt, kuljettajan terveydelliset seikat ja mahdolliset seuraukset voidaan tarvittaessa arvioida, Arvelin kertoo.

Lähde: Autoklinikka

Tuoreimmat aiheesta

Autot