Nukuitko huonosti, ja töissäkin stressaa? Huonoja uutisia: Päiväsi tuntuu kohta kahta kauheammalta

0:50img
Kello lyö 22.03 ja alat saada kaikenlaisia hyviä ideoita? Nämä asiat vain myöhään valvovat ihmiset voivat ymmärtää!
Julkaistu 18.09.2020 06:50

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Huonosti nukuttu yö saa stressaavan päivän tuntumaan entistä ankeammalta, paljastaa tutkimus.

Huonosti nukutun yön jälkeen olo voi olla karmea. Ja se vain pahenee, mikäli edessä on stressaava päivä. Tutkimuksen mukaan huonot unet johtavat suurempaan tunnereaktioon vaikeina hetkinä.

Jos uni jää vähäiseksi, positiiviset tapahtumat eivät teekään iloiseksi

Brittiläisen Kolumbian ja Pennsylvanian yliopistojen tutkijat havainnoivat noin 2000 amerikkalaista, jotka olivat 33–84-vuotiaita. Tutkintajakso kesti kahdeksan päivä, ja sen aikana osanottajilta kyseltiin heidän uniensa kestonsa, päivän stressitekijöistä ja päivän aikana sattuneista positiivisista asioista.

– Kun ihminen kokee jotakin positiivista, kuten saa halauksen tai viettää aikaa luonnossa, yleensä hän tuntee olonsa tuona päivänä onnellisemmaksi, kertoo tutkimusta tehnyt Nancy Sin.

– Havaitsimme, että kun ihminen nukkuu vähemmän kuin tavanomaisen unimäärän, positiiviset tapahtumat eivät kasvata positiivisia tunteita samalla tavalla.

Huonosti nukutun yön jälkeen ihminen reagoi tunteikkaammin

Koehenkilöitä stressasivat esimerkiksi riidat, sosiaaliset jännitteet ja työ. Osanottajat kertoivat yleisesti päivänsä olleen vähemmän stressaava, jos he olivat nukkuneet enemmän. Jos unet jäivät lyhyiksi, ihminen reagoi tunteikkaammin päivän stressaaviin hetkiin, eikä hän löytänyt yhtä paljon iloa päivän hyvistä hetkistä.

Tutkija Sinin mukaan yksi kolmesta aikuisesta ei saa seitsemän tunnin yöunia.

Liian vähäiset unet vaikuttavat terveyteen myös muilla tavoin. Erään tutkimuksen mukaan huonosti nukkuminen lisää Alzheimerin taudin riskiä. Pitkään jatkunut huono nukkuminen kasvattaa kakkostyypin diabeteksen riskiä, ja jatkuva univaje rapauttaa terveyttä. Toisaalta liian pitkiä päiväunia ei saisi nukkua.

Tutkimus julkaistiin Health Psychology -lehdessä.

LUE MYÖS: Korona voi vaikuttaa uneen kahdella tapaa – asiantuntijat varoittavat unettomuuden seurauksista: "Ei ole mikään leikin asia"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähteet: Foxnews.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, UBC.ca

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen