Tämän Martti Puumalainen nimesi olympiaflopin syyksi – valmentaja täysin eri mieltä

Suomen judo noussut huipulle slovenialaisen Rok Draksicin opein 2:25
Tulosruutu tapasi Martti Puumalaisen ja valmentaja Rok Draksicin Pariisin olympiakylässä. Suomen judosta kertovassa jutussa äänessä myös Luukas Saha.

Heti ensimmäisessä ottelussaan Pariisin olympialaisten jatkosta karsiutunut judoka Martti Puumalainen kokee vastustajien oppineen hänen metkunsa viime vuoden menestyksen jälkeen.

Puumalainen pääsi Pariisissa kahdeksanneksi sijoitettuna suoraan 16 parhaan toisella kierroksella, jossa jo avauskierroksella voitokkaasti otellut Azerbaidzhanin Ushangi Kokauri heitti hänet ipponin arvoisesti yllätysiskulla.

Puumalainen oli slovenialaisen valmentajansa Rok Draksicin kanssa päättänyt ottaa kamppailun alun huolellisesti ja lähteä väsyttämään vastustajaa. Lopussa Kokauri pääsi kuitenkin niskan päälle.

– Hyvin kyllä blokkasi kaikki parhaat tekniikkani tuo azeri. Kyllä siinä oli hänen hyvyyttään ja tietty myös omaa huonouttani, Puumalainen arveli.

Azerbaidzhanilainen oli Puumalaiselle tuttu mies sekä harjoitusleireiltä että kisoista, joista Kokauri oli vienyt kaksi kohtaamista kolmesta. Puumalaisen ensi arvio oli, että hänen otteensa tunnettaan liian hyvin viime vuoden EM-kullan ja Masters-voiton myötä.

– Ehkä tulee päällimmäisenä mieleen, että en ole pystynyt uudistautumaan tarpeeksi nopeasti. Viime vuonna oli ne kaksi tosi hyvää onnistumista, niin totta kai jengi katsoo, mitä siellä on tehty oikein. Ei ole ehkä tarpeeksi nopeasti luotu mitään uutta, Puumalainen pohti.

– Ehkä pitää löytää vähän uusia tekniikoita, millä tehdä pisteitä. Olen monta vuotta luottanut noihin ja ne ovat kyllä toimineet hyvin, mutta vähän varmaan tarvitsee monipuolisuutta lisää tuohon tekniikkavalikoimaan. Se on minun selkeä eka ajatus.

Valmentaja Draksic toista mieltä

Suomen judomaajoukkueen slovenialainen päävalmentaja Rok Draksic ei lähtenyt syyttämään nopeasta putoamisesta Puumalaisen huonoa taktista valikoimaa.

Puumalainen sortui ottelun lopussa huolimattomuuteen, ja Kokauri pääsi tekemään heiton, kun suomalainen puolusti huonossa asennossa heittoa toiseen suuntaan.

– Jostain syystä se ei tuntunut parhaalta mahdolliselta. En tiedä miksi, koska kaikki oli mennyt täydellisesti. Siinä on sekunti aikaa reagoida. Hän oli vähän myöhässä, ja se ratkaisi, Draksic arvioi tuoreeltaan.

– Luulen, että hän tietää jo kaiken, millä hän olisi jo voinut ottaa mitalin täältä. Hänellä on jo erilaisia tekniikoita, joten minusta hänellä on jo tarpeeksi. Totta kai hänellä on ollut todella vaikea jakso, joten tänne tuleminen oli normaalia vaikeampaa, valmentaja myönsi.

Puumalaisen taival kevään MM-kisoissa jäi yhtä lyhyeksi avauskierroksella tulleen tappion myötä. Odotukset olivat kovat, ja niin piti olla itseluottamuksenkin, vaikka tuntuma kamppailemiseen oli erittäin ohut.

– Hänellä ei ollut takana turnauksia, joista hän olisi saanut itseluottamusta. Hänen piti vain selviytyä tästä ensimmäisestä ottelusta ja sitten vastassa oli erittäin kova vastustaja. Nämä ovat tietysti tekosyitä, mutta tämä on realiteetti, että viimeiset kuusi kuukautta eivät ole olleet kovin hyviä, Draksic totesi.

Puumalaiselle olisi ollut myös eduksi, jos hän olisi saanut avata pelin jo ensimmäiseltä kierrokselta hieman heppoisempaa vastustajaa vastaan. Nyt Kokauri tuli voiton jälkeen ryminällä tatamille, kun taas Puumalaisen edellisestä tosipaikasta oli ehtinyt kulua kuukausia.

– Se on aina niin, että kun toisella on voitto alla, niin se on todella paljon vaikeampaa. Tätä minä pelkäsin. Tietysti luotin koko ajan, että hän onnistuu tässä, Draksic sanoi.

– Sanani hänelle ovat, että koeta unohtaa kaikki. Koska kaikki ajatukset siitä, että mitä olisi voinut tapahtua, eivät käy järkeen. Nollaa itsesi, ole perheesi ja ystäviesi kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat