Suomalaisjudoka Luukas Sahan tappiossa karvas sivumaku – olympiamatolla kohauttava hetki: "Etukäteen tiedossa"

Suomalaisjudoka Luukas Saha ei lähtenyt kritisoimaan tuomareita, vaikka hän näytti saaneen epäoikeudenmukaista kohtelua olympiataistossaan moldovalaista Denis Vierua vastaan Pariisissa sunnuntaina. 

Neljännesvälierässä vastaan tullut maailmanlistan ykkönen Vieru osoittautui kuitenkin hyvin niukalla marginaalilla vahvemmaksi. Vieru otti voiton yllättävällä liikkeellä, kun jatkoaikaa oli kulunut reilut neljä minuuttia. 

– Avasin peliä, tulin kahvaan, ja hän teki rytminmuutoksen. Olin niin väsynyt, etten pystynyt edes puolustamaan sitä, Saha kommentoi pettyneenä suomalaismedialle. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tätä ennen suomalainen näytti olevan jopa niskan päällä. Sahan saama toinen varoitus aiheutti spekulaatiota, sillä tuomariratkaisu ei vaikuttanut olevan ottelutapahtumien mukainen. Sahan mielestä se vaikutti ottelun kulkuun merkittävästi. 

– Tiesin, että ne (tuomarit) haluavat varmasti sen kolmannen varoituksen antaa (minulle), jos en avaa peliä. Piti ottaa riskiä, ja hän pääsi siitä kuittaamaan. 

– Olisivat ne varoitukset voineet mennä ihan jopa toisinkin päin. Ei siinä mielestäni tapahtunut mitään radikaalia – että olisin tehnyt mitään isompia virheitä. Se on etukäteen tiedossa, että kun on rankingykkönen vastassa, niitä ei varoituksilla voiteta. Se on väärä asenne lähteä peliin. Turha on silleen tuomareita syyttää. Tuo on ollut pelin henki monta vuotta, niin pitää saada heitettyä se piste, jos on tuollainen vastustaja. Tai sidonta, joka olikin tosi lähellä, suomalainen selvitti. 

Jatkoajalla Saha sai aikaan saman "bravuurikääntönsä", jolla hän voitti Demirelin. Jos hän olisi saanut pidettyä otteen hieman pidempään, hänet olisi palkittu waza-arilla ja voitolla. 

– Yleensä jos sen saan, niin sieltä ei pääse kukaan pois. Kerran aiemmin on minulta yksi päässyt siitä pois. Myös silloin minulla oli kädet maitohapoilla. Sain sen sidonnan hyvin nyt, ja tunsin ja aistin sen kaverin jännityksen ja stressin. Hän teki viimeisen puristuksen, ja sitten otteeni lipesi. Hän pääsi pois. 

– Jos sen olisin saanut puolustettua, niin olisin pitänyt sen loppuun saakka. Karva enemmän voimaa käsissä (olisi pitänyt olla), Saha harmitteli. 

Ottelu oli Sahan mukaan "dieselvääntämistä", mutta hän oli valmistautunut siihen. Kunto vaikutti paremmalta kuin kahden kuukauden takaisissa MM-kisoissa, joissa Saha saavutti pronssia. 

– Tämä on pettymys. Mitali oli joka tapauksessa tavoite, mutta sitä ei nyt tullut. 

Suomalaisjudoka Luukas Saha suitsuttaa ottelemista Ranskassa – kisaisännillä "aika machomeininki" 0:54
Suomalaisjudoka Luukas Saha suitsuttaa ottelemista Ranskassa – kisaisännillä "aika machomeininki".

Lue myös: