Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan tuoreimman lahjusskandaalin paljastumisen taustalla on pitkälti yksi nainen, Qatarin hakukomitean entinen jäsen Phaedra Al-Majid.
Jalkapallopiirejä järisytti keskiviikkona Yhdysvaltain ja Sveitsin viranomaisten korruptiotutkimus, joka koskee erityisesti vuosien 2018 ja 2022 MM-turnausten hakuprosesseja.
"Fifa-ilmiantajana" tunnettu Al-Majid toimi Qatarin mediavastaavana emiirikunnan hakiessa vuoden 2022 MM-turnausta.
Al-Majid erotettiin virastaan alkuvuodesta 2010. Saman vuoden joulukuussa Qatar voitti kisaisännyyden Fifan äänestyksessä ja Venäjälle myönnettiin vuoden 2018 MM-lopputurnaus.
Alkuvuodesta 2011 Al-Majid otti yhteyttä useisiin tiedotusvälineisiin väittäen todistaneensa kisojen hakuprosessissa väärinkäytöksiä. Hänen väitteensä oli, että qatarilaiset olivat maksaneet äänistä osalle Fifan johtokunnan jäseniä. Al-Majidin ehto oli, että hän pystyisi nimettömänä.
Brittilehti Sunday Times julkaisi väitteet 10. toukokuuta 2011. Samoihin aikoihin myös Australian kisahaussa mukana ollut Bonita Mersiades tuli julkisuuteen omine vastaavine väitteineen.
Fifa kiisti esitetyt korruptioväitteet jyrkästi. Samalla liitto kuitenkin aloitti oman sisäisen tutkinnan asiasta. Tutkintaa johti jenkkilakimies Michael Garcia.
Painostusta
Kaksi kuukautta ensimmäisen lehtijutun ilmestymisen jälkeen Al-Majid perui yllättäen väitteensä. Hän kertoi keksineensä lahjustarinan, koska halusi kostaa potkunsa.
Vuosia myöhemmin hän totesi BBC:lle, että peruminen tapahtui painostuksen alla: kahden lapsen yksinhuoltajana hänellä ei olisi ollut resursseja puolustaa itseään jättiliittoa vastaan.
Al-Majidin mukaan syyskuussa 2011 hän oli ensimmäistä kertaa yhteydessä Yhdysvaltain tiedustelupalvelu FBI:hin, kun hänen turvallisuuden epäiltiin olevan uhattuna.
- He kyselivät saamistani uhkauksista. Heitä kiinnosti myös kisojen hakuprosessi, Al-Majidin kertoo BBC:lle.
Al-Majidin nauhoitti FBI:lle Qatarin jalkapalloliiton edustajien kanssa käymänsä keskustelut.
Vyyhti paisui loppuvuodesta 2011, kun brittilehti Daily Telegraph paljasti FBI:n tutkivan myös tietovuotoa, joka koski Britannian ja Yhdysvaltojen hakukomiteoiden sähköposteja.
Raportista kaksi versiota
Garcian 350-sivuinen korruptioraportti valmistui 18 kuukauden työstämisen jälkeen syyskuussa 2014. Lakipykäliin vedoten raportista ei tehty julkista, vaan Fifan etnisen toimikunnan saksalainen puheenjohtaja Hans-Joachim Eckert julkisti siitä oman 42-sivuisen koosteen.
Eckertin koosteessa todettiin, että Venäjän ja Qatarin kisahauissa ei ole esiintynyt väärinkäytöksiä. Eckert ei myöskään antanut Al-Majidin ja Mersiadesin väitteille painoarvoa. Lisäksi raportti sai Al-Majidin pelkäämään kostoa.
- Eckert ja Fifa eivät kunnioittaneet sopimustamme. He heittivät minut leijonille nimeämällä minut raportissaan, Al-Majid totesi uutistoimisto AFP:lle.
Myös Garcia valitti julkisesti Eckertin versiosta. Garcian mukaan versio erosi tiedoiltaan hänen tekemästään. Asian saatua runsaasti julkisuutta, Fifan johto vei marraskuun puolivälissä asian Sveitsin viranomaisille tutkittavaksi koskien "mahdollisia epäselvyyksiä" vuosien 2018 ja 2022 MM-kisojen hakuprosessissa.
Kyseiset tutkimukset kulminoituivat tämän viikon keskiviikkona, kun joukko kansainvälisen jalkapalloliiton korkea-arvoisia vaikuttajia on epäiltynä korruptiosta. Väärinkäytösten väitetään jatkuneen parinkymmenen vuoden ajan ja käsittävän lahjuksia yli 150 miljoonan dollarin eli vähintään 140 miljoonan euron edestä.
Samalla Al-Majidin koki saaneensa tahtonsa läpi. Twitter-viestipalvelussa hän julkaisi keskiviikkona ytimekkään viestin:
"Onko kommentoitavaa Herra Eckert?".
Lähteet: BBC, The Times, Wikipedia