Jätelakiin tuli muutos vuonna 2021 ja sen tuomat muutokset ovat astuneet voimaan asteittain. 1.7.2024 alkaen lain piiriin tulevat myös alle viiden huoneiston rivi- ja kerrostalot sekä omakotitalot, yli 10 000 asukkaan taajamissa. Muutos velvoittaa biojätteen erilliskeräykseen.
Vaihtoehtoja erilliskeräyksen toteuttamiseen on monia. Jos multasormia syyhyttää, niin yksi keino on oman kompostorin hankinta. Sen voi rakentaa itse tai ostaa valmiina.
K-ryhmän tiedotteen mukaan lämpökompostorien myynti onkin rajussa kasvussa. Myynti on kasvanut tämän vuoden tammi-huhtikuussa lähes 40 %:a edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
HSY:n ympäristöasiantuntijan Minna Partin mukaan lainmuutoksella haetaan kierrätysasteen kasvua.
– Biojäte on ikävä kyllä se, jota ihmiset ovat vähän laiskasti lajitelleet. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sekajätteestä 40% on biojätettä vielä, vaikka sitä keräystä on tehty jo monta vuotta, Partti toteaa.
Asiantuntijoiden mukaan kierrätys kannattaisi, sillä kompostorista tuleva maa-aines, humus, on erittäin ravinnerikasta.
– Humus vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa. Se parantaa maan mururakennetta eli estää maan tiivistymistä. Se parantaa maassa veden kulkua ja saattaa estää joidenkin tautien leviämistä. Se on painonsa arvosta kultaa, listaa puutarhaopettaja Kirsi Tuominen.
10:27