Tämän verran suomalainen nuori pelaa viikossa keskimäärin

1:50img
Montako tuntia pelaamista päivässä on normaalia? Näin vastaa psykologi Terhi Mustonen.
Julkaistu 27.10.2022 06:27

Ville Järveläinen

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry teetti selvityksen nuorten pelaamisesta. Tulokset paljastavat, että erilaisten video- ja mobiilipelien suosio nuorison keskuudessa on kasvussa.

Peräti 66 prosenttia 18–20-vuotiaista pitää pelaamista trendikkäänä. Vuonna 2018 tätä mieltä oli 55 prosenttia nuorista. Tuoreessa kyselyssä vain yhdeksän prosenttia 15–17-vuotiaista kertoo, ettei omassa kaveripiirissä pelata.

– Emme olleet yllättyneitä, että tuloksissa näkyi nuorten aktiivinen pelaaminen, EHYTin pelikasvatuksen asiantuntija Aino Harvola toteaa yhdistyksen tiedotteessa.

Harvolan mukaan suurin osa nuorista pelaa. Lisäksi he käyttävät muuta väestöä paljon enemmän tunteja pelaamiseen, sillä 10–19-vuotiaat pelaavat viikossa keskimäärin 17 tuntia. Muu väestö pelaa viikossa keskimäärin seitsemän tuntia.

Lue myös: Hyviä uutisia nettipelaamisen vaikutuksesta sosiaalisuuteen – tutkija kertoo, missä vaiheessa peleihin "liittyy ehdottomasti riskejä"

Sosiaaliset suhteet tärkeä syy pelata

Pelaamisen sosiaalinen puoli näkyy vastauksissa vahvasti. Yli puolet 18–20-vuotiaista ja 66 prosenttia 15–17-vuotiaista kertoo ikäistensä nuorten pelaavan mukavan yhdessäolon vuoksi.

Kolmannes 15–17-vuotiaista ja neljäsosa 18–20-vuotiaista korostaa, että pelaamisen kautta voi saada uusia ystäviä.

– Pelaamisen psykososiaalista hyvinvointia tukevat hyödyt tunnetaan jo hyvin, ja ne näkyvät myös nuorten vastauksissa. On myös huomattu, että peliympäristöt ovat korvanneet monia fyysisen yhdessäolon paikkoja, Harvola sanoo.

Sosiaalisen yhdessäolon lisäksi pelaaminen tarjoaa mahdollisuuden irtautua arjesta, rentoutua ja poistaa stressiä. Vastauksissa korostuu myös mahdollisuus kokea uusia asioita pelaamisen kautta. Lisäksi pelaaminen koetaan yksinkertaisesti hauskana.

– On tärkeää, että nuorella on keinoja löytää rentoutumistapoja arkeen, joka voi olla hyvinkin hektistä. Se, että nuoret kokevat ylipäänsä stressiä herättää kuitenkin huolta, hän toteaa.

Harvolan kertoo kouluterveyskyselyn osoittavan, että kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista peräti 20 prosenttia kärsii koulu-uupumuksesta. Lähes joka kolmas 15–17-vuotiaista kertoo kyselyssä pelaamisen auttavan unohtamaan murheet ja ongelmat.

– Vaikka onkin hyvä, että pelaaminen voi auttaa nuoria purkamaan stressiä ja ahdistavia tilanteita, on kuitenkin hyvä muistaa, että jos tunteiden säätely tapahtuu liian usein pelaamisen kautta, voi se altistaa nuorta pelaamisen ongelmille.

Lue myös: Pelaaminen tekee lapsista fiksumpia, kertoo tuore tutkimus – "Tätä ei tietenkään pidä pitää itsestäänselvyytenä"

Tuoreimmat aiheesta

Pelaaminen