Tänään maanantaina on maailman ylikulutuspäivä. Se tarkoittaa, että maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat on kulutettu loppuun ja loppuvuoden elämme velaksi. Me suomalaiset olimme käyttäneet laskennallisen osuutemme maailman luonnonvaroista jo huhtikuun alussa. Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin lähes neljä maapalloa.
Ylikulutuksen takia ilmastonmuutos etenee ja luonto köyhtyy. Ilmastomme on jo lämmennyt yli asteella esiteollisesta ajasta ja miljoona kasvi- ja eläinlajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon.
– Jos emme saa ylikulutuspäivää siirrettyä eli torjuttua ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä pysäytettyä, niin se uhkaa meidän taloutta ja ihmisten hyvinvointia ja ennen kaikkea luontoa, joka tuottaa meille ekosysteemipalveluja, joihin meidän kaikki toiminta perustuu, selittää WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.
"Punaisen lihan syömistä pitäisi vähentää"
Ylikulutuksemme vaarantaa ruuantuotannon sekä puhtaan veden ja raaka-aineiden saannin.
Jotta saisimme luonnonvarojen kulutuksen kestävälle pohjalle, tarvitaan muutoksia hallitusten politiikkaan ja yritysten toimintaan. Jokainen voi myös vaikuttaa omiin kulutustapoihinsa.
– Kaikista tehokkain ja konkreettisin jokapäiväinen teko on se, että söisimme vähemmän punaista lihaa, huomauttaa Rohweder.
Eniten ylikulutuksen seurauksista kärsivät eteläisen pallonpuoliskon köyhät valtiot.
Suomalaisten kulutus vie neljän maapallon luonnonvarat
Jos kaikki kuluttaisivat kuten amerikkalaiset, tarvittaisiin viisi maapalloa. Intialaisten kulutustavoilla yksi maapallo riittäisi hyvin. Me suomalaiset tarvitsisimme 3,8 maapalloa.
– Käytämme liikaa fossiilisia polttoaineita, emme turvaa tarpeeksi hiilinielujamme emmekä ole huolehtineet monimuotoisuudesta riittävästi, summaa Rohweder.
Rohweder kuitenkin uskoo, että pystyisimme vielä muuttamaan elintapamme kestäviksi.
– On se mahdollista. Muut maat voisivat tehdä yhtä kunnianhimoiset hallitusohjelmat kuin Suomi. Suomella on nyt kunnianhimoinen hallitusohjelma sekä ilmastonmuutoksen torjunnan että luonnon monimuotoisuuden turvaamisen suhteen. Kysymys kuuluukin, pystyykö hallitus toteuttamaan kunnianhimoisen ohjelmansa.
Suomalaisten laskennallinen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo huhtikuun viidentenä päivänä.