Tamperelainen Mirjami huovuttaa eläimiä, joita saa jonottaa vuosia.
Voisi luulla, että kuvassa on aito lintu. Samaan halpaan melkein menee koiran, kissan ja siilinkin kohdalla: siis tuon on pakko olla oikea!
Ei ole.
Tamperelainen Mirjami Ahola, 24, huovuttaa uskomattoman aidonoloisia eläimiä työkseen.
Aktiivinen huovuttajan ura alkoi vuonna 2016.
– Olen itseoppinut, jos sitä ei lasketa, että ala-asteella on joskus kokeiltu huovuttamista, Ahola naurahtaa.
– Pienenä ajattelin, että olisipa ihana osata tällainen taito. Inspiraation kipinä jäi elämään. Tässä nyt ollaan tekemässä kokopäiväistä huovutustyötä.
Lue myös: Muilla on pihoissaan puutarhatonttuja, Hanna Pilve-Salmisella on Kuolema: "Tulisi vähintään jännäkakka housuun, kun tuon bongaisin"
Alkuharjoituksia Pokémoneilla
Vuonna 2016 Ahola oli juuri jäänyt välivuodelle. Eläintenhoitokoulu oli käyty, mutta uraa siitä ei saanut – alan fyysiset vaatimukset olivat liikaa.
Mirjami Ahola
Exänsä luona asuessaan Aholalle selvisi, että tämän äiti oli harrastanut huovuttamista. Tarvikkeitakin oli vielä jäljellä.
– Kysyin, saisinko tehdä niistä jotakin. Otin tarvikkeet tassuun ja aloin tehdä Pokémoneja, ne olivat siihen aikaan minulle iso juttu, ja hyviä harjoitteita: paljon värejä ja muotoja, kokoja. Sai lihasmuistinkin käyntiin, tuntuma neulaan luonnistui.
Lue myös: Kanako leipoi elämänsä ensimmäisen raparperipiirakan – lopputulos ällistyttää
"Kiinnitän tosi paljon huomiota yksityiskohtiin, pikkuryppyihin varpaissa ja kuonossa"
Japanilaiset pikkuhirviöt saivat nopeasti väistyä tilaustöiden tieltä. Ensimmäinen Aholan myymä tilauseläin oli mopsi.
– Se oli sellainen pikkuinen makaava pötkylä.
Eläimen saaminen eläväiseksi on pitkä prosessi. Ahola pyytää lemmikistä useita referenssikuvia eri suunnista.
– Hahmottelen paperille, minkä kokoinen työstä tulee ja minkä kokoisia eri osista tulee. Alan pistellä villaa neulalla ja vertaan sitä luonnokseen, vastaako työ nyt tätä tai tuota osaa. Kiinnitän tosi paljon huomiota yksityiskohtiin, pikkuryppyihin varpaissa ja kuonossa, joka paikassa.
Esimerkiksi linnut ovat huovutustöinä haastavia: niiden kehoissa on höyheniä, jaloissa kynnet, ryppyjä ja lukuisia muita pieniä yksityiskohtia.
– Niissä riittää kaikenlaista piipertämistä.
Kuva: Mirjami Ahola
Kuva: Mirjami Ahola
Noin 15 senttiä korkean eläimen pistely valmiiksi vie nelisenkymmentä tuntia. Eläimille voi tehdä rautalangasta taivuteltavat tassut. Muitakin taikoja on tarjolla: suuhun voi muotoilla Fimo-massasta kielen ja hampaat, ja suun voi tehdä aukaistavaksi. Käännettävän pään voi tehdä pelkästään villaa käyttämällä.
– Haastavin osuus on saada eläimen sielu esiin. Todella paljon pitää kiinnittää huomiota silmän rakenteeseen, siihen, mihin katse suuntautuu. Oma aikansa menee sielua pyydystellessä, mutta kyllä se sieltä aina lopulta putkahtaa, Ahola hymyilee.
Lue myös: Onerva Luoman päätös olla myymättä taidettaan synnytti ainutlaatuisen idean – helsinkiläiskirjastosta lainattu vaate päätyi jopa Vogueen
Yksi asiakas odottaa eläintään Uudessa-Seelannissa – jono vuosien mittainen
Kun Ahola jakaa töistään kuvia sosiaaliseen mediaan, kiinnostuneiden joukko herää joka kerta.
– Tosi monen toive on, että voisiko edesmenneestä lemmikistä tehdä muistoesineen, Ahola sanoo.
– Sain tässä parin päivän sisällä 200 viestiä uusilta asiakkailta. Kovasti olisi kiinnostusta ja haluaisin toki tehdä kaikille työn heidän toivomaansa ajankohtaan mennessä, mutta tilauksia on monta ja tämä on aikaa vievää.
Tilaajia ei ole pelkästään Suomesta; yksi asiakas odottaa eläintään Uudessa-Seelannissa, ja onpa huopaeläimiä matkannut myös Hollantiin ja Ruotsiin. Työjono on tällä hetkellä vuosien mittainen.
Kuva: Mirjami Ahola
Mirjami Ahola
Haaveena huovuttaa kaikki maailman eläimet: "Siihen ei taida ihan elinikä riittää"
Suosikkieläinkin Aholalta löytyy, tavallaan. Hän haluaisi yksinkertaisesti huovuttaa kaikki eläimet.
Kuva: Mirjami Ahola
– Kaikki eläimet ovat sellaisia, joita haluan tehdä, ne ovat omia yksilöitään ja erilaisia. Odotan innolla jokaisen eläimen työstämistä ja sitä, millainen eläimestä tulee. Toki minulla on oma listani ja haaveena olisi tehdä kaikki eläimet maailmasta, mutta siihen ei taida ihan elinikä riittää.
Kotona majaa pitää valkoinen rotta Stuart. Sitä ei myydä.
– Stuart on yritykseni maskotti ja sitä en aio myydä. Se jää meille ikiajoiksi.
Lue myös: Jo yli 10 miljoonaa ihmistä on nähnyt turkulaisen Ainon, 17, nostalgisen videon
Lue myös: Vuonna 2016 Mervi jätti ihan tavallisen työnsä – sorvaa nyt uurnia: "Kyllä siinä on itselläkin itku herkässä"
Katso myös: Suomalainen Pia, 29, muokkaa Littlest Pet Shop -hahmoja YouTubessa – suosituimmalla videolla yli miljoona katsojaa
5:17Pia kustomoi Littlest Pet Shop -hahmoja YouTubessa.