Tamperelaisen jätteenkäsittelylaitoksen levittämät pahat hajut ovat vaikeuttaneet alueen asukkaiden elämää jo vuosien ajan.
Maanantaina Deleten jätelaitoksella syttyi suurpalo, jonka vuoksi Lintuhytin asuinalueen asukkaita evakuoitiin. Pirkanmaan vihreiden puheenjohtaja Sonja Harmaala oli yksi evakkoon joutuneista.
Hänen kertomansa mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun jätelaitos on aiheuttanut ongelmia alueen asukkaille.
Harmaala huomasi jätelaitoksen hajuongelmat ensimmäistä kertaa jo lähes kolme vuotta sitten muuttaessaan perheensä kanssa Lintuhytin asuinalueelle. Harmaalan kotoa matkaa jätelaitokselle on ilmateitse noin puoli kilometriä.
– Se haisee mädälle kananmunalle. Haju tulee sisätiloihin ja osa asukkaista on saanut päänsärkyä ja huonovointisuutta.
– Meillä oli tämän tulipalon seurauksena ensimmäisen kerran sellainen tilanne, että kotona ei voinut olla edes sen jälkeen, kun evakuointipäätös purettiin. Se haju oli niin järkyttävä. Se oli niin kitkerä ja sitä oli ihan joka paikassa. Lasten vaatekaapit ja kaikki haisi, kuvailee Harmaala.
Tilanne parani hetkeksi
Harmaalan mukaan Deleteen on vuosien saatossa oltu yhteydessä asiasta. Tilanne rauhoittuikin jo hieman hetkeksi, kun jätekuormaa alettiin kuljettamaan yöllä alueelta pois.
Delete on myös muistanut alueen asukkaita kirjeellä, missä on kerrottu, kuinka tilannetta hoidetaan.
Tänä keväänä jätelaitoksella syntyneet hajut ovat kuitenkin jälleen muodostuneet lähialueiden ongelmiksi, kertoo Harmaala.
"Ei siellä pystynyt olemaan"
Pahin päivä koettiin maanantaina, kun aamuyöllä syttynyt rakennuspurkujätekasa levitti ilmaan terveydelle vaarallista savua.
– Minä olin itse menossa aamulla viideltä töihin, kun tämä palo oli juuri alkanut. Siellä haisi.
– Perheeni oli sitten kahdeksalta herännyt siihen hajuun. He lähtivät jo aamulla sieltä alueelta pois.
Iltapäivällä 350 asukasta Lintuhytin asuinalueelta evakuoitiin. Harmaala, hänen miehensä, heidän neljä lastaan ja koira pakeni savuja hotelliin.
– Aika myöhään tuli mielestäni se evakuointipäätös, koska tosi moni oli sieltä jo aiemmin lähtenyt sen hajun takia. Ei siellä tosiaan pystynyt olemaan.
Katso alta kuvia maanantaisesta tulipalosta. Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Kaksi yötä hotellissa
Harmaalan perhe pääsi vasta maanantai-iltana ensimmäistä kertaa takaisin kotiin, kun evakuoinnin purkupäätös annettiin. Vierailu kotona ei kuitenkaan kestänyt kauan.
– Mentiin katsomaan, että voiko sinne jäädä, ja jos ei, niin otetaan sitten tavaroita mukaamme. Viisi minuuttia olin siellä sisällä ja tuli ihan järkyttävä päänsärky ja huono olo. Ei kyllä tosiaan ollut mahdollisuutta sinne jäädä.
Perhe pääsi palaamaan kotiin lopulta vasta keskiviikkona. Paluuta edellytti kuitenkin huolellinen kodin siivous.
– Eilen siivosin siellä koko päivän. Mies kävi tiistaina jo aamulla laittamassa tehoilmastoinnin päälle, keräsi kaikki meidän petivaatteet ja matot ja vei ne pesulaan, kertoo Harmaala.
"Huolestuttaa, auttaako se mitään"
Harmaalan mielestä Deleten pitäisi ottaa valitukset vakavammin ja tehdä isompia toimia, jotta tilanne saataisiin jätelaitoksella kuriin.
– Tiedän, että sinne on rakenteilla tämä halli jätekasan ympärille, mutta kun siellä on jo ennestään halli, jossa on tätä jätettä, niin mistä se haju sitten tulee. Tietysti huolestuttaa, että auttaako se uusi halli mitään, toteaa Harmaala.
Harmaala pohtii myös, miten käy, jos seuraavalla kerralla tuuli puhaltaa myrkkysavut kymmeniä kertoja isommalle asuinalueelle.
– Sehän on tuulen suunnasta kiinni, että minne puhaltaa.
Hajuhaittojen myötä myös alueen maine on Harmaalan mielestä kärsinyt. Asukkaat ovatkin pohtineet vaikuttaako tilanne asuntojen hintoihin.
Halli hajun esteeksi
Delete Finland Oy on vuosien saatossa tehnyt lukuisia investointeja alueella, jotta haju- ja muut haitat vähenisivät. Toimintatapoja on muutettu ja kehitetty, jotta jopa hetkellisistä hajupäästöistä päästäisiin eroon.
– Olemme kehittäneet tuotantoprosessia. Emme tuota enää REF-raaka-ainetta alueella lainkaan, mihin aiemmat hajuvalitukset on liitetty, kertoo Delete Finland Oy:n HSEQ-johtaja Markku Salminen.
Salminen uskoo, että käynnissä olevan rakennusprojektin valmistumisen ja hallien käyttöönoton myötä nykyiset hajuhaitat alueella häviävät kokonaan.
– Toimintatapamme on käsitellä ja varastoida näitä jätteitä jatkossa sisätiloissa. Silloin säilötyssä jätteessä on esimerkiksi vähemmän kosteutta, kun ei ole ulkona sateen alla. Se vähentää bakteerien toimintaa ja mahdollisten hajuhaittojen syntymistä, kuvailee Salminen.
Salmisen mukaan hallit vähentävät myös pöly- ja melupäästöjä. Hallien on tarkoitus valmistua lähiviikkojen aikana.
Delete haluaa toimia niin, että alueen asukkaat eivät kokisi minkäänlaisia haittoja jätelaitoksen toiminnan vuoksi.
– Me saamme tiedon usein näistä hajuvalituksista välillisesti ely-keskuksesta, mikä tietysti aiheuttaa jonkin verran viivettä. Käsittelemme viipymättä valitukset ja ryhdymme toimenpiteisiin, jos näitä tulee, toteaa Salminen.
Asiasta uutisoi ensin Aamulehti.