Tanskan hovi julkaisi sädehtivät kuvat tulevasta kuningasparista – prinssi Frederikin ja prinsessa Maryn loppuvuoden skandaalista ei tietoakaan

Ketjussa polttanut, räväkkä taiteilija – tämä kaikki pitää tietää vallasta luopuvasta Tanskan kuningattaresta 11:14
Ketjussa polttanut, räväkkä taiteilija – tämä kaikki pitää tietää vallasta luopuvasta Tanskan kuningattaresta

Tanskan hovi julkaisi uudet viralliset kuvat väistyvästä kuningatar Margareetasta sekä tulevasta kuningaparista Frederikista ja Marysta että tulevasta kruununprinssi Christianista.

Tanskassa eletään jännittäviä aikoja, sillä maan kuninkaallisten keskuudessa vaihtuu valta tulevana sunnuntaina 14. tammikuuta. 

83-vuotias kuningatar Margareeta  yllätti uudenvuodenpuheessaan ilmoittamalla aikovansa luopua vallasta päivänä, jolloin hänen nousustaan valtaan tulee kuluneeksi täsmälleen 52 vuotta. Margareetan jälkeen Tanskan kuninkaaksi nousee hänen vanhempi poikansa prinssi Frederik, 55, jonka vaimosta prinsessa Marysta  tulee puolestaan kuningatar.

Tanskan hovi julkaisi tammikuun alussa uudet, viralliset kuvat niin väistyvästä kuningattaresta, kuin tulevasta kuningasparista ja heidän vanhimmasta lapsestaan 18-vuotiaasta prinssi Christianista, josta puolestaan tulee seuraava kruununprinssi tulevana sunnuntaina. 

Margareeta on ensimmäinen pohjoismainen nykyaikainen hallitsija, joka luopuu vapaaehtoisesti vallasta. Kuningatar kertoi hänelle vuoden 2023 alussa tehdyn onnistuneen selkäleikkauksen saaneen hänet pohtimaan vallasta luopumista, vaikka hän aikoinaan linjasi, ettei tekisi niin, ellei olisi vakavasti sairas. 

Kuningattaren terveydentila on kuitenkin tällä hetkellä ainakin tiettävästi hyvä. Frederik ja Australiasta kotoisin oleva Mary lukeutuvat Tanskan hovin suosituimpiin jäseniin, joka saattaa olla syynä vallanvaihtoon, jotta monarkian suosiota saadaan Tanskassa pidettyä yllä. 

Mielipidemittausten mukaan valtaosa tanskalaisista kannattaa monarkiaa. 

Myös huhut tulevan kuningasparin suhteen todellisesta tilasta ovat velloneet, sillä vuoden 2023 lopulla esitettiin väitteitä, joiden mukaan Frederik olisi ollut uskoton vaimolleen. Konkreettisia todisteita väitteiden tueksi ei ole kuitenkaan esitetty julkisuudessa, eivätkä kuninkaalliset ole kommentoineet asiaa mitenkään. 

Julkisissa tilaisuuksissa Frederik ja Mary ovat edustaneet yhdessä hyväntuulisina, ja uusissa virallisissa valokuvissa Mary myös pitelee hellästi puolisonsa kädestä kiinni. 

Lue myös:

    Uusimmat