Haudutetut vihannekset ja liha ovat suussa sulavan pehmeitä ja maukkaan makuisia.
Vihanneksen tai lihan käsittelyprosessi ja valmistustavat vaikuttavat suuresti siihen, miten ravintorikas valmis ateriasi on.
Tuoreet vihannekset ja hedelmät
Mitä lyhyempi aika hedelmän tai vihanneksen poimimisesta on, sitä enemmän siinä on jäljellä vitamiineja. Vihannesten kokkaaminen ja valmistusprosessi väistämättä vähentää niissä luonnostaan esiintyviä hyödyllisiä ravintoarvoja. Mitä enemmän käsittelet raaka-ainetta ennen sen syömistä, sitä vähemmän siinä on vitamiineja.
Keittäminen
Keittäminen on yleisimpiä tapoja valmistaa vihanneksia lihan tai kalan kanssa. Porkkanoita, ruusukaaleja ja kukkakaaleja on helppoa ja nopeaa pehmentää kiehuvassa vedessä.
Näin ei kuitenkaan välttämättä kannattaisi tehdä. Erityisesti B- ja C-vitamiinit liukenevat helposti irti vihanneksista kiehuvassa vedessä, ja kasvikset menettävät suuren osan vitamiinipitoisuudestaan.
Leikkaaminen
Floridan yliopiston maatalous- ja ruokatutkimuslaitoksen mukaan myös vihannesten pilkkominen pieniin osiin vähentää niiden vitamiinipitoisuutta. Myös jatkuva vihannesten kääntely ja sekoittelu kattilassa on tuhoisaa vitamiineille.
Hauduttaminen
Kolumbian yliopiston terveystietopankin mukaan pahin ravintoarvojen tappaja on korkea kuumennuslämpötila ja keitinveden mukana hukkaan heitetyt vitamiinit.
Hauduttaminen onkin paras keino säästää vitamiinit ruoassa, jos et halua syödä vihanneksia raakana. Ravintoarvot säilyvät haudutetun ruoan nesteessä. Muista pitää huolta, että neste ei pääse kiehumaan haudutuspadassa.
Paistaminen
Pannulla paistaessa on hankalinta hallita lämpötiloja ja ruoan kypsymistä. Toisin kuin paistinpannulla, uunissa tai padassa kokatessa lämpötilaa voidaan vähentää, ja vastaavasti kypsennysaikaa pidentää.
Terveyskirjaston mukaan minkäänlaista rasvaa ei pitäisi kuumentaa savuavaksi. Lämpötilan kohotessa yli 200 asteeseen monityydyttymättömien rasvahappojen rakenne alkaa muuttua, mikä puolestaan voi aiheuttaa elimistölle haitallisia yhdisteitä. Mitä enemmän korkeita paistolämpötiloja voidaan välttää, sitä turvallisempaa se on elimistölle.
(MTV LIFESTYLE)
Uusimmat
-
00:14
Pentagon paljasti uutta tietoa Venäjän ohjuksesta – Putin: "Ei keinoja torjua"
-
23:24
DR: Merikaapelien hajottamisesta epäillyn laivan ankkuri näyttää vaurioituneen
-
22:48
Kehonrakennuslegendan uhrauksilla raju hinta – Ronnie Coleman, 60, julisti, mitä tulee tapahtumaan
-
22:09
Suomen ja Saksan välisen merikaapelin korjaamisesta uutta tietoa
-
21:50
Ville Peltonen käski HIFK:n ”peilin eteen” – näin Liigan kärkijoukkue reagoi
-
21:48
Junaliikenne meni Jarista täysin sekaisin – tällainen tunnelma oli Helsingissä
-
21:39
Vaara ohi Rovaniemellä – rakennus paloi lähellä rautatieasemaa
-
21:38
Sylvester Stallonelta tuju väite Mike Tysonin ja Jake Paulin ottelusta
-
21:30
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä yli 16 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
21:27
Susijengille kuonoon Espoossa – "En usko, että kukaan heittää tahallaan ohi"
-
21:18
Lumelle voi sanoa pian heipat – ennusteessa vihiä jouluviikosta
-
21:15
Laulaja Jippu muistelee omaa TTK-taivaltaan – yksi asia nousi erityisen suureksi haasteeksi
-
21:05
Diandralle kutsu Linnan juhliin: "Suunnaton ilo ja kunnia"
-
21:00
Venäjä halusi välttää ydinsodan mahdollisuuden: Varoitti Yhdysvaltoja kokeellisesta ohjushyökkäyksestä Ukrainaan
-
20:53
Perttu Hyvärinen syrjään: "Huonompia uutisia"
-
20:42
HIFK:n maalissa pelottava käänne – huimavireinen Iiro Pakarinen koki kovia
-
20:41
Jari kaatoi useita kymmeniä puita hautausmaalla – kaksi erikoisen onnekasta sattumaa
-
20:29
Autoilija, älä erehdy pitämään tätä pelkkänä kosmeettisena haittana – korjaa nopeasti
-
20:18
Leo Komarovin hermot kireällä Nordiksella – yksi kyseenalainen ele oli liikaa
-
20:10
Jari-myrskystä useiden miljoonien lasku sähköyhtiöille
-
Lataa lisää