Tapatko ruoasta ravinteet väärällä kypsennyksellä? Kokeile tätä!

Hauduttaminen on oletettavasti terveellisempi tapa laittaa ruokaa, kuin paistaminen.
Hauduttaminen on oletettavasti terveellisempi tapa laittaa ruokaa, kuin paistaminen.Shutterstock
Julkaistu 26.01.2014 17:15

Haudutetut vihannekset ja liha ovat suussa sulavan pehmeitä ja maukkaan makuisia.

Vihanneksen tai lihan käsittelyprosessi ja valmistustavat vaikuttavat suuresti siihen, miten ravintorikas valmis ateriasi on.

Tuoreet vihannekset ja hedelmät

Mitä lyhyempi aika hedelmän tai vihanneksen poimimisesta on, sitä enemmän siinä on jäljellä vitamiineja. Vihannesten kokkaaminen ja valmistusprosessi väistämättä vähentää niissä luonnostaan esiintyviä hyödyllisiä ravintoarvoja. Mitä enemmän käsittelet raaka-ainetta ennen sen syömistä, sitä vähemmän siinä on vitamiineja.

Keittäminen

Keittäminen on yleisimpiä tapoja valmistaa vihanneksia lihan tai kalan kanssa. Porkkanoita, ruusukaaleja ja kukkakaaleja on helppoa ja nopeaa pehmentää kiehuvassa vedessä.

Näin ei kuitenkaan välttämättä kannattaisi tehdä. Erityisesti B- ja C-vitamiinit liukenevat helposti irti vihanneksista kiehuvassa vedessä, ja kasvikset menettävät suuren osan vitamiinipitoisuudestaan.

Leikkaaminen

Floridan yliopiston maatalous- ja ruokatutkimuslaitoksen mukaan myös vihannesten pilkkominen pieniin osiin vähentää niiden vitamiinipitoisuutta. Myös jatkuva vihannesten kääntely ja sekoittelu kattilassa on tuhoisaa vitamiineille.

Hauduttaminen

Kolumbian yliopiston terveystietopankin mukaan pahin ravintoarvojen tappaja on korkea kuumennuslämpötila ja keitinveden mukana hukkaan heitetyt vitamiinit.

Hauduttaminen onkin paras keino säästää vitamiinit ruoassa, jos et halua syödä vihanneksia raakana. Ravintoarvot säilyvät haudutetun ruoan nesteessä. Muista pitää huolta, että neste ei pääse kiehumaan haudutuspadassa.

Paistaminen

Pannulla paistaessa on hankalinta hallita lämpötiloja ja ruoan kypsymistä. Toisin kuin paistinpannulla, uunissa tai padassa kokatessa lämpötilaa voidaan vähentää, ja vastaavasti kypsennysaikaa pidentää.

Terveyskirjaston mukaan minkäänlaista rasvaa ei pitäisi kuumentaa savuavaksi. Lämpötilan kohotessa yli 200 asteeseen monityydyttymättömien rasvahappojen rakenne alkaa muuttua, mikä puolestaan voi aiheuttaa elimistölle haitallisia yhdisteitä. Mitä enemmän korkeita paistolämpötiloja voidaan välttää, sitä turvallisempaa se on elimistölle.

(MTV LIFESTYLE)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle