Vaatimattomuutta tihkuva Valkoisen Talon isäntä sanoo olevansa armoitettu diilimaakari. Presidentti, joka panee kansainvälisillä areenoilla muut polvilleen amerikkalaisten eduksi. Tätä höpöhöpöä moni toistelee itsepintaisesti myös Suomessa. Tuore kauppasodan aseiden kalistelu kuitenkin osoittaa, että Trump on ennen muuta mestari sössimään oikeat asiat väärillä keinoilla.
Asia nimittäin on oikea.
Yhtä oikea kuin Pohjois-Korean ydinaseöykkäröinnin lopettaminen tai terroristeja hyysäävän Iranin paneminen kuriin Lähi-idässä.
Trump häärii molempien kimpussa. Ja muu maailma odottaa kädet silmillä koska tömähtää.
Kiinasta on tullut taloudellinen mahti vähintäänkin kyseenalaisin keinoin. Läntisten kauppakumppanien olisi jo ajat sitten pitänyt painaa jarrua ja painostaa itäinen suurvalta noudattamaan maailmankaupan pelisääntöjä.
Kiinan mittaamaton markkina sokaisi päättäjät niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa katsottiin hävytöntä suhmurointia liian kauan läpi sormien, koska saksalaiset autojätit takoivat Kiinassa unelmatuloksia.
Myös Suomesta löytyy näitä ikäviä tosiasioita aktiivisesti hylkineitä je delleen hylkiviä Kiina-vouhottajia.
Trump vain pahentaa Kiina-ongelmaa
Trump siis ansaitsee tavoitteenasettelusta kiitoksen. Kiistatta.
Eurooppalaisilla on vähintään yhtä suuri intressi kuin amerikkalaisilla löytää Pekinigin vallanpitäjien kanssa yhteinen sävel siitä, mitä kansainvälisissä taloussuhteissa saa tehdä ja mitä ei.
Kaikkia loppupeleissä hyödyttävästä konsensuksesta on kuitenkin turha haaveilla, jos ja kun Trump jatkaa twitter-mähellystään kauppasotarintamalla.
Johdonmukaisinta USA:n 45. presidentissä on arvaamattomuus. Hän on sanomattoman vakuuttunut siitä, että juuri arvaamattomien siirtojen avulla syntyy ainutlaatuisia diilejä.
Hämmentävää kyllä tähän uskovat myös hänen vannoutuneimmat kannattajansa, vaikka näytöt ovat vaatimattomia.
Kauppavääntö Kiinan kanssa saattaa nousta jopa vahvimmaksi todisteeksi siitä, miten tyhä Trump-tynnyri on. Ehkä se tekee vaikutuksen kovapäisimpiin trumpilaisiin.
Trump on varma, että Pekingistä soitetaan
Ensimmäisellä 250 miljardin dollarin vuotuisella tullitariffi-iskullaan Yhdysvaltain johtaja ei saavuttanut käytännössä vielä mitään. Sen kävi karusti ilmi, kun Washingtonin ja Pekingin edustajat kohtasivat neuvottelupöydässä Shanghaissa.
Vain muutama minuutti sen jälkeen, kun Trump oli luonnehtinut käytyjä keskusteluja rakentaviksi, maailman pelätyimmältä twitter-tililtä lasahti sonta tuulettimeen.
Häikäilemättömyydellä jo edellisessä elämässään kunnostautunut kiinteistömiljardööri ilmoitti uusista syyskuun alussa voimaan astuvista tullimaksuista, jotka koskevat yhteensä noin 300 miljardin dollarin tavaraerää.
Trump näyttää olevan häkellyttävän varma , että näillä puskista yllättäen tulevilla korvapuusteilla hän ottaa kiinalaisilta ja heidän johtajaltaan Xi Jinpingiltä luulot pois. Valkoisen talon isännän tosi-tv-käsikirjoituksessa kaiketi seisoo alleviivatuilla tikkukirjaimilla, että ennen pitkää pojat Pekingissä tarttuvat puhelimeen ja pyytävät nöyrästi audienssia diilien kuninkaalta.
Tämä on monessa suhteessa murheellinen harha.
Tavallinen jenkki kärsii eniten
Ensinnäkin Trumpin tuoreista rangaistustulleista kärsivät eniten yhdysvaltalaiset yritykset ja tavalliset amerikkalaiset kuluttajat. Tullimaksut koskevat nyt ennen muuta kulutustavaroita: vaatteita, leluja ja kulutuselektroniikkaa, kuten pelikonsoleita ja Apple-puhelimia.
Käytännössä ”America first” –presidentin hyökkäys kiinalaisia vastaan tarkoittaa amerikkalaisten näkökulmasta veroa, joka nostaa monien kysyttyjen tuotteiden hintoja.
Toiseksi moukkamainen neuvottelutaktiikka vain vahvistaa Xi Jinpingin asemaa sekä Kiinan taloudellisen ja poliittisen eliitin että myös tavallisen kansan keskuudessa. Kiinan johtajan on helppo osoittaa omilleen, ettei Washingtonin tomppelin kanssa kannata edes yrittää päästä järkeviin ratkaisuihin.
Asetelma on kiusallinen myös eurooppalaisille.
EU toivoo hartaasti, että kauppasopu syntyy. Xi Jinping voi nostaa kätensä pystyyn ja kehottaa Brysselin tuskaisia maanittelijoita kääntymään Valkoisen Talon puoleen.
Peking ei jää nuolemaan haavojaan
Päälle päätteeksi pitää muistaa, että Peking iskee varmasti takaisin.
Ei välttämättä tulleilla, vaan esimerkiksi vaikeuttamalla entisestään yhdysvaltalaisten ja muutenkin läntisten yritysten toimintaa Kiinassa.
Kun nämä kiistattomat seikat kauppakiistan tuoreimmista vaiheista ynnätään yhteen, on yhä vaikeampi ymmärtää, mikä Trumpissa kiehtoo? Ja millä perusteella myyttiä suvereenista diilien tekijästä pidetään yllä?
Joka tapauksessa Euroopan ja myös Suomen taloudelle Trumpin masinoima USA:n ja Kiinan välien kiristyminen on myrkkyä. Ei vähiten siksi, että johtavat EU-taloudet, Saksa etunenässä, kompuroivat jo ilman kauppasotaakin.
Trumpin katse kääntyy Eurooppaan
Moni ekonomisti varoittaa, että Yhdysvaltain presidentti saattaa lähteä hakemaan revanssia Euroopasta, jos Kiinan kanssa hävitään liian monta erää.
Brysselissä, Berliinissä ja monissa muissa EU-pääkaupungeissa ristitään nyt käsiä ja toivotaan, että Trump pitää kiinni arvaamattomuudestaan eli peruu uudet tullit ennen syyskuun alkua.
Se olisi kuitenkin vain lopullista pahaa oloa lykkäävä ryyppy krapulaiselle.
USA:n ja Kiinan kauppasuhteet pitää saada mahdollisimman pian vakaalle pohjalle. Jos ei saada, kansainväliselta taloudelta on turha odottaa mitään hyvää pitkään aikaan.