Tappoiko sipsihaaste 14-vuotiaan? "One Chip Challenge" huolestuttaa Yhdysvalloissa

Vaarallinen One Chip Challenge huolettaa Yhdysvalloissa.

Amerikkalaisnuoria varoitellaan sipsihaasteesta, joka voi koitua kohtaloksi. One Chip Challengen nimellä kulkevassa haasteessa syödään Paqui-merkin yksittäispakattu sipsi, joka on erittäin tulinen. 

"Laatikossa sanotaan 'ei lasten ulottuville'"

ABC:n mukaan kolme kalifornialaisnuorta joutui sairaalaan sipsiä kokeiltuaan. 

Sipsipakkaus on ruumisarkun mallinen. Kyljessä on pääkallo ja tekstit Carolina Reaper sekä Naga Viper Pepper. Carolina Reaper tunnetaan maailman tulisimpana chilinä. 

Tuotteessa on runsaasti chilien sisältämää, polttavan tunteen aiheuttavaa kapsaisiinia. Pakkauksessa kerrotaan, ettei tuote sovi lapsille. Katso video sipsistä ja haasteesta artikkelin alusta.

Chilin sisältämä kapsaisiini voi aiheuttaa vaikeitakin oireita, kuten sietämätöntä polton tunnetta, hikoilua, oksentelua, vatsanväänteitä ja ripulia.

Vaikka sipsi on tarkoitettu aikuisille, pientenkin lasten vanhemmat ovat huolissaan tuotteesta. 

Amerikkalaisen D’Anton Patrickin mukaan hänen 12-vuotias lapsensa osti sipsin, mutta pojan äiti käski heittää sen pois. Perheen 10-vuotias tytär kalasti sipsin itselleen roskakorista ja vei sen kouluun. Osa lapsista sai oireita koskettuaan sipsiä ja sitten silmiään.

– Laatikossa sanotaan "ei lasten ulottuville", ja että tuote on vain aikuisille. Miksi sitä myydään 12-vuotiaille? Patrick ihmetteli.

Perhe syyttää sipsiä lapsensa kuolemasta

Massachusettsissa asuvan perheen mukaan heidän 14-vuotiaansa menehtyi haasteen takia.

Harris Wolobah oli ottanut osaa sipsihaasteeseen koulussa; perhe soitettiin hakemaan häntä terveydenhoitajan toimistosta, koska hän oli sipsin syömisen jälkeen pyörtynyt.

Äiti ajoi pojan kotiin, missä hän menetti tajuntansa uudelleen. Harris vietiin ensiapuun, mutta hän kuoli myöhemmin. 

– Ikävöin poikaani niin paljon. Ikävöin häntä valtavasti, äiti Lois kertoi CBS:n mukaan.

Perhe syyttää tapauksesta One Chip Challengea. Perheen mukaan Harris oli terve ja urheilullinen poika, jolla ei ollut tiedossa olevia allergioita. 

Äiti kertoo kysyneensä Harrisilta, minkä sipsin tämä oli syönyt; poika näytti kuvaa sipsirasiasta.

Tulos Harrisin ruumiinavauksesta saadaan vasta myöhemmin.

Kuvia Harrisin muistotilaisuudesta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tottumattoman ei tulisi syödä hyvin tulisia tuotteita. ABC:n haastatteleman asiantuntijan mukaan sipsi voisi teoriassa aiheuttaa kuoleman, sillä valtavan suuri annos kapsaisiinia voisi johtaa esimerkiksi vaaralliseen rytmihäiriöön.

Yhtiö veti tuotteen myynnistä

Paqui on vetänyt tuotteen myynnistä. 

– Olemme havainneet, että yhä useammat teinit ja muut henkilöt jättävät [tuotteen] varoitukset huomiotta, yhtiö kommentoi sivullaan.

– Tämän vuoksi teemme aktiivisesti töitä jälleenmyyjien kanssa saadaksemme tuotteen pois myynnistä varotoimenpiteenä, vaikka tuote on turvallisuusstandardien mukainen.

Katso myös: Vuonna 2022 "TikTok-taide" vei kahden ihmisen hengen

Lähteet: CBS, ABC, CNN

 

Lue myös:

    Uusimmat