Tarja Halonen MTV:lle hallituksen naisvaltaisesta kokoonpanosta: ”Tätä on pitkään odotettu, toivotaan, että pysyvät hengissä”

17:42imgPresidentti Tarja Halonen pohti Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa muun muassa lasikattoja.
Julkaistu 22.01.2020 20:47
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Presidentti Tarja Halonen iloitsee pääministeri Sanna Marinin hallituksen naisvaltaisuudesta. Halonen kommentoi asiaa MTV:n Viiden jälkeen ohjelman erikoishaastattelussa. Hän toivoo erityisesti, että hallituksen sisäinen yhteistyö toimisi.

Tarja Halonen on rikkonut urallaan lasikattoja eri viroissa. Hän oli muun muassa SAK:n ensimmäinen naispuolinen juristi sekä Suomen ensimmäinen ulkoministeri ja naispresidentti.

Halonen kertoo olevansa tyytyväinen nykyhallituksen naisvaltaiseen kokoonpanoon.

– Luulen, että jo hymyni paljastaa sen, Halonen naurahtaa, Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Se on tosi hieno asia. Toivotaan, että he pysyvät hengissä, siis ”poliittisesti”, ja tekevät hyvää työtä. Tätä on aika pitkään odotettu ja toivottu. Missä maassa tahansa voi naisia nousta (johtotehtäviin) siksi, että he ovat sopivasta suvusta tai ryhmittymästä, mutta meillä näyttää siltä, että monikymmenvuotinen sukupuolien tasa-arvon voimistuminen näkyy nyt. Se, että tämä on mahdollista, on minusta tavattoman hyvä. Voi tietysti olla, että seuraavan kerran menee toistepäin.

Halosen mielestä pääministeri Sanna Marin (sdp) on hyvä keulakuva Suomelle.

– Pikkuisen käy pääministeriä (pyöritys) sääliksi, mutta hienoa on se positiivinen mainos, mitä me saamme. Pääministeri näyttää selviävän hyvin. Mutta se aika on jostain muista asioista pois. Toivotaan, että löytävät hyvän tasapainon.

”Akat ne vain riitelee”

Halonen toivoo, että hallituksen sisäinen tasapaino ja yhteys toimivat ja että naisvaltainen hallituksesta ei lauottaisi kaavamaisia kommentteja.

– Miesten kohdalla sanotaan, että on poliittisia kiistoja, naisista sanotaan, että ”akat ne vain riitelee”.

Tarja Halonen oikaisee MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa tulkintoja hänen kannanotoistaan Pekka Haavisto -tutkinnasta. Hän kommentoi myös uuden hallituksen naisvaltaista kokoonpanoa ja Venäjän nykytilannetta.

Presidenttipeliä vai ei?

Tarja Halonen osoitti Ylen Ykkösaamussa lauantaina sympatiansa ulkoministeri Pekka Haavistolle Al-Holin suomalaisia koskevassa päätöksenteossa. Hänen lausuntoaan on tulkittu myös niin, että hän astui Haaviston taakse presidentinvaalikampanjassa.

Halosen mukaan hän ei sanonut pitävänsä Haaviston toimien tutkintaa perustuslakivaliokunnassa presidenttipelinä.

– Siinä kävi niin kuin usein käy, että mutkat menivät vähän oikoisiksi. Se mille annoin sympatiani, oli että vaikeitakin päätöksiä pitää voida valmistella, Halonen toteaa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Mä sanoin (myös), että on kuulunut sellaisiakin ääniä, että tässä pelattaisiin presidenttipeliä. En sanonut, että itse olisin sitä mieltä, mutta se, miten tulkinta otti tulta alleen, pikkuisen hymyilyttää. Taitaa olla niin, että joku muukin oli niin ajatellut.

"Putin tuntuu pysyvän mielellään vallassa”

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tuoreita toimia perustuslain muuttamiseksi Halonen on seurannut kiinnostuneena.

Muutosten myötä osa presidentin valtuuksista siirtyisi parlamentille ja muille valtion päätöselimille. Hallinnon kritisoijat uskovat, että muutosten tarkoitus on vahvistaa Putinin valta-asemaa sen jälkeen, kun hänen neljäs presidenttikautensa päättyy vuonna 2024.

– On aikaista alkaa pohtia sitä, mikä on kuvion lopputulema. Näyttää siltä, että jonkinnäköinen askel niin sanotusti parlamentarismin suuntaan sopii nyt Venäjällekin. Putinilla näyttäisi olevan pääministeriehdokas valmiiksi katsottuna. Mutta on vielä iso kysymysmerkki, meneekö se niin.

– Mutta vallassa näyttäisi nykyinen presidentti mielellään olevan, Halonen arvioi.

Lue myös: Presidentti Halonen epäilee Haaviston toimien tutkintaa presidenttipeliksi

23.01.2020 kello 6.38, juttua on muokattu: Korjattu kohta, jonka mukaan Tarja Halonen olisi ollut Suomen ensimmäinen naispuolinen oikeusministeri. Todellisuudessa ensimmäinen nainen nousi oikeusministerin tehtävään Suomessa 1975, kun Inkeri Anttila nimitettiin tehtävään. 

Tuoreimmat aiheesta

Viiden jälkeen