Tässä on 79 ulkoministeriön työntekijän kirje Elina Valtoselle – lue sanasta sanaan

"Arvoisa ulkoministeri Elina Valtonen", alkaa 79 ulkoministeriön työntekijän poikkeuksellinen kirje ministerille. Kirje on luettavissa kokonaisuudessaan tässä jutussa.

Ulkoministeriön työntekijät kirjoittivat marraskuussa kirjeen ulkoministeri Elina Valtoselle (kok.) ja ilmaisivat poikkeuksellisesti tyytymättömyyttään Suomen Lähi-idän politiikkaan.

MTV Uutiset sai kirjeen tietopyynnöllä. Kirjeen lopusta on poistettu 79 allekirjoittajan nimet.

Asiasta tänään uutisoineen STT:n tietojen mukaan toimitetun kirjeen allekirjoittajat ovat olleet pääosin nuoremman polven ulkoministeriön työntekijöitä, eikä joukossa ole esimerkiksi Suomen suurlähettiläitä.

Kirjeessä vaaditaan Suomen tuomitsevan Israelin kansainvälisen oikeuden loukkaukset ja vaativan tulitaukoa Gazaan.

Virkamiehet viittaavat tekstin alussa ulkoministeri Valtosen kirjoitukseen Helsingin Sanomissa. Valtonen kirjoitti muun muassa siviilien suojelemisen tarpeesta.

Ulkoministeriön työntekijöiden mielestä Suomi ei ole toiminut riittävän konkreettisesti tavoitteen eteen.

Lue kirje sanasta sanaan:

Arvoisa ulkoministeri Elina Valtonen,

Kiitämme Teitä Helsingin Sanomissa lauantaina 18.11. julkaistusta Vieraskynästä. Pidämme tärkeänä kirjoituksen viestiä siviilien suojelemisen tarpeesta. Samalla näemme, että Suomen tulisi toimia konkreettisemmin tämän tavoitteen eteen: tuomitsemalla Israelin kansainvälisen oikeuden loukkaukset ja vaatimalla tulitaukoa Gazaan. Jaamme ohessa 79 ulkoasiainhallinnon työntekijän kirjeen aiheesta. Kirje on tarkoitettu sisäistä näkemysten vaihtoa varten. Toivomme, että voimme jatkaa keskustelua huomisen henkilöstöinfon yhteydessä tai myöhemmin.

Suomen tulisi tuomita Israelin kansainvälisen oikeuden loukkaukset ja vaatia tulitaukoa Gazaan

Terroristijärjestö Hamasin raakalaismaiset iskut 7.10. Israelissa järkyttivät koko maailmaa. Israelilla on oikeus puolustaa siviiliväestöään kuten kaikilla maailman valtioilla. Hamasin ottamat panttivangit tulee vapauttaa.

Sotilasoperaatioiden on noudatettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta kaikissa olosuhteissa, riippumatta siitä, mikä konfliktin laukaisi. Sotarikokset eivät oikeuta sotarikoksia. Israelin Gazaan kohdistuvissa pommituksissa oli kuollut 10.11. mennessä arviolta 11 078 ihmistä, joista 4 506 lasta ja 3 027 naista. Lapsia on kuollut jo lähes kaksi kertaa enemmän kuin kaikissa maailman konflikteissa kuolee keskimäärin vuodessa. YK:n työntekijöitä on kuollut tässä ajassa enemmän kuin yhdessäkään konfliktissa koskaan aikaisemmin. YK on toistanut kerta toisensa jälkeen, että Gazassa ei ole siviiliväestölle turvallista paikkaa, ei edes etelässä, jonne Israel on kehottanut palestiinalaisia siirtymään.

Israel on vastatoimissaan Gazassa selvästi ylittänyt suhteellisuusperiaatteen rajat, kohdistanut iskuja siviili-infrastruktuuriin sekä erityisen suojelun piirissä oleviin rakennuksiin, kuten sairaaloihin ja kouluihin. Nämä ovat todennäköisiä kansainvälisen oikeuden loukkauksia, jopa sotarikoksia. Israelilla on erityinen vastuu suojella siviilejä miehittämällään alueella.

Suomi ei voi unohtaa omaa, vuosien ajan toistamaansa vaatimusta sääntöpohjaisen järjestelmän kunnioittamisesta. Tämä olisi suoraan oman etumme vastaista.

Hallitusohjelmassa todetaan Suomen edistävän sääntöpohjaista maailmanjärjestystä. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhtenä painopisteenä on globaalin etelän sitouttaminen sääntöpohjaiseen järjestykseen, demokratiaan ja ihmisoikeuksien edistämiseen.

Hamasin terrori-iskun ja räikeiden kansainvälisen oikeuden vastaisten toimien, kuten panttivankien ottamisen ja ihmiskilpien käytön, lisäksi Suomen tulee tuomita Israelin kansainvälisen oikeuden loukkaukset ja vaatia tulitaukoa Gazaan.

Tähän saakka Suomi ei ole tuominnut Israelin suhteetonta voimankäyttöä Gazassa. Gazaan tulitaukoa 27.10. vaatineen YK:n päätöslauselman osalta Suomi äänesti tyhjää, vaikka moni muu EU-maa ja Norja äänestivät sen puolesta. Gazan humanitaarinen katastrofi on saatava päätökseen ja konfliktin syylliset saatettava vastuuseen.

Vaatimalla kansainvälisen oikeuden kunnioittamista ja tuomitsemalla sen ilmeiset loukkaukset johdonmukaisesti Suomi voi säilyttää maineensa ihmisoikeuksien, YK:n peruskirjan ja kansainvälisen oikeuden puolustajana. Mikä vielä tärkeämpää, vain näin Suomi pystyy osallistumaan kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän ylläpitämiseen. Se on myös oman turvallisuutemme perusta.

Kunnioittavasti,

[Allekirjoittajien nimet poistettu.]

Lue myös:

    Uusimmat