Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen vastaa tänään jo kolmatta kertaa käräjäoikeudessa syytteisiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Tapauksessa on kyse vuoden 2017 kuntavaalikampanjasta, jossa hän kertoo jakaneensa kansalaisten viestejä maahanmuuton lieveilmiöistä.
Tynkkynen on ennestään tuomittu kahdesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Molemmista tapauksista hän sai sakkoja. Lisäksi hänet on tuomittu uskonrauhan rikkomisesta.
– Valtakunnansyyttäjä on nostanut vaalikampanjasta syytteen. Kuntavaaleissa 2017 toin esiin kansalaisten viestejä siitä, miten maahanmuuton lieveilmiöt ovat vaikuttaneet heidän arkeensa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu piti vaalikampanjaa rasistisena, ilmiantoi valtakunnansyyttäjälle ja nyt syyttäjä pui tätä, Tynkkynen kommentoi tämänpäiväistä oikeuskäsittelyä MTV Uutisille.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kertoi lokakuussa 2017 Uudelle Suomelle, että Tynkkysen koko kampanja oli osin rasistinen.
– Siinä pyydettiin esimerkiksi ihmisiä ilmoittamaan, miten maahanmuutto vaikutti heidän turvallisuuteensa. Sitten hän julkaisi erilaisia kertomuksia ilman tarkempia lähdetietoja. Kukaan ei voinut tietää, ovatko ne keksittyjä vai pitävätkö ne paikkansa. Mielestäni siinä haettiin selvää vastakkainasettelua, Pimiä kommentoi Uudelle Suomelle.
Lue myös: Sebastian Tynkkysen 7 kohua ja tuomiota ruoskinnasta Big Brotheriin
Kiistää syytteet
Kansanedustaja ei näe, että hänen kampanjansa olisi kohdistunut mihinkään kansanryhmään.
– Turvapaikanhakijat koostuvat erilaisista uskonnoista ja kansallisuuksista. Itse en millään pysty sanomaan, mikä kansanryhmä on kyseessä, kun on näin sekalainen ryhmä kyseessä. Tässä on selkeästi jonkunnäköinen agenda takana, Tynkkynen sanoo.
Hänen mukaansa seuraukset ovat kauaskantoiset, jos hänet tuomitaan tapauksessa.
– Jos me poliitikot emme saa osallistua demokraattiseen prosessiin tasavertaisesti, se on demokratialle erittäin huono asia, Tynkkynen sanoo.
– Tällä tulee olemaan rajoituksia siihen, miten vaaleja voidaan käydä. Miten poliitikko voi saada äänet muutokselle, jos hän ei pysty puhumaan siitä, mikä muutos olisi ja mitä hän haluaisi ajaa.
"Valitettavasti meillä on ongelma kasvamassa"
Yleisellä tasolla sananvapaustilanne on Suomessa Tynkkysen mukaan huononemassa. Hänen mielestään meneillään on poliittinen ajojahti valtakunnansyyttäjän taholta.
– Olen surullinen siitä, että Suomen sananvapaustilanne on tällainen. Suomessa valtakunnansyyttäjä hakee koko ajan uutta ennakkotapausta siitä, miten voitaisi kiristää sananvapauden tulkintaa. Sananvapauden ydinalueeseen kuuluu poliittinen sananvapaus, joka turvaa demokratiaa. Nimenomaan nyt tästä haetaan ennakkotapausta, Tynkkynen sanoo.
Kiristämispyrkimykset liittyvät hänen mukaansa maahanmuuton, islaminuskon ja monikulttuurisuuden käsittelyyn.
– Näiltä osin pyritään kiristämään, mitä saa sanoa. Valitettavasti meillä on ongelma kasvamassa Ruotsin kaltaiseen yhteiskuntaan, jossa pommit paukkuvat ja autoja palaa. Tässä kohtaa pitäisi pystyä puhumaan tiukemmin, mitä maahanmuuton lieveilmiöt ovat, mutta niitä työkaluja ollaan viemässä meiltä poliitikoilta.