Myös tavallisesti iloisten huiskuhäntien mieli voi mennä mustaksi, mutta mistä koiran masennuksen voi tunnistaa?
Tutkimusten mukaan koirien aivoista löytyy yhtäläisyyksiä ihmisten aivoihin ja vuonna 1980 eläinlääketieteen professori Nicholas Dodman sai selville, että myös koirien aivoissa voi tapahtua samankaltaisia kemikaalisia ja hormonaalisia muutoksia, jotka aiheuttavat masennusta ja ahdistusta ihmisillä, kertoo New York Post.
Koirien masennusta voi olla vaikea havaita, sillä usein masennukseen viittaavat oireet ja käytös sopivat myös moniin muihin terveysongelmiin.
Jos koirasi on kuitenkin muutoin terve, voivat esimerkiksi laskenut energiataso ja leikkisyyden väheneminen, jatkuva nukkuminen, ruokahaluttomuus, ärtyneisyys, surullisen oloinen kehonkieli, lisääntynyt nuoleminen, omistajaan ripustautuminen tai etääntyminen, vähentynyt äänenkäyttö tai lisääntynyt ulvominen tai itkeminen kertoa lemmikin masennuksesta.
Oireista kertoo Veterinarians.org-sivusto.
Lue myös: Koiran hassut tavat voivat kieliä kivusta – varo hälytysmerkkejä lemmikin käytöksessä!
Koiran masennukseen voi olla monia syitä
Koiran masennuksen syy voi piillä sairaudessa, ympäristön muutoksissa tai läheisen menettämisessä. Toisinaan taustalla on yksinkertaisesti ikääntyminen.
Alla on listattu kuusi mahdollista syytä koiran masennukselle.
Lue myös: Miksi koirien rekisteröinnistä pitää maksaa, ja mihin eurot käytetään? Ruokavirasto vastaa
1. Ikääntyminen
Kun koira ikääntyy, sen kyky liikkua ja toimia muuttuu rajoittuneemmaksi. Samalla myös aivot vanhenevat.
Koiran aivojen ikääntyminen voi aiheuttaa sille koiran kognitiivisen häiriöoireyhtymän, jota on verrattu ihmisen dementiaan tai Alzheimerin tautiin. Sairaudessa koiran kognitiiviset taidot, kuten muisti ja oppiminen, heikkenevät.
Oireyhtymään sairastuneet koirat kärsivät usein masennuksesta ja ahdistuksesta.
Lue myös: Videopelit voivat auttaa hidastamaan koiran muistin rappeutumista – katso hellyttävältä videolta, kuinka karvaturrit uppoutuvat pelien maailmaan!
2. Sairaus
Koirat voivat kärsiä erilaisista sairauksista jo ennen ikääntymistä ja sairaus aiheuttaa koirille masennusta. Vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan eläinsairaalahoitoon joutuneet koirat kokivat enemmän stressiä.
Sairaus, krooninen kipu tai hoitoon joutuminen voivat kaikki aiheuttaa masennusoireita.
Lue myös: Tutkimus selvitti koirarodut, jotka todennäköisimmin sairastuvat syöpään
3. Rakkaan menettäminen
Koirat surevat, jos menettävät läheisen perheenjäsenen, kuten omistajansa tai perheen toisen lemmikin. Suru voi johtaa masennukseen.
4. Empatia
Vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että koirat ikään kuin peilaavat omistajiensa stressiä. Koska koira pystyy tunnistamaan hyvin omistajansa mielentiloja, voi omistajan stressi tai masennus johtaa koiran masennukseen.
5. Muutokset ympäristössä
Muutokset päivittäisissä rutiineissa tai koiran elinympäristössä voivat aiheuttaa sille stressiä ja masennusta.
Esimerkkejä koiraa stressaavista muutoksista voivat olla esimerkiksi toisen lemmikin ottaminen kotiin tai vauvan syntyminen perheeseen. Masennuksen riski kasvaa, jos koira jää paitsi omistajansa huomiosta.
Myös muutto uuteen kotiin voi johtaa koiralla masennukseen.
Myös radikaali muutos omistajan arjessa, kuten töihin paluu pitkän loman tai esimerkiksi perhevapaan jälkeen, voi aiheuttaa koiralle mielen mataluutta.
Lue myös: Ihmislapsenkasvoiset koirat ärsyttävät valokuvaaja Jenna Lehtosta – tuo kuvissaan esiin koiranäyttelyiden peitellyn puolen
6. Trauma
Koirakin voi traumatisoitua tapahtumasta, joka on aiheuttanut sille pelkoa.
Esimerkiksi loukkaantuminen, leikkaus tai kovat äkilliset äänet voivat aiheuttaa koiralle trauman, joka voi aiheuttaa masennusta.
Lemmikit voivat myös kokea post-traumaattisen stressin oireita, jos ne ovat joutuneet kaltoinkohdelluiksi vaikka aiemmissa kodeissaan.
Myös poliisikoirien ja armeijassa palvelleiden koirien on todettu kärsivät post-traumaattisista stressioireista.
Lue myös: Masi panikoi ja karkasi uutenavuotena – MTV seurasi, kuinka pikkukoira löytyi 34 tunnin jälkeen paukkupakkasesta
Mikä neuvoksi, jos koirani on masentunut?
1. Rutiinit
Koirat nauttivat rutiineista, joten mahdollisimman säännöllinen ja ennalta-arvattava aikataulu voi auttaa lemmikkiä tuntemaan olonsa mukavaksi, neuvoo Veterinarian.org.
Rutiineihin on hyvä sisällyttää leikkiä, sillä se helpottaa koiran kokemaa yksinäisyyttä ja tylsyyttä.
Lue myös: Yleinen tapa jakaa koiranomistajien mielipiteet koirapuistoissa – näin kommentoi eläinlääkäri
2. Yhteistä aikaa
Koirat ovat sosiaalisia olentoja ja lemmikin side omistajaan on sen luottamuksen, turvallisuuden ja mukavuuden perusta. Vietä aikaa koiran kanssa leikkien, yhdessä treenaten tai halaillen.
3. Uusi ystävä
Jos koiran masennus johtuu läheisen menetyksestä, uusi ystävä voi auttaa asiaan. Aloita tutustuttaminen uuteen kaveriin vaiheittain.
Lue myös: Nukutko lemmikkisi kanssa? Näin se vaikuttaa terveyteesi – riskit kannattaa tiedostaa
4. Aktivoi aterioilla
Jos masennus aiheuttaa koiralle ruokahaluttomuutta, voi ruokailusta tehdä houkuttelevampaa ja jopa mielialaa kohottavaa lisäämällä ruokaan mukaan jotain oikein herkullista tai tarjoamalla ruoka aktivointilelusta.
5. Hae apua
Mikäli koiran masennusoireet jatkuvat edellä mainituista toimista huolimatta, käy eläinlääkärissä.
Myös koirille voidaan määrätä masennuslääkkeitä. Usein koirille määrätään samoja selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä (SSRI), joita käytetään ihmisten masennuksen ja ahdistuksen hoitoon.
Lue myös: Tutkimuksen mukaan ihmisen seura auttaa pitämään koiran terveenä
Katso myös: Koirien käyttäytymisen asiantuntija analysoi MTV Uutisten lukijoiden lemmikkien käytöstä
20:38
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, veterinarians.org, National Library of Medicine, Scientific Reports