Tästä kohu alkoi: Sebastian Tynkkynen suivaantui Orpon Yle-kommentista – "Orpo meni tekemään ison virheen"

Perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen kommentit Ylestä käynnistivät hallitusneuvottelujen ensimmäisen julkisen sanaharkan. 

Tynkkynen nimettiin keskiviikkona hallitusneuvottelujen Viestintä ja digitalisaatio -jaoston puheenjohtajaksi. Myöhemmin samana päivänä Tynkkynen tiedusteli Twitterissä seuraajiltaan, mistä Ylen sisällöistä tai kanavista olisi varaa leikata.

Tynkkysen tviitin jälkeen Petteri Orpolta kysyttiin torstaina tiedotustilaisuudessa, tuleeko hänen hallituksensa puuttumaan Ylen sisällöntuotantoon.

–  Ei todellakaan tule puuttumaan sisältöihin. Pitää muistaa sekin, että Yle on eduskunnan alainen radio, Orpo sanoi torstaina.

Orpo otti perjantaina kantaa Tynkkysen Yle-kommenteihin: 

Tynkkynen ei Orpon lausunnosta perustanut ja kirjoitti Facebookissa asiasta melko närkästyneeseen sävyyn:

"Orpo meni tekemään ison virheen linjaamalla omin valtuuksin, että Ylen sisällöntuotantoon ei koskettaisi.

Tämä voi olla Kokoomuksen linja, mutta hallitusneuvotteluissa kukaan ei sanele - varsinkaan julkisuuteen, vaan niiden puolueiden kanssa neuvotellaan ja tullaan vastaan, kenen kanssa halutaan hallitukseen. Muuten luottamus särkyy.

Yle-laista ja Ylen tehtävistä, esimerkiksi virikkeellisen viihteen kirjauksesta laissa, ei ole vielä neuvoteltu suuntaan tai toiseen, sillä kuten Orpo paljasti, johtamani viestinnän ja digitalisaation neuvottelupöytä aloittaa vasta ensi viikolla.

Eli asiasta ei ole päästy edes neuvottelemaan puolueiden kesken, vaikka Orpo meni siitä toimittajille omin päin kertomaan.

Kyllä hän tämän yhden kerran anteeksi saa, mutta näin itsestäänselvää hallitusneuvottelujen periaatetta ei vain voi jatkossa rikkoa.

Omissa nimissään jokainen on täysin vapaa esittämään näkemyksiään, muttei toisten puolesta, jos asiasta ei ole sovittu.

Esimerkiksi me perussuomalaiset koemme huutavana vääryytenä, että verorahojamme käytetään pillupäiväkirjoihin ja sinkkunaisiin paljaana samaan aikaan, kun rahat eivät ole riittäneet vanhusten hoitoon tai kun kansalaiset kärvistelevät pienen palkkapussin kanssa pärjätäkseen laskuista ja ruoan ostosta."

Orpo kehottaa antamaan työrauhan

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään Säätytalossa. Petteri Orpon saapuessa tänään Säätytalolle, useampi toimittaja kysyi Orpon kantaa Tynkkysen kirjoituksiin. Orpo toppuutteli asiaa sanomalla muun muassa, että jaostoille tulisi nyt antaa työrauha.

– En ole kauhesti asiaa miettinyt. Tämä työryhmä, jota hän johtaa aloittaa vasta ensi viikolla. Antaa työryhmän ensin lähteä työssään alkuun.

– Itse olen Ylen rahoituksesta sanonut, että kun me katsotaan tätä niin, että vähän joka puolelta pitää vähän nipistää niin katsotaan, miten Yle osallistuu talkoisiin.

Myös MTV:n politiikan toimittaja Maria Nykänen kysyi, mitä mieltä Orpo on Tynkkysen somekirjoituksesta.

–Täällä on paljon väkeä ja yksilöitä ja tuota nyt on kaikkein tärkeintä, että työ täällä etenee järjestäytyneesti. Ensi viikolla tosiaan jaostot aloittavat. Hän johtaa yhtä niistä ja ratkotaan niitä asioita mahdollisimman pitkälle niissä. Uskon, että jo se pelkästään, että saadaan lisää väkeä neuvottelemaan, kohtaamaan toisensa, hakemaan ratkaisuja, niin se on yleensä hyväksi näissä prosesseissa. Olen nähnyt sen jo näiden reformipöytien osalta, että kun erilaiset puolueet ja ihmiset, joilla on näkemyseroja istuu saman pöydän ääreen, niin jo siinä näkemyserot tuppaavat pienenemään, kun ne ovat aiemmin kärjistyneet esimerkiksi hallituksen ja opposition välillä tai vaalikampanjoissa. Tässä puhun ihan yleisesti, en viittaa mihinkään yksittäiseen asiaan.

Toinen toimittaja jatkoi kysymällä, olisiko Tynkkysen kommenttien jälkeen pelisääntökeskustelun paikka?

– Meillä on pelisäännöt ja me keskustellaan niistä. Tärkeintä on huolehtia yhdessä siitä, että prosessi menee eteenpäin. En tekisi tästä niin suurta numeroa vielä.

Hallitusneuvottelut käydään Säätytalossa eikä Twitterissä

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan kommentoi asiaa sanomalla, että on hyvä muistaa, että hallitusneuvottelut käydään Säätytalossa eikä Twitterissä.

– Olen omalle ryhmälleni kertonut toiveen, että tässä talossa neuvotellaan eikä sitä sosiaalista mediaa käytetä siihen, hän sanoi Säätytalolle saapuessaan.

Henrikssonin mukaan on selvää, että poliitikot eivät sanele eivätkä määrää sitä, mitä Ylen ohjelmissa sanotaan tai minkälaisia ohjelmia on.

– Yle ylipäänsä kuuluu eduskunnan alle. Tämä on mielestäni tärkeä periaate, josta täytyy pitää kiinni.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien hallitusneuvottelut jatkuvat perjantaina neljättä päivää Helsingin Säätytalolla. Orpo on pitämässä päivittäisen tiedotustilaisuutensa alkuiltapäivästä.

Viikonloppuna Säätytalolla ei neuvotella, vaan työ jatkuu taas maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat