Tästä syystä lasten korvatulehduksia ei kannattaisi hoitaa antibiooteilla

Korvatulehdukset paranevat usein itsestään. Antibioottikuurien tarpeellisuutta kannattaisikin harkita kahdesti.

Korvatulehdus on yleinen pikkulasten tauti, joka liittyy lähes aina ylähengitysinfektioon. Flunssasta johtuva limakalvojen turvotus ja limaneritys ahtauttavat korvatorvea luoden bakteereille otolliset olosuhteet tulehduksen aiheuttamiseksi.

Kivuliaita korvatulehduksia on tavattu hoitaa antibiooteilla, mutta nykyään hoidon kulmakiveksi tulisi ottaa särkylääkitys, Terveystalo neuvoo tiedotteessaan.

– Antibiootit sotkevat lapsen suoliston omaa bakteerikantaa, ja tulevaisuudessa uhkakuvana on myös bakteerien resistenssin kehittyminen. Antibioottien teho laskee, kun niitä käytetään liikaa. Yli neljä antibioottikuuria vuodessa alkaa olla sellainen määrä, jolloin tilannetta on hyvä käydä arvioimassa erikoislääkärillä, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta sanoo tiedotteessa.

Taudin alkuvaiheessa vanhemmilta peräänkuulutetaankin malttia. Tulehduskipulääkkeellä tai parasetamoliyhdistelmällä korvakivut saadaan usein laantumaan ja lapsi rauhoittumaan. Jos perheessä selvitään ensimmäisten 12 tunnin yli, korva lähtee valtaosassa tapauksista paranemaan itsestään.

Lääkehoidon viivästyminen ei heikennä hoidon tehoa, jos siihen on joka tapauksessa turvauduttava.

Putkitus auttaa jatkuviin korvatulehduksiin

Pienet lapset voivat sairastua vuoden aikana jopa kymmenen kertaa flunssaan. Osa taudeista iskee myös korviin.

Jos korvatulehduksia on useammin kuin kolmesti puolessa vuodessa tai yli neljä kertaa vuodessa, kannattaa pohtia putkituksen tarvetta. Nopeassa, nukutuksessa tehtävässä toimenpiteessä korvaan asennetaan pieni ilmastointiputki.

Putket pysyvät korvissa keskimäärin 8–9 kuukauden ajan, minkä jälkeen se yleensä työntyy itsestään ulos. Uusia putkia joudutaan harkitsemaan Terveystalon mukaan noin joka kolmannelle.

Lue myös:

    Uusimmat