Matkaripulia voi yrittää välttää pitämällä huolta hyvästä käsi-, juoma- ja ruokahygieniasta, mutta myös siihen on hyvä varautua, että pöpö pääsee yllättämään kaikista varokeinoista huolimatta. Lääkärikeskus Aavan Matkailuklinikalta neuvotaan, miten matkaripulia hoidetaan.
Turistiripuli eli nykyiseltä nimeltään matkaripuli on yleensä itsestään rauhoittuva tauti, joka kestää 3–5 päivää. Hoito on yksinkertaisimmillaan lepoa ja nesteytyksestä huolehtimista.
– Matkaripuli on yleensä rajuimmillaan ensimmäisenä ja toisena päivänä, jonka jälkeen tilanne jo rauhoittuu. Tavallisesti riittää, että ripulin aikana huolehtii nesteytyksestä, ettei elimistö pääse kuivumaan, kertoo infektiosairauksien professori Anu Kantele.
Lue myös: Voiko valkopippuria syömällä ehkäistä vatsataudin? Lääkäri murtaa tautimyytit
– Nestehoito kannattaa toteuttaa lisäämällä veteen ORS-jauhetta eli oral rehydration solution -jauhetta, joka sisältää juuri niitä suoloja, joita elimistö menettää ripulissa.
– Jauhe liuotetaan pulloveteen ja juodaan. ORS-paketteja löytyy köyhimmistäkin tropiikin maista apteekeista.
Kantele muistuttaa, että jos matkaripuliin liittyy oksentelua, kannattaa nestettä nauttia vähä vähältä.
– Esimerkiksi noin ruokalusikallinen kerrallaan, jos se muuten laukaisee oksentelun.
Joskus matkaripulin aiheuttama oksentelu jatkuu niin kauan, kunnes vatsalaukku on tyhjentynyt.
Lue myös: Silmätulehdus, nielutulehdus ja vatsatauti – tätä on epidemioita aiheuttava adenovirus ja sen hoito
Mitä pakkaan mukaan matka-apteekkiin?
Matka-apteekkiin kannattaa varata mukaan käsidesin lisäksi ainoastaan loperamidia, joka on monelle tuttu esimerkiksi Imodium- tai Lopex-myyntinimestä.
– Hiilitabletit eivät sovi lainkaan matkailijan ripulilääkkeeksi. Niitä suositeltiin vielä joskus viime vuosituhannella, mutta ei enää. Ne on tarkoitettu myrkytystapauksiin, ei ripulin hoitoon, Kantele sanoo.
Tv- ja radiomainoksista sekä apteekin suosituksista moni varaa mukaansa lääkeprobiootteja, mutta Kantele ei niitä potilailleen suosittele.
– Jotkut käyttävät sitä matkaripulia ehkäisemään, mutta siitäkin tieteellinen näyttö on osin ristiriitaista. Ripulin hoitoon niistä ei ole apua.
– Oikein harmittaa aina, jos näkee mainoksen, joka antaa rivien välistä ymmärtää, että niillä voisi hoitaa matkaripulia.
Lue myös: Rahoittaako matkailusi vääryyksiä lomakohteessa? Asiantuntija kertoo, miten matkailun ongelmia voisi ratkoa
Paras lääke matka-apteekkiin ripulin varalle on loperamidi. Se on Kanteleen mukaan ensisijainen lääke, jos tarvetta ripulilääkitykselle on.
– Rajussa vesiripulissa ulostuskertoja voi olla jopa kymmeniä päivässä. Kyllä silloin kiittää, että on varannut mukaansa ORS-jauhetta ja pullovettä ja matka-apteekista löytyy loperamidia.
– Loperamidiin kannattaa turvautua myös, jos pitää lähteä vaikkapa bussi- tai lentomatkalle.
Kantele muistuttaa, että jos ei ole aiemmin käyttänyt loperamidia, kannattaa käyttö aloittaa ensin pienemmällä annoksella kuin pakkauksessa ohjeistetaan.
– On hyvin yksilöllistä, miten suolisto siihen vastaa. Loperamidi lamaa suolen toimintaa, mutta joillakin se voi pysäyttää suolta liikaa ja aiheuttaa oksentelua. Kannattaa aloittaa käyttö yksittäisinä tabletteina ja katsoa, miten lääke itselle soveltuu.
Milloin lääkäriin?
Hoitoon tulee hakeutua, jos nesteytys ei omin neuvoin onnistu, ripuli muuttuu veriseksi, siihen liittyy korkeaa kuumetta tai potilaan yleistila laskee.
– Tällaisissa tapauksissa on syytä turvautua antibioottihoitoon.
Kantele muistuttaa, että vanhusten, lasten ja raskaana olevien kannattaa hakeutua muita herkemmin lääkäriin.
– Tavallisen kuumeettoman matkaripulin hoidossa antibioottihoitoa pyritään välttämään, sillä ulkomailla annettu antibioottihoito lisää riskiä, että monille antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja asettuu suolistoon.
Lue myös: Matkaripuli lisää vakavaa terveysriskiä – näin vältät kiusallisen reissuvaivan
– Joskus ne voivat aiheuttaa oireisen infektion matkailijalle, yleisemmin virsatieinfektion, jonka hoito on tavanomaista vaikeampaa. Matkailijoiden mukana näitä resistenttejä bakteereja kulkeutuu myös Suomeen.
Myös matkaripulin pitkittyminen on syy hakeutua tutkimuksiin.
– Jos ripuli ei ala talttumaan, pitää tarkistaa, ettei sen aiheuttajana ole jokin loinen, kuten giardia. Loiset häädetään elimistöstä niihin tehoavilla lääkkeillä, Kantele kertoo.