Tätä kaikkea mahtui vuoteen 2021: Koronatunnelma vaihtui toivosta pettymykseen, politiikassa kiehui, Wolt myytiin ja historiallinen hävittäjäpäätös syntyi

20:47img
Huh, mikä vuosi! Katso myös ulkomaantoimittajan niputus vuoden 2021 tärkeimmistä ulkomaanuutisista.
Julkaistu 31.12.2021 22:00
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Vuosi sitten toivottiin, että rokotusten myötä tänä vuonna voitaisiin puhua muustakin kuin koronasta. Kuten tiedetään, tämä toive ei käynyt toteen, vaan myös vuosi 2021 täyttyi koronauutisista. Päättyvänä vuonna tapahtui kuitenkin muutakin. Suomessa tehtiin historiaa muun muassa urheilun ja talouden saralla ja politiikassa sattui ja tapahtui, toisinaan jopa kiehui.

Koronavirus hallitsi tietysti päättyvääkin vuotta ja sen vaikutus läpäisi lähes  kaikki yhteiskunnan alueet. Virustunnelmat vaihtelivat vuoden aikana toiveikkuudesta uuteen pettymykseen.

Rokotukset alkoivat vuodenvaihteen tietämillä ja laajat kansanjoukot alkoivat saada rokotuksia keväällä ja alkukesästä. Vuoden lopussa aloitettiin kolmas rokotuskierros ja välipäivinä saatiin päätös hoitajien koronarokotusvelvoitteesta. 

Syksyllä otettiin ravintoloihin käyttöön koronapassi, ainakin elinkeinoelämän mielestä liian myöhään. Kun passin käyttö oli marraskuussa saatu kunnolla vauhtiin, sen laajentamisesta työpaikoille keskusteltiin, kaikki näytti taas ottavan kunnolla takapakkia. 

Vuosi päättyi nimittäin omikronvariantin tuloon, uusiin rajoituksiin ja passin laittamiseen tauolle. Loppuvuodesta puhutti laajalti myös terveydenhuollon henkilöstön riittäminen, jaksaminen ja palkkaus.

Hallitus kiisteli sisäisesti ja opposition kanssa – kuntavaaleja lykättiin

Politiikassa edellisen vuoden koronarauha ja yksimielisyys oli muisto vain. Hallitus kiisteli sisäisesti menokehyksistä, velkaantumisesta ja leikkauksista ja oli kaatua jo keväällä kehysriiheen.

Muutenkin hallituksen yhtenäisyyttä erityisesti Keskustan ja vihreiden välillä koetteli muun muassa ilmastotoimien laajuus.

Opposition puolelta muistetaan maahanmuuttokriitikoiden ikoniksi muodostuneen Jussi Halla-Ahon väistyminen Perussomalaisten puheenjohtajan paikalta Riikka Purran hyväksi.

Kuntavaalien oli määrä olla alun perin huhtikuussa, mutta niitä lykättiin arvostelusta huolimatta kesäkuulle. Suurimmaksi puolueeksi selvisi lopulta selvällä erolla kokoomus hallituspuolueiden hävitessä, vanhan kuntien valtapuolueen keskustan lopulta hävitessä vähemmän kuin puolueessa pelättiin. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutui myös henkilökohtaisten kohujen kohteeksi, ensiksi Kesärannan aamiaisista, jonka edun käytön pääministeri päätti sitten lopettaa ja maksaa aiemmatkin aamiaiset. Loppuvuodesta Marinin baarireissu korona-altistuksesta huolimatta ja ilman valtioneuvoston puhelinta ylitti uutiskynnyksen myös ulkomailla.

Suomi evakuoi yli 300 Afganistanista ja F-35 valittiin hävittäjäksi

Elokuussa Taleban-liike otti haltuunsa koko Afganistanin. Suomalainen suojausjoukko evakuoi Kabulin lentokentän kautta yli 300 ihmistä, jotka olivat tehneet Suomen kanssa yhteistyötä parikymmentä vuotta kestäneen sotilasoperaation aikana.

Loppuvuoden merkittävin poliittinen päätös lieni amerikkalaisen F-35:n valinta Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

Woltin myynti historian suurimpia yrityskauppoja

Taloudessa puhutti marraskuussa ruokalähettipalvelu Woltin myynti amerikkalaiselle Door Dashille. Seitsemän miljardin suuruinen yrityskauppa on tiettävästi Suomen historian toiseksi suurin.

Wolt arvioi itse kaupan tuovan Suomelle 600 miljoonan euron verotulot.

Koskelan murhasta tuomiot – terrorismiepäily julki

Ennen joulua tuli myös julki Suomen historian ensimmäinen kotimainen terrorismirikosepäily. Poliisi epäilee viiden kankaapääläismiehen suunnitelleen terroristisessa tarkoituksessa väkivallantekoja. 

Vuoden 2020 puolella tapahtuneen, koko kansakuntaa puhuttaneen Helsingin Koskelan teinimurhan tekijät saivat syyskuussa tuomionsa. Kolmen tekijän vankeusrangaistukset vaihtelivat reilun 10 vuoden ja reilun 8 vuoden välillä. 

Kaiken tämän keskellä Suomessa nautittiin ja osin myös kärsittiin varsin kuumasta kesästä. Hellejakso kesä-heinäkuussa venyi osassa Suomea ennätyksellisen pitkäksi, mitä monet pitivät merkkinä ilmastonmuutoksen etenemisestä. 

Metsien maana tunnetussa Suomessa puuston kasvu pienentyi ensimmäistä kertaa sitten 1960-luvun. Luonnonvarakeskus kertoi yllättävän tilastotiedon syksyllä.

Huuhkajat em-kisoissa – Räikkösen F1-ura päättyi

Urheilun saralla nähtiin jotakin ennennäkemätöntä: Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat pelasi kesäkuussa em-kisoissa ensimmäisen kerran historiassa. Avausottelussa oli vastassa Tanska, jonka Suomi onnistui voittamaan 1-0. Ottelu muistetaan erityisesti Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin lyyhistymisestä kentälle sydämenpysähdyksen seurauksena. 

F1-legenda Kimi Räikkönen ajoi uransa viimeisen Formula 1 -kilpailun joulukuussa. Jäämies-nimellä tunnettu vuoden 2007 maailmanmestari ajoi ykkösissä 353 kilpailua, enemmän kuin kukaan toinen lajin historiassa. 

Lue myös: Näistä vuosi 2021 muistetaan – kongressi vallattiin Washingtonissa, kaoottinen lähtö Afganistanista ja mRNA-rokotteen läpimurto

Tuoreimmat aiheesta

Uusivuosi