Puolivuotias vauva paloi pahoin ollessaan muutaman sekunnin kosketuksissa vesikiertoiseen patteriin. Monista kodeista löytyvä sähköpatteri lämpenee jopa sata-asteiseksi. Se polttaa syvän palovamman alle sekunnissa.
Osaatko elvyttää vauvaa tositilanteen edessä? Katso ohjeet yllä olevalta videolta.
Se aamu alkoi kamalimmalla mahdollisella tavalla. Viisi vuotta sitten noin puolivuotiaan poikavauvan äiti heräsi itkuun.
Kipeä ja muutenkin huonosti nukkuva vauva oli päässyt potkaisemaan itsensä vasten kuumaa patteria. Vaikka patteri oli peitetty tyynyillä, oli lapsi onnistunut törkkäämään itsensä koloon ja vasten patteria.
Vauvan päässä ammotti kamala haava.
– Nostin pojan äkkiä ylös siitä ja soitin ambulanssin. Poika lopetti itkemisen kuin seinään heti, kun hänet nostettiin ylös siitä. Äitini on hätäkeskuspäivystäjä ja aina hokenut, että niin kauan kuin lapsi itkee, ei ole hätää. Kun itku loppuu, on kiire, kertoo pojan äiti nyt, kuusi vuotta myöhemmin.
"Ajattelin, että lapseni kuolee"
Äiti oli shokissa. Hänen veljensä oli tapaturman aikaa kyläilemässä. Veli otti siskonpoikansa syliinsä, kun äiti itki vieressä.
– En osannut ajatella kuin että lapseni kuolee veljeni syliin hetkenä minä hyvänsä.
Ambulanssi saapui paikalle minuuteissa. Mutta niin ensihoitajat, äiti kuin enokaan eivät tajunneet, että vauvan päässä oleva haava olikin palovamma.
Patteri poltti nopeasti pojan ihoon syvän palovamman.
Patteri oli polttanut pojan päähän välittömästi ensimmäisen asteen palovamman. Lisäksi patterin reuna leikkasi pään ihoa halki ja vauriot pääsivät syvenemään.
MTV:n näkemässä lääkärinlausunnossa todetaan, että palovammat olivat kolmannen asteen palovammoja.
Patteri lämpenee jopa 100-asteiseksi
Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Seppo Niemi kertoo, että vastaavanlaiset tapaukset eivät ole erityisen yleisiä. Niitä tapahtuu, mutta vähän verrattuna siihen, kuinka monesta kodista patteri löytyy.
Sähköpatterit kuumentuvat jopa 85-astetta lämpimämmäksi kuin huoneilma. Tämä tarkoittaa 20-asteen huoneessa yli sata-asteista patteria.
– Kyllä sen kuumuuden yleensä huomaa, koska se hohkaa ympärilleen. Sitä ei mene ehdoin tahdoin koskemaan, mutta lapset toki voivat joutua sellaiseen tilanteeseen, Niemi sanoo.
Riskejä voi minimoida jo patteria ostaessa kysymällä myyjältä tuotetta, jossa on matalampi pintalämpö.
Kotona olevia pattereita voi suojata levyillä. Myös tukevaan kiinnitykseen kannattaa kiinnittää huomiota – varsinkin, jos kyseessä on liikuteltava patteri. Patterin voi myös eristää ja yrittää olla jättämättä lapsia yksin tilaan, jossa on kuuma patteri porottaa.
Leikkauksia ja morfiinia
Suojaus ei puolivuotiaan vauvan tapauksessa auttanut. Lääkärilausunnossa todetaan, että samanlainen kolmannen asteen palovamma olisi voinut syntyä jo muutaman sekunnin kosketuksesta 67-asteiseen patteriin. Sata-asteinen patteri saisi aikaa syvän palovamman alle sekunnissa.
– […] koska lapsen iho on aikuisen ihoa ohuempi, lapset saavat vammoja herkemmin, ja ne muodostuvat nopeammin vaikeampiasteisiksi kuin aikuisilla, lausunnossa todetaan.
Päästyään sairaalaan puolivuotias vauva laitettiin nesteytykseen ja hän sai runsaasti kipulääkkeitä. Paikallisesta sairaalasta lähdettiin nopeasti pillit päällä kohti Tampereen keskussairaalaa, jossa vauva leikattiin.
Leikkauksen jälkeen vauva vietti viikon teho-osaston tehovalvonnassa vahvassa lääkityksessä: pikkulapsi sai morfiinia kipuihinsa.
– Toinen viikko teholla meni, kun poika vieroitettiin morfiinista, äiti kertoo.
Lisää leikkauksia
Teho-osastolta vauva siirrettiin lastenkirurgiaosastolle, jossa rinnan palovammat leikattiin umpeet infektioriskin välttämiseksi. Pään palovammaa peittämään lääkärit leikkasivat takaraivosta ihosiirteen.
Kaiken kukkuraksi palovammaan kehittyi keloidi, mikä tarkoittaa arven liikakasvua. Sitä on hoidettu niin ensipainehoidolla, kortisolilla kuin kirurgisesti. Keloidi on pienentynyt, mutta ei hävinnyt.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Puolentoista vuoden ensipainehoidon jälkeen arpi oli jo paranemaan päin.
Poika kantaa arpia loppuelämänsä
Nyt kuusivuotias poika kantaa edelleen arpia tapaturmasta. Lapsi tietää, mistä arvet ovat tulleet, mutta muiden huomautteluihin kyllästynyt poika ei aina jaksaisi totuutta kertoa. Sen sijaan hän saattaa kysyjälle vastata tapelleensa karhun kanssa.
Arven olemassaolosta muistuttaa uteliaiden sekä satunnaisten kiusaajien lisäksi alueen lämpöherkkyys.
– Kun aurinko alkaa paistaa, niin aurinkorasva suojakertoimella 50 on aina mukana takintaskussa. Sitä laitetaan arpeen vähintään kolme kertaa päivässä, äiti kertoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Sanavalmis esikouluikäinen poika saattaa kertoa uteliaille tapelleensa karhun kanssa.
Syyllisyys painoi vuosien ajan
Äiti itse järkyttyi tapauksesta pahasti. Hän saattoi aluksi pelätä lapsensa polttavan itsensä patteriin, vaikka tämä nukkui pinnasängyssä. Myös omat ruhjeet pistivät ajattelemaan tapahtunutta.
– Aina, jos poltin itseni vaikka ruokaa laittaessa, ajattelin, kuinka kipeä poikani olikaan.
Äiti kantoi syyllisyyttä mukanaan vuosia. Vasta lähiaikoina hän oppinut hyväksymään, että kyseessä oli vahinko, jolle hän ei voinut mitään.
– En lapselleni tällaista halunnut, enkä voi ymmärtää, miten kukaan haluaisi.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.