Kaikki tapahtui sekunneissa: Katariinan 1-vuotias sai pahat palovammat – äiti varoittaa virheestään

Porilaisen Katariinan teehetki päättyi painajaiseen, kun hänen pieni, nopealiikkeinen tyttärensä kaatoi kuuman juoman päälleen. Nyt taaperon äiti jättää tärkeän viestin muille vanhemmille.

Katariinan maanantai-illan rauhallinen teehetki muuttui sekunneissa painajaiseksi, kun hänen 1 vuoden ja 3 kuukauden ikäinen tyttärensä ehti tarrata kupista kiinni ja kaataa kuumaan juoman päällensä.

Olin juuri laskenut puolen litran teekupin sivupöydälle ja istahtamassa muutaman sentin päähän nojatuoliin. Kaikki tapahtui sekunneissa.

Katariina esiintyy artikkelissa vain etunimellään suojatakseen perheensä yksityisyyttä.

Vaistomaisesti Katariina nappasi tyttärensä syliin, pyysi miestään soittamaan ambulanssin ja juoksi suihkuun valuttamaan itsensä ja tyttärensä päälle viileää vettä.

Kun riisuin topin hänen päältään pois, lähti rintakehän iho kuoriutumaan samoin tein kuin käärmeen nahka ja ihoriekale putosi saunan lattialle. 

Vasta sairaalan päivystyksessä Katariina näki, miten pahasti tytär oli palanut.

Palovamma ylettyi kaulan vasemmalta puolelta käsivarteen ja rintakehään. Rintakehästä vamma jatkui napaan ja lapaluista alaselkään. Myös reisiin tuli vammoja.

Kaulassa näkyi vesikelloja, rintakehästä ja selästä iho oli kuoriutunut todella pahasti.

20 prosenttia kehosta palovammojen peitossa

Porin Satasairaalan päivystyksestä Katariinan tytär päätettiin lähettää Jorvin sairaalan palovammayksikköön Espooseen, mutta lopulta hänet vietiin hoitoon Helsingin uuteen lastensairaalaan.

Sairaalassa tyttöä lääkittiin kipulääkkeillä ja nesteytettiin. Palovammoja hoidettiin rasvaamalla ja pitämällä niiden päällä palovammataitoksia.

Lopulta perjantaina vammojen vakavuudesta saatiin lisätietoa samalla, kun ne puhdistettiin.

Tytön kehosta 20 prosenttia oli palanut toisen asteen palovammoille. Pahimmat vammat tulivat olkapäähän ja reiteen.

Tärkeä muistutus vanhemmille

Kun suurin shokki tapaturmasta oli mennyt ohi, päätti Katariina varoittaa myös toisia pienten lasten vanhempia arjessa vaanivista vaaratilanteista Facebook-päivityksessä.

Monia asioita ei ennakkoon tajua varoa ennen kuin ne tapahtuvat itselle. Varsinkin ensikertaa vanhemmaksi tulleet eivät välttämättä tule ajatelleeksi, miten varovainen täytyy olla kaiken kanssa.

Haluan sanoa muille vanhemmille: älkää tehkö niin kuin minä tein, Katariina huokaa.

Katariina kertoo, että perheen taapero on juuri oppinut kävelemään ja hakee vielä tasapainoaan. Lisäksi tyttö on äärettömän utelias ja nopea liikkeissään, jonka vuoksi ennakointi on tarpeen koko ajan.

Palovammat parantumassa
Pahimmat palovammat tulivat olkapäähän ja reiteen, mutta iho on lähtenyt paranemaan hyvin.

Lopulta Katariinan tytär kotoutui sairaalasta viikon hoidon jälkeen.

Sen, jääkö palovammoista näkyviä, elinikäisiä arpia, näyttää aika.

Olen ollut todella rikki ja miettinyt, kuinka paljon pahemmin olisi voinut käydä. Onneksi palovammat ovat lähteneet paranemaan odotettu paremmin lääkärin mukaan.

Tyttökin on jo oma itsensä ja painelee ympäri asuntoa lelujen kanssa.

Katso myös video: Mitä painehaavat ovat ja miten ne syntyvät? 

Mitä ovat painehaavat? 2:20
Auktorisoitu haavahoitaja Maarit Ahtiala kertoo, miten painehaavat eli niin sanotut makuuhaavat saavat alkunsa.

Lue myös:

    Uusimmat