Tavallinen kanadalaispariskunta pidätettiin Kiinassa ravintolaillan päätteeksi – näin kahvilanpitäjistä tuli suurvaltapolitiikan pelinappuloita: "Ajattelin sen olevan viimeinen iltani"

1:00img
Yhdysvallat kertoi tällä viikolla syytteistä Huaweita ja sen talousjohtajaa Meng Wanzhouta vastaan.
Julkaistu 02.02.2019 11:10

Sanna Pekkonen

sanna.pekkonen@mtv.fi

Kanadalaispariskunta oli asunut Kiinassa jo 30 vuotta, kun heidät yhtenä pidätettiin pidätettiin epäiltyinä vakoilusta. Heidän tarinansa kertoo, kuinka kuka tahansa voi väärässä paikassa joutua suurvaltapolitiikan pelinappulaksi.

– Ajattelin sen olevan viimeinen iltani. En usko, että olin koskaan ennen tuntenut yhä kovaa pelkoa ja paniikkia, Julia Garratt kuvaili BBC:n haastattelussa tällä viikolla, neljä ja puoli vuotta pidätyksen jälkeen.

Julia ja hänen miehensä Kevin Garratt olivat elokuussa 2014 syömässä illallista tuttaviensa tuttavien kanssa, jotka halusivat lähettää lapsensa opiskelemaan Kanadaan.

Garrattit olivat kävelemässä ulos ravintolasta, kun heidät yhtäkkiä kiskaistiin erilleen ja sullottiin erillisiin autoihin.

Kanadalainen aviopari oli asunut Kiinassa vuodesta 1984. He pitivät kahvilaa Dandongin kaupungissa lähellä Pohjois-Korean rajaa ja tekivät kristillistä avustustyötä. Sitten pariskuntaa yhtäkkiä epäiltiin vakoilusta.

Valtapeliä pidätyksillä

BBC:n mukaan Garrattien tarina on yksi esimerkki siitä, miten Kiina ja Yhdysvallat pelaavat valtapeliä yksittäisten ihmisten pidätyksillä.

Vastaavaa on nähty viime kuukausien aikana, kun kiinalaisen teknologiayhtiö Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Kanadassa joulukuun alussa epäiltynä Yhdysvaltain Iran-pakotteiden rikkomisesta.

Tällä viikolla Yhdysvallat luki syytteet Mengille ja Huaweille petoksesta, pakotteiden kiertämisestä ja liikesalaisuuksien varastamisesta.

Joulukuun puolivälissä kaksi kanadalaismiestä joutui pidätetyksi Kiinassa, kuin kostona Mengin pidätyksestä. Miehet olivat entinen diplomaatti Michael Kovrig ja liikemies Michael Spavor. Heidän sanottiin vaarantaneen Kiinan kansallisen turvallisuuden.

Rangaistus kiinalaismiehen pidätyksestä

Garrattien pidätys vaikutti myös olleen näpäytys amerikkalaisten tekemästä pidätyksestä.

Garrattit eivät sieppauksensa aikaan tienneet, että jonkin verran aiemmin amerikkalaiset viranomaiset olivat pidättäneet Kanadassa kiinalaisen miehen, jota epäiltiin vakoilusta. Hänen epäiltiin varastaneen tietoja Yhdysvaltain armeijan hankkeista ja lähettäneen tiedot Kiinalle.

Kanadan Pekingin-suurlähetystön suurlähettiläs Guy Saint-Jacques kertoo BBC:lle, että Garrattien tapaus oli ensimmäinen, jolla näytti olevan yhteys Pohjois-Amerikassa tehtyihin pidätyksiin.

BBC:n mukaan kiinalaisviranomaiset ovat kuitenkin kiistäneet yhteyden. 

Kuulusteluja päivittäin, vettä vain pyydettäessä

Pidätyksen jälkeen Julia Garratt vietiin hänen mukaansa korkokengissä ja mekossa selliin, jonka edessä seisoi kaksi vartijaa. Hänen miehensä taas vietiin heidän asunnolleen, jonka kiinalaiset käänsivät ympäri.

– Sanoin, että teillä on väärä ihmiset. He vastasivat, että me olemme juuri oikeat ihmiset, Julia Garratt kertoo Globe and Mail -lehden haastattelussa.

Heidän poikansa sai tietää pidätyksestä uutisista.

Garrattien mukaan heitä ei vahingoitettu fyysisesti vankeudessa, mutta heitä vartioitiin taukoamatta.

– Jos halusi juoda vettä, sitä oli pyydettävä heiltä. Sillä oli tarkoitus pelotella ja kontrolloida sinua, Kevin Garratt kertaa BBC:lle.

Julia Garratt taas muistelee, ettei hänen annettu edes peittää öisin kasvojaan tyynyllä, vaikka valot olisivat olleet päällä.

He kertovat myös joutuneensa kuulustelluiksi päivittäin kuuden tunnin ajan. Heiltä kyseltiin heidän Kiinassa viettämästään ajasta, matkoista ja ihmisistä, joita he olivat tavanneet.

– He saattoivat kysyä saman kysymyksen kahden kuukauden välein ja vertailla vastauksia, Julia Garratt kertoo.

Hakemassa tietoja Pohjois-Koreasta

CBC:n mukaan Garrattien epäiltiin ottaneen vastaan tehtäviä kanadalaisilta tiedusteluviranomaisilta ja keränneet tietoa Kiinasta.

Pariskunnan kahvilassa vieraili Globe and Mail -lehden mukaan aika ajoin ulkomaalaisia diplomaatteja, jotka toivoivat saavansa tietoja Pohjois-Koreasta.

Vankeutensa aikana pariskunta sai kuulla, että kahvilassa vieraili myös Yhdysvaltojen armeijan työntekijä.

Yli kaksi vuotta vankilassa

Julia Garratt ehti olla vankilassa puoli vuotta, ennen kuin hänet vapautettiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Hänen miehensä jäi vankilaan, ja vuotta myöhemmin häntä vastaan nostettiin syytteet valtionsalaisuuksien varastamisesta.

Kevin Garratt on kerrannut lehtihaastatteluissa, kuinka vangit joka ilta kerättiin rinkiin katsomaan Kiinan valtion uutislähetystä televisiosta. 

Oltuaan pidätettynä 775 päivää eli yli kaksi vuotta Garratt vapautettiin viimein syyskuussa 2016.

Yhdysvaltojen aiemmin pidättämä kiinalaismies oli myöntänyt hieman ennen Garrattin vapautusta hakkeroituneensa Yhdysvaltain armeijan järjestelmiin, varastaneensa sieltä tietoa ja lähettäneensä ne Kiinaan.

Myös diplomaattinen paine Kiinaa kohtaan oli kasvanut.

Kevin Garratt lähetettiin takaisin Kanadaan, mutta hän hän joutui maksamaan 20 000 dollarin sakot vakoilusta ja 9 000 dollaria muista kuluista. Kiinan valtio myös takavarikoi pariskunnan kahvilan ja heidän 40 000 dollarin säästönsä.

– Nyt mietimme, mistä saamme rahaa autoon ja taloon, Julia Garratt kertoi puoli vuotta hänen aviomiehensä vapautumisen jälkeen lehtihaastattelussa.

Varoitus umpimähkäisistä pidätyksistä

BBC:n mukaan yhteensä 200 kanadalaista on pidätettynä Kiinassa. 

Kanada varoittaa Kiinaan matkustavia kansalaisiaan umpimähkäisistä pidätyksistä.

Julia Garratt muistuttaa, että kovimman hinnan tällaisesta valtapelistä maksavat ne ihmiset, jotka joutuvat tahtomattaan mukaan tällaiseen.

Lähteet: BBC, Globe and Mail, CBC

Tuoreimmat aiheesta

Kiina