Vakoojavanhemmat valehtelivat lapsilleen näiden koko elämän ajan – tytär purskahti itkuun matkalla Putinin luo

12-vuotias Sofia ja 9-vuotias Daniel kasvoivat Sloveniassa luullen olevansa argentiinalaisia. Totuus paljastui lennolla Moskovaan.

Portaiden päässä vastassa oli valtavaa kukkakimppua ojentava Venäjän presidentti, joka vastaanotti lapset tervehtien "buenas noches", hyvää iltaa. Vieressä seisoi Sergei Naryshkin, Venäjän ulkomaantiedustelun johtaja. 

Sofia ja Daniel eivät puhuneet venäjää ja saivat vasta myöhemmin tietää, kuka on Vladimir Putin. Varsinainen uutispommi oli, kun käytännössä heidän koko identiteettinsä paljastui silmänlumeeksi. Vanhemmat kertoivat vasta lentokoneessa matkalla Turkin Ankarasta Moskovaan, että lapset olivat venäläisiä. 

Lasten vanhempien oikeat nimet ovat Artem Dultsev ja Anna Dultseva. He ovat niin kutsuttuja illegaaleja, eli valehenkilöllisyyden ottaneita Venäjän vakoojia, joilla ei ollut diplomaattistatusta. Toisin kuin suurlähetystöissä diplomaattisuojan alla työskentelevät vakoojat, illegaalit eivät ole turvassa kohdemaidensa lain kouralta. 

Lapset eivät tienneet vanhempien kaksoiselämästä vakoojina. 

Nelihenkinen perhe palautettiin Sloveniasta Venäjälle torstaina osana laajinta vankienvaihtoa Venäjän ja länsimaiden välillä sitten kylmän sodan. 

Naapuri: perhe eli omissa oloissaan – luuli venezuelalaisiksi

Ljubljanaan vuonna 2017 muuttaneen perheen vanhemmat käyttivät nimiä Ludwig Gisch ja Maria Rosa Mayer Muños. Dultsev esiintyi peitetehtävässä IT-alan start up -yrityksessään, kun taas Dultseva pyöritti verkossa toimivaa taidegalleriaa. 

Dultsevin yritys myi ohjelmistoa, joka auttoi sähköpostilaatikon järjestämisessä sekä virusten ja roskapostin estämisessä. Ohjelman ladannut pariskunnan ystävä ei ollut siitä vaikuttunut.

– En ollut vakuuttunut. Se oli viisi vuotta jäljessä sen aikaista eurooppalaista teknologiaa, tai jopa mitään Venäjällä tehtyä, ystävä kertoo The Guardianille

Varsinaista vakoilutyötä pariskunta ei tehnyt ensimmäisinä vuosinaan. Eri medioiden mukaan heidät valjastettiin tositoimiin vasta vuonna 2022, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja eri Euroopan maat karkottivat venäläisvakoojia suurlähetystöistä. 

The New York Timesin toimittaja vieraili Ljubljanassa perheen asuinalueella Črnučessa. Naapureiden mukaan koirankin omistanut perhe pysytteli pitkälti omissa oloissaan, ja heidän luonaan kävi vieraita vain harvoin.

– He eivät koskaan sanoneet hei kenellekään ja elivät täysin eristäytynyttä elämää. Luulin, että he olivat Venezuelasta, kertoi vastapäätä asuva 93-vuotias Majda Kvas lehdelle. 

Peitetehtävä ulottui kotiin saakka: pariskunta puhui espanjaa jopa lapsilleen, jotka luulivat koko lapsuutensa ajan olevansa Argentiinan kansalaisia.

The Guardianin tapaamat naapurit puolestaan pitivät aluksi tietoja vakoilusta median valheina, niin tavalliselta perhe vaikutti. 

– Puhun espanjaa hyvin ja voin vannoa, ettei heillä ollut aksenttia. He olivat tavallisia, mukavia ihmisiä. Ei ollut mitenkään mahdollista, että he olivat vakoojia, nimettömänä esiintynyt naapuri kuvaili. 

Pariskunta myös matkusti paljon Euroopassa, mihin Schengen-alueella sijaitseva Slovenia oli hyvä tukikohta. Dultseva vieraili esimerkiksi taidemessuilla Kroatian Zagrebissa ja kävi usein Britanniassa, johon hän pystytti taidenäyttelyn ostoskeskukseen Edinburghissa.  

Sloveniassa pariskunta pidätettiin joulukuussa 2022 vakoilusta epäiltyinä. Kuukausien tarkkailun päätteeksi perheen kotiin tehtiin ratsia. Mediatietojen mukaan pariskunta saatiin suorastaan rysän päältä kiinni viestittämässä tietoja Moskovaan. Talosta löytyi myös niin suuri määrä käteistä, että sen laskeminen vei tunteja. Vinkki viranomaisille oli annettu Britanniasta.

Lapset otettiin sijaiskotiin ja he jatkoivat opiskeluaan englanniksi kansainvälisessä koulussa. Brittikoulu kustansi vuodessa yli 10 000 euroa per oppilas. 

Sellaiseen ei pariskunnalla olisi pitänyt olla varaa, ainakaan viranomaisille toimitettujen tulotietojen perusteella. Dultsevan galleria teki tuottoa vuonna 2021 vain 3032 euroa, samalla kun aviopuolison yritys teki vuosittain niin ikään muutaman tuhannen euron tulosta. 

Vanhemmat olivat vankilassa heinäkuun loppuun saakka. Päivä ennen vanginvaihdon toteutumista kumpikin myönsi tuomioistuimelle syyllisyytensä, ja he saivat 19 kuukauden vankeustuomion. Koreografia oli osa vanginvaihto-operaatiota. 

"Tytär itki hieman"

Venäjän televisio esitti maanantaina pariskunnan haastattelun, jossa he kertoivat paluustaan vanhempien kotimaahan. Reportaasissa perhe käyskentelee yhdessä ulkomaantiedustelun päämajan pihamaalla.

Artem Dultsev kertoi haastattelussa, että heidän tyttärensä "itki hieman" vastaanottaessaan uutisen lentokoneessa. Poika oli rauhallisempi ja otti tiedon "hyvin positiivisesti". 

– Meille kaikista tärkeintä on perhe. Se pitää meidät pinnalla. Kotimaa on myös perhe, Dultsev sanoo toimittajalle. 

Myös 9-vuotispäiväänsä juhliva Daniel kertoo "rakastavansa isoa perhettään", käyttäen haparoivaa venäjän kieltä. Muy bien, erittäin hyvä, kannustaa äiti. 

Pariskunta aikoo jatkaa Venäjän palvelemista. Vanhemmat kehuvat Sofian olevan taitava kielissä, ja että tytär on ilmaissut kiinnostuksensa vakoojan tehtävään aikuisena. 

Venäjällä vakoojaperhettä ylistetään palveluksistaan isänmaan hyväksi, vaikka epäselvää onkin, kuinka hyödyllistä Moskovalle pariskunnan työ tosiasiassa oli. 

– He tekivät uhrauksia, joita tavalliset ihmiset eivät voisi koskaan ymmärtää. He kasvattivat lapsensa espanjankielisiksi katolisiksi. Nyt heidän täytyy opettaa, mitä on borssi, tv-kanavan toimittaja hehkuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat