Poliisi varoittaa ikävästä ilmiöstä rakennustyömailla

Syyspimeän turvin varkailla on oiva mahdollisuus käydä vierailuilla rakennustyömailla. Poliisi varoittaa ikävästä ilmiöstä.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että Oulun kaupungin rakennusvalvonnassa on huomattu rakentajien suhtautuvan aiempaa huolettomammin työmailla säilytettäviin tavaroihin. 

– Olemme iltaisin havainneet työmailla avoimiksi jätettyjä työkaluvaunuja ja isojakin työkaluja pihoilla sekä rakenteilla olevissa rakennuksissa avoimia ovia. Toivomme rakentajilta huolellisuutta, ei vain pimeinä vuodenaikoina, vaan muulloinkin, toteaa tarkastuspäällikkö Tapani Hoppu Oulun rakennusvalvonnasta tiedotteessa.

Iltojen pimennyttyä varkaiden on helpompi liikkua työmailla. 

Syksyisellä säällä ihmiset liikkuvat vähemmän iltaisin ja tekijöitä on vaikeampi havaita pimeässä. Riski havaituksi tulemiselle on pienempi, toteaa rikoskomisario Jan Sormunen Oulun poliisilaitokselta.

Mitä työmailta viedään?

Poliisin mukaan työmailta viedään usein kuparikaapelia sekä työkaluja. 

– Kupari tai muut arvokkaat metallit pyritään myymään heti metalliromuna eteenpäin. Työkalut päätyvät puolestaan netin markkinapaikkoihin myytäväksi tai ne välitetään edelleen anastettua omaisuutta ostaville, kertoo Sormunen.

Jos omakotitalon rakennustyömaalta on viety tavaraa, kannattaa tehdä rikosilmoitus, jota vakuutusyhtiötkin usein edellyttävät. 

– Poliisi löytää usein anastetuksi epäiltyä omaisuutta etsintöjen ja tehtävien yhteydessä. Jos asiasta on tehty rikosilmoitus, omaisuus saadaan palautettua suoraan asianomistajalle, Sormunen toteaa.

Miten omaisuus kannattaa suojata?

Työkaluja kannattaa poliisin suosituksen mukaan säilyttää esimerkiksi autossa tai lukkojen takana. Ainakaan arvokkaita työkaluja ei kannatta jättää päivän lopuksi työmaalle näkyville.

– Omaisuuden tunnistetiedot kannattaa ottaa myös ylös ja merkitä työkalut niin, että niissä on yksilöivä tunniste. Tämä helpottaa omaisuuden jäljittämistä ja palauttamista.

Työmaa olisi syytä valaista hyvin. Parhaiten arvotavaransa suojaa, jos työmaalla on hyvän valaistuksen lisäksi sireenihälytin ja valvontakamera. Paikannuslaitteillakin voi suojata arvokkainta omaisuutta.

– On edullisempaa suojata omaisuutta etukäteen kuin hankkia varastettujen työkalujen tilalle uudet, Sormunen toteaa. 

Katso myös: Näin suojaudut automurroilta, varkauksilta ja ilkivallalta

Lähde: Poliisi

 

Lue myös:

    Uusimmat