Epäinhimilliset kuormat – kehonrakennusikonin salitulokset pökerryttävät: "Kukaan ei koskaan uskoisi"

Yksi kaikkien aikojen kehonrakentajista, Ronnie Coleman, 60, on käynyt läpi ennätystuloksensa eri saliliikkeissä.

Ennätykselliset kahdeksan kertaa kehonrakennuksen kuninkuuskilpailu Mr. Olympian voittanut ja harvinaislaatuisen valtavaa lihasmassaa kantanut Coleman teki huippu-urallaan kuntosalilla sarjoja epäinhimillisen suurilla kuormilla. Yhdysvaltalaislegendan kertomissa ennätyksissäkin on kyse useista toistoista tietyllä kuormalla.

"Kuninkaaksi" kehonrakennuksessa kutsuttu Coleman puhui tuoreeltaan ennätyksistään Shannon Sharpelle NFL-jenkkifutissuuruuden viime viikolla julkaisemalla YouTube-videolla. Paunoina ilmaistut tulokset on muunnettu kilogrammoiksi.

Ronnie Colemanin saliennätykset:

Liike:Kuorma:Toistoja:
Jalkaprässi1 043 kg9
Jalkakyykky363 kg2
Maastaveto363 kg2
Penkkipunnerrus227 kg5–6
Pystypunnerrus istuen143 kg12
Hauiskääntö tangolla102 kg7–8
Askelkyykkykävely102 kg 

Useat Colemanin ennätyssarjoista saatiin videoituakin. Yksi huimaavimmista niistä on hänen jalkaprässissä tekemänsä yhdeksän toiston setti 2 300 paunalla (1 043 kilolla). Laite natisi järisyttävästä määrästä levypainoja, kun lihashirmu paineli videoidulla suorituksella toistoja sisään. Painoissa riitti laskeskelemista.

– Sinä tajuat, että jos tuota ei olisi videolla, kukaan ei koskaan uskoisi, että teit sen, kolme Super Bowlia aikanaan voittanut ja amerikkalaisen jalkapallon hall of fame -kunniagalleriaan nimetty Shannon Sharpe heitti.

Ikonisesta "light weight baby" -huudahduksestaankin tunnettu Coleman on sanonut katuvansa vain yhtä asiaa: sitä että hän teki jalkakyykyssä 800 paunalla eli 363 kilolla "vain" kaksi toistoa, vaikka hän tunsi, että hänestä olisi irronnut kuusi toistoa.

Miehellä oli tuolloin ensimmäistä kertaa niin suuri kuorma kyykättävänä ja hän lähti tekemään kahta toistoa.

– Se oli niin kevyttä.

"Jätkät eivät nykyään tee"

Raaoilla kuormilla intensiivisesti harjoitellut Coleman on maksanut urastaan kovaa hintaa, Hän on kärsinyt etenkin vakavista selkäongelmista. Useasti leikattu legenda ei pysty kävelemään ilman tukea. Hän toteuttaa silti edelleen intohimoaan ja harjoittelee aktiivisesti kuntosalilla.

Coleman keskusteli Sharpen kanssa siitä, ettei osa nykykehonrakentajista vammoja vältelläkseen tee tiettyjä nostoja, mutta tällä on myös vaikutuksensa fysiikkaan.

– Jätkät eivät nykyään tee kyykkyjä tai maastavetoja. Siksi he näyttävät siltä miltä näyttävät. He eivät tee näitä raskaita liikkeitä näillä vapailla painoilla tuohon malliin. Se on ainoa tapa päästä sellaiseen (fysiikkaan), Coleman sanoi.

Legenda sanoi tehneensä maastavetoja joka toinen viikko ja kyykkyjä kahdesti viikossa. Ohjelmassa oli sekä etu- että takakyykkyjä.

Mr. Olympian ennätysmenestyjä

Coleman on myöntänyt käyttäneensä urallaan dopingia. Mies on kokenut sen olevan osa kehonrakennuksen lajikulttuuria.

Colemanin ohella Mr. Olympian on voittanut kahdeksan kertaa vain hänen maanmiehensä Lee Haney. Yhdysvaltalaiskaksikko jakaa kilpailun voittoennätystä.

Hermanni Järvenpää, 20, penkkipunnertaa 215 kiloa raakana 0:07
Katso myös: suomalainen voimanostaja Hermanni Järvenpää punnersi treeneissä 215 kiloa penkistä.

Lue myös:

    Uusimmat