Teeskenteletkö iloista ja pakotat itsesi hymyilemään töissä? Saatat sortua ryyppäämään, väittää tutkimus

0:53img
Etkö uskalla avata suutasi töissä? Katso tämä
Julkaistu 23.04.2019 08:31

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tutkijoiden mukaan asiakaspalvelijat sortuvat juomaan enemmän, jos he pakottavat itsensä esittämään iloista työvuoronsa aikana.

Teeskenteletkö iloista koko työpäiväsi ajan? Saatat juoda iltaisin enemmän kuin muut, kertoo tutkimus.

Penn Staten ja Buffalon yliopiston tutkijat havainnoivat tietoja työntekijöistä, jotka työskentelevät asiakkaiden nähtävillä – siis esimerkiksi hoitajina, opiskelijoina tai ravintoloissa.

Tutkijat käyttivät selvittelyyn dataa 3000 yhdysvaltalaisesta henkilöstä. Osan kanssa tehtiin puhelinhaastattelu.

Ilon teeskenteleminen johti juomiseen

Tutkimuksessa selvisi, että ne, jotka työvuoronsa aikana tukahduttivat tunteitaan tai teeskentelivät iloa, joivat enemmän työvuoronsa päätyttyä. Jos asiakaspalvelija siis pakotti itsensä hymyilemään tai tukahdutti halunsa pyöritellä silmiä, hän saattoi juoda rankemmin.

– Pelkkä huono olo ei saanut näitä ihmisiä juomaan. Sen sijaan, mitä enemmän työntekijän täytyi kontrolloida negatiivisia tunteitaan töissä, sitä vähemmän hän kykeni kontrolloimaan juomismääriään töiden jälkeen, Penn Staten psykologian professori Alicia Grandey sanoo.

LUE MYÖS: Yövuorot voivat lisätä keskenmenon riskiä jopa kolmanneksella – syy tutussa hormonissa?

"Hoitajat liioittelevat tunteitaan selvistä syistä"

Grandeyn mukaan ongelmia syntyi erityisesti ammateissa, joissa asiakkaan ja asiakaspalvelijan välille ei synny suhdetta, ja mikäli työntekijä oli impulsiivinen luonteeltaan ja häntä ohjeistettiin jatkuvasti sen suhteen, miten työ hoidetaan "oikein".

Jos ihminen koki työnsä palkitsevaksi, juominen ei ollut yhtä rankkaa.

– Esimerkiksi hoitajat liioittelevat tai teeskentelevät tunteitaan selvistä syistä. He yrittävät lohduttaa potilasta tai rakentaa tähän vahvan suhteen. Mutta jos joku teeskentelee tunteita asiakkaalle, jota hän ei luultavasti koskaan enää näe, se ei ole yhtä palkitsevaa, ja voi loppupeleissä viedä ja vaatia enemmän, Grandey kuvailee.

Grandey suosittaakin esimiehiä antamaan työntekijöilleen hieman enemmän valtaa työssään.

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: Foxnews.com, News.psu.edu

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä