Oletko tullut ajatelleeksi, että kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut ovat iso tulipaloriski?
Käytetyt paristot ja akut pitäisi viedä kierrätykseen, mutta iso osa jää kuitenkin kierrättämättä.
Paristokierrätyksen kyselytutkimuksessa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoi kierrättävänsä akut ja paristot, mutta silti Suomessa myydyistä paristoista ja akuista vain puolet oikeasti päätyy kierrätykseen.
Osasta niistä onkin tullut Recser Oy:n eli Paristokierrätyksen mukaan "näkymättömiä".
– Kodeissa on pitkälti noin toistakymmentä ladattavaa akkua, kännykästä moottorisahaan. Näiden lisäksi kodeissa on paljon paristoja: lelujen sisällä, kaukosäätimissä ja muissa laitteissa sekä kaikki kotona lojuvat käytöstä poistetut vanhat paristot. Yhdestä kodista löytyy helposti yhteensä keskimäärin sata akkua ja paristoa, Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö huomauttaa tiedotteessa.
Lue myös: Palopäällikkö kertoo yleisimmistä kodin kytevistä vaaranpaikoista – "Merkittävä riski"
Nämä paristot vaarallisimpia
Lepistön mukaan vaarallisimpia ovat erityisesti neliskanttiset 9V-paristot sekä pyöreät nappiparistot.
– Palovaroittimissa käytetyissä paristoissa on kapasiteettia sähkön puolesta ja navat sen verran lähekkäin, että ne menevät helposti oikosulkuun ja tuottavat lämpöä, joka voi sytyttää tulipalon. Samoin pyöreät nappiparistot, joita on esimerkiksi auton avaimissa, ja joissa plus- ja miinusnavat ovat lähellä toisiaan, menevät paristojen keräilypisteessä oikosulkuun ja tuottavat lämpöä, joka sitten sytyttää tulipaloja, Lepistö kertoo.
Säilyttämisen kannalta puolestaan litiumioniakut ovat ongelmallisia.
– Litiumioniakuissa tapahtuu kemiallinen reaktio niiden vahingoittuessa, jolloin ne tuottavat itse itsessään syttymiseen tarvittavan lämpötilan ja hapen, mikä on palamiseen välttämätöntä. Jos litiumioniakku alkaa palamaan, niin siinä ei muu auta kuin ulos asunnosta ja soitto hätänumeroon. Nämä palot ovat kuumia ja räyhäkkäitä.
Litiumioniakkuja löytyy muun muassa mobiililaitteista, sähkökäyttöisistä työkaluista ja sähköpolkupyöristä.
Lue myös: Ethän käsittele paristoja väärin? "Zombiakut" aiheuttavat Suomessa yhä enemmän tulipaloja
"Käyttäjien ajattelemattomuus aiheuttaa säännöllisesti vaaratilanteita"
Vaaratilanne voi syntyä erityisesti siinä tapauksessa, että litiumioniakku on joko lajiteltu väärin tai paristojen ja akkujen napoja ei ole teipattu, ja se saattaa syntyä muuallakin kuin kotona ajattelemattomuuden seurauksena.
– Litiumioniakut ovat turvallinen tuote oikein käsiteltynä, mutta käyttäjien ajattelemattomuus aiheuttaa säännöllisesti vaaratilanteita, kun esimerkiksi jäteauton kuorma syttyy palamaan tai keittiön kaappiin on kerätty laatikkoon kasa paristoja ja akkuja navat teippaamatta, Paristokierrätykselle selvityksen akkupaloista tehnyt, sähköturvallisuuteen erikoistunut diplomi-insinööri Vesa Linja-aho kertoo tiedotteessa.
Pitkään käyttämättömänä ollutta litiumioniakkua ei myöskään tule ottaa varomattomasti uudelleen käyttöön, sillä se voi ladatessa muuttua "zombiksi".
Varoitukset paristoista ja akuista kannattaa ottaa tosissaan, sillä ne aiheuttavat vuosittain useita tulipaloja. Linja-ahon Paristokierrätykselle tekemän selvityksen mukaan palokunta oli viime vuonna paikalla ainakin 73 tapauksessa, jossa tulipalo oli jo syttynyt. Luvusta kuitenkin puuttuvat läheltä piti -tilanteet.
Lue myös: Äidin kammottavat kuvat havainnollistavat: Tällaista tuhoa nielty nappiparisto voi aiheuttaa
Tästä syystä virtanavat pitää teipata
Paristokierrätyksen kyselytutkimuksen mukaan vain 36 prosenttia suomalaisista teippaa paristojen ja akkujen virtanavat aina. Virtanavat pitäisi teipata, sillä akuissa ja paristoissa on aina jäljellä hieman sähkövarausta, joka voi purkautua oikosulkuna virtanapojen osuessa metalliin tai toisiinsa. Navat tulisi teipata myös ennen paristojen viemistä niille tarkoitettuun keräyspisteeseen.
Käytettyjen paristojen ja akkunapojen virtanavat tulisi teipata.Paristokierrätys / Recser Oy
Yleisimmät paikat säilyttää käytettyä paristoja ja akkuja kotona ovat tutkimuksen mukaan joko keittiön kaapissa tai eteisessä.
– Keinot käytettyjen paristojen ja akkujen aiheuttamien vaaratilanteiden ehkäisemiseksi ovat yksinkertaisia: teippaa aina virtanavat piiloon heti, kun poistat paristot ja akut laitteesta, ja lajittele oikein. Silti jokaisen olisi hyvä tietää, miten toimia, jos kohtaa zombiakun, toteaa paristojen ja akkujen kierrätystä Suomessa organisoivan Recser Oy:n eli Paristokierrätyksen toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck tiedotteessa.
Paristokierrätyksen kyselytutkimukseen vastasi 1 840 suomalaista.
Lue myös: Säilytätkö sinäkin paristoja näin? Naiselta varoittava esimerkki riskeistä: "Emme ymmärtäneet vaaraa"
Lue myös: Akkupaloa liki mahdoton sammuttaa – näin käytät akkua turvallisesti: "Kaikkien asukkaiden pitää tietää..."
Lue myös: Yleisin latauspaikka on usein vaarallisinkin – kun huomaat "tyypillisen hälytysmerkin" puhelimessa, lopeta käyttö
Tiesitkö? Näin monta palovaroitinta kotoa tulisi löytyä:
1:36Jokaisessa asunnossa on lain mukaan oltava palovaroitin. Lain vaatimus on yksi palovaroitin jokaista 60 neliötä kohti, mutta tiesitkö, että yksi ei oikeastaan riitä?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Paristokierrätys/Recser Oy