Kauppakeskuspalon syttymissyynä käytetyt paristot – näin säilytät niitä turvallisesti

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen ja poliisin palontutkijat ovat saaneet Oulun Kaakkurin kauppakeskuksen syttymissyytutkinnan valmiiksi. Tulipalon syttymissyyksi todettiin paristonkeräyslaatikossa olleiden paristojen oikosulku.

Eilen iltapäivällä klo 16.00 jälkeen Oulun Kaakkurissa syttyi tulipalo kauppakeskuksen varastotiloissa. Paikalle hälytettiin yhteensä 13 pelastuslaitoksen yksikköä. Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan palo kehittyi nopeasti ja tuotti runsaasti savua. 

Henkilökunta havaitsi suuren myymälän varastotiloissa syttyneen palon nopeasti ja tulipalo jäi paikalliseksi. 

Syttymissyyksi vahvistettiin tänään paristonkeräyslaatikossa olleiden paristojen oikosulku. Pahviset paristonkeräyslaatikot olivat olleet varastoituna kaupan varastotiloissa odottamassa kuljetusta jatkokäsittelyyn.

Palomestarilta vakava muistutus

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tapani Lehtelä muistuttaa, että käytetyissä paristoissa ja akuissa voi olla vielä virtaa niin paljon, että ne saavat oikosulkuun mennessään aikaiseksi tulipalon.

– Akkujen ja paristojen napojen teippaamista on suositeltu jo pitkään, mutta on edelleen syytä vakavasti muistuttaa asiasta, Lehtelä kertoo. 

Paristojen ja akkujen navat kannattaakin teipata heti niiden käytön loputtua. Teipiksi kelpaa mikä vain kiinni pysyvä teippi. 

– Säilytä käytetyt, teipatut paristot ja akut omassa astiassaan ja vie ne säännöllisesti kauppareissun yhteydessä keräysastiaan. Näin kotiin ei kerry isoja määriä vanhoja paristoja. Jos olet säilyttänyt teippaamattomia vanhoja paristoja romulaatikossa, niin kannattaa muuttaa käytäntöä turvallisempaan suuntaan. Paristojen kierrätyksen voi opettaa myös lapsille, Lehtelä muistuttaa.

Vaaran mahdollisuus kannattaa tiedostaa

Paristoja vastaanottavien myymälöiden kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että väärin kierrätetyt paristot ja akut voivat sytyttää palon. Myymälässä ei kannata säilyttää suuria määriä vanhoja paristoja, vaan huolehtia jatkokuljetuksista säännöllisesti.

– Varastoinnissa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että syttyvää materiaalia ei ole ihan kiinni kierrätyslaatikoissa. Mikäli mahdollista, säilytä kierrätysparistoja muualla kuin myymälän varastossa. Paniikkiin ei ole aihetta, mutta kannattaa tiedostaa mahdollisuus tulipalon vaaraan, Lehtelä toteaa.

 Lehtelä muistuttaa, että myymälän henkilökuntaa kannattaa opastaa paristolaatikoiden turvalliseen säilyttämiseen. 

– Tee välillä tarkastus paristolaatikoihin, niin näet, voisiko teidän myymälässä olla teippaamattomia paristoja. Mikäli näet tarvetta, opasta asiakkaita turvalliseen paristojen kierrätykseen.

Lue myös:

    Uusimmat