Viinipullojen pakkausmateriaalit kehittyvät entistä ympäristöystävällisempään suuntaan.
Videolla: Tiedätkö, mikä ero oikeasti on 7,5 euron ja 15 euron viinillä?
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin jo keväällä 2020, kuinka perinteisten viinipullojen rinnalle on ilmestynyt Suomenkin Alkoihin yhä enemmän viinien hanapakkauksia sekä tetroja. Kartonkipakkausten lisäksi yhä yleisempiä ovat myös muovipullot. Ei ehkä uskoisi, mutta kevyt muovipullo on itse asiassa perinteistä lasipulloa ekologisempi valinta.
Lue lisää: Viiniä lasi- vai muovipullosta? Alko lyö faktat tiskiin: Tätä et ehkä tiennyt ostamastasi viinipullosta
Nyt Altia tiedottaa tuovansa markkinoille entistäkin ekologisemman viinipullon. Suomalaisyritys on nimittäin kehittänyt Pohjoismaiden ensimmäisen täysin kierrätettävän muovipullon.
Uusi pullo valmistetaan täysin kierrätysmuovista
Ensimmäisenä uusiin rPET-pulloihin pakataan Altian oman Chill Out -viinisarjan viinejä, joiden etiketistä löytyy pullotyypistä kertova vastuullisuusmerkintä.Altia
Altia tuo markkinoille kierrätysmuovista valmistetut PET-viinipullot ensimmäisenä viinien ja väkevien valmistajana Pohjoismaissa. Pullon hiilijalanjälki on alle 40 prosenttia lasisen viinipullon vastaavasta.
Altian mukaan pohjoismaalaiset kuluttajat ovat viinipakkausten näkökulmasta vastuullisuuden edelläkävijöitä. Suomessa ja naapurimaissa on totuttu ostamaan alkoholijuomia muovipakkauksissa, ja hanapakkaus on valloittanut käytännöllisten pohjoismaalaisten sydämet. Tämä on Altian mukaan hyvä lähtökohta pakkaussuunnittelussa kehittää entistä vastuullisempia pakkauksia.
Viime vuonna Altia aloitti projektin, jossa väkevien alkoholijuomien muovipulloissa PET-muovista neljännes korvattiin kierrätys- eli rPET-muovilla. Samalla muovin käyttöä vähennettiin joissakin pulloissa jopa 10 prosenttia. Nyt Altia on lanseerannut viinipullon, jonka PET-raaka-aine perustuu täysin kierrätysmateriaaliin.
– PET-muovipullojen uudistus on tämän vuoden isoimpia saavutuksiamme viinien hanapakkauksien lisäksi viinien pakkausteknologiassa. Viinipullojen PET-muovi on korvattu sataprosenttisesti kierrätysmateriaalilla, mikä on vaatinut paljon teknistä yhteistyötä toimittajan kanssa, Altian pakkauskehityspäällikkö Juha Ylisiurua kertoo.
Uusi kierrätysviinipullo on 90 prosenttia kevyempi kuin perinteinen lasista valmistettu viinipullo. Altian tuotteen elinkaariarvioinnin mukaan uusi rPet-viinipullo on hiilijalanjäljeltään lähes 50 prosenttia pienempi kuin neitseellisestä raaka-aineesta valmistettu PET-viinipullo.
– Meidän kierrätysyhteensopiva rPET-viinipullomme muovikorkkeineen ovat tässä mittakaavassa ensimmäiset, jotka tehdään kuluttajien palauttamasta PET-kierrätysraaka-aineesta. Luovumme omien viinibrändiemme osalta neitseellisten muovipullojen käytöstä kesän aikana, Ylisiurua kertoo.
Ensimmäisenä uusiin rPET-pulloihin pakataan Altian oman Chill Out -viinisarjan viinejä, joiden etiketistä löytyy pullotyypistä kertova vastuullisuusmerkintä. Hiilijalanjälkeä mitatessa ekologisin viinpakkausvaihtoehto on Alkon mukaan hanapakkaus tai kartonkitölkki.
Litteä kierrätysviinipullo valtasi Alkot viime kesänä
Alko
Viinien maahantuojat totesivat MTV:lle jo aiemmin, että pakkausmateriaali ei huononna viinin laatua. Sekä hanapakkauksista että muovipulloista voi löytää hyviä, nuoria viinejä – vuosien varastointiin ja kypsytykseen ne eivät sovellu.
– Muovipulloihin pakatun viinin myynnin osuus vuonna 2019 oli 7 prosenttia ja tämän vuoden (2020) osalta trendi näyttäisi olevan saman suuntainen. Muovikielteiset mielikuvat muodostavat tällä hetkellä sen suurimman esteen muovipullojen yleistymiselle. Erityisesti meillä Suomessa tehokas palautusjärjestelmä vähentää muovipullojen päätymistä luontoon roskaksi, Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho totesi viime kesänä.
Alkon valikoimiin ilmestyikin kesäkuussa 2020 uusi pakkausinnovaatio: litteä muovinen viinipullo. Kyseessä on kokonaan kierrätetystä PET-muovista valmistettu pantillinen pullo. Ahon mukaan sen ilmastopäästöt ovat jopa alle viidesosan normaalin muovipullon aiheuttamista päästöistä.
– Litteitä 0,75 litran pulloja mahtuu laatikkoon 12 normaalin kuuden pullon sijaan. Kuormalavalliseen mahtuu valmistajan mukaan yli kaksinkertainen määrä viiniä verrattuna pyöreisiin lasisiin pulloihin. Tällä on mahdollisuus vähentää logistiikan päästöjä jopa 60 prosenttia. Samankokoinen tilansäästö pätee myös varastoinnissa, summaa Aho.