Tehohoitopaikat ovat täyttymässä – entä jos Suomessa tapahtuisi suuronnettomuus?

Koronan vuoksi tehohoidossa olevien määrä nousi viikonlopun aikana kuudella. Tällä hetkellä koronan takia sairaalahoidossa on 317, joista tehohoidossa 51 potilasta.

Koko pandemian ajan on puhuttu sairaanhoitokapasiteetin riittävyydestä ja erityisesti tehohoitokapasiteetin täyttyminen on viime viikkojen aikana aiheuttanut huolta.

Mitä kävisi, jos Suomessa tapahtuisi suuronnettomuus? Saisivatko kaikki uhrit tarvitsemaansa tehohoitoa?

– Suuronnettomuusvalmius on samalla tasolla kuin aikaisemminkin, vakuuttaa Kuopion yliopistollisen sairaalan tehoosaston johtaja ja dosentti Stepani Bendel.

Suuronnettomuuden sattuessa isolle joukolle hoitohenkilökuntaa lähetetään hätäkutsu ja suuronnettomuushälytys lähimpään sairaanhoitopiiriin, jossa onnettomuus tapahtuu.

– Potilaiden vammojen vaikeusasteista riippuen potilaita otetaan teho-osastolle. Onnettomuuden tyypistä ja laadusta riippuen apua voidaan kysyä myös toisilta sairaanhoitopiireiltä, Bendel lisää.

Esimerkiksi Konginkankaan bussiturmassa eniten vastuuta potilaista otti lähin Jyväskylässä sijaitseva Keski-Suomen keskussairaala. Myös se, tarvitseeko potilas esimerkiksi neurokirurgista tai jotain muuta erikoiskirurgiaa sekä kunkin sairaalan tehohoitotilanne vaikuttavat siihen missä potilasta hoidetaan.

– Kun suuronnettomuuden sairaanhoitotarpeen akuuttivaihe on ensimmäisen päivän osalta ohi, sairaalassa mietitään, missä heitä on tarkoituksenmukaista hoitaa. Suuronnettomuuden sattuessa kaikkialla Suomessa saataisiin uhrit hoidettua.

Onnettomuuden uhrit ja koronapotilaat tarvitsevat erilaista hoitoa

Vaikka koronapotilaat kuormittavat tällä hetkellä sairaaloiden teho-osastoja, Bendel vakuuttaa, että mahdollisen onnettomuuden uhrit saadaan hoidettua.

– Koronapotilaat täytyy eristää teho-osastolla ja tietyt hoitajat voivat hoitaa vain koronapotilaita, jotta virus ei leviä osastolla. Onnettomuuden uhrien osalta erityisjärjestelyitä ei tarvitse tehdä ja hoito on tällaisissa tapauksissa helpompi järjestää.

Onnettomuuspotilaat eivät todennäköisesti tarvitse niin pitkäkestoista tehohoitoa kuin koronapotilaat.

– Koronapotilaat ovat teho-osastolla pitkään. Tämän vuoksi he kuormittavat tehohoitoa, koska ei osasto voi olla koko ajan täynnä. Samalla tavalla, kuin palokuntakaan ei voi olla koko ajan sammuttamassa tulipaloja, koska ketään ei olisi sammuttamassa seuraavaa, Bendel kuvailee.

Tehohoitoa vaativat koronapotilaat keskittyvät tällä hetkellä tietyille sairaanhoitopiireille. Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa on jouduttu tänä aamuna tukeutumaan leikkaustoiminnan osalta erityisjärjestelyihin. Itä-Suomessa tilanne on puolestaan helpompi.

Hoitohenkilökunnan yleinen resurssipula ei Bendelin mukaan vaikuta suuronnettomuustilanteisiin juurikin hätäkutsun vuoksi.

– Tehohoidon laatu on kuitenkin saatu koko ajan pidettyä asiallisella tasolla, minkä eteen sairaanhoitopiirit tekevät kaikkensa.

Lue myös:

    Uusimmat