Teho-osastoilla tilaa enää 12 koronapotilaalle ennen kriittisen rajan ylittymistä: "Potilaat eivät jakaudu tasaisesti"

Tehohoidon kansallisen koordinaatioryhmän mukaan tehohoitopaikkojen määrä tulisi lisätä nykyisestä.

Suomessa koronan vuoksi tehohoidossa on tällä hetkellä 38 potilasta.

Yhteensä Suomessa on nyt noin 300 tehohoitopaikkaa, kertoo tehohoidon professori Matti Reinikainen tehohoidon kansallisesta koordinaatioryhmästä.

– Meillä on kaiken kaikkiaan noin 300 paikkaa, joissa on valmius invasiiviseen hengityslaitehoitoon ja muuhun elintoimintojen tukihoitoon, jotka tehohoidoksi lasketaan. Niillä osastoilla, joissa koronapotilaita hoidetaan, on hieman päälle 250 paikkaa.

Reinikaisen mukaan teho-osastoilla voidaan hoitaa samanaikaisesti noin 50 koronapotilasta ilman, että muu sairaanhoito häiriintyy vakavasti.

– Näin on, jos potilaat jakautuvat tasaisesti. He eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti. 

Potilaita siirretty muualle Suomeen

Reinikaisen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta on viimeisen viikon aikana siirretty yksittäisiä potilaita muualle Suomeen. HUSissa on nyt 14 potilasta tehohoidossa koronan vuoksi.

Myös muiden sairaanhoitopiirien välillä on siirrelty potilaita kuormituksen tasaamiseksi.

– Viime päivinä on jouduttu tekemään potilassiirtoja paikasta toiseen, jotta tehohoitopaikka saadaan kaikille järjestettyä. 

Pelkästään influessakauden aikana HUSissa hoidetaan yhteensä noin sata influenssapotilasta muutaman kuukauden aikana.

– Meillä on tehohoitokapasiteetti mitoitettu normaalioloja varten ja resursseja on juuri sen verran, mitä tarvitaan normaalioloihin, eikä yhtään enempää. 

Pysyvä lisäys tarpeen

Reinikaisen mukaan hoitajapula ja erityisesti pula tehohoitajista on valtakunnallinen ongelma. Suurin kuormitus koronaviruksen vuoksi kohdistuu HUSiin sekä Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirieihin.

Tehohoitokapasiteettia tulisi Reinikaisen mukaan Suomessa lisätä pysyvästi, sillä koronaviruksen on arvioitu aiheuttavan sairaalahoidon kuormitusta pitkälle tulevaisuuteen.

Tehohoitopaikkojen määrän kasvattaminen vaatisi uusien tehohoitajien koulutusta.

– Se edellyttäisi lisäkoulutusta ja sitä, että tää työ saadaan houkuttelevammaksi.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) ei haluttu kommentoida tehohoitajapulaa eikä sitä, aiotaanko tehohoitokapasiteettia Suomessa lisätä.

Reinikaisen mukaan tehohoitokapasiteetin lisääminen olisi valtiovallan, sairaanhoitopiirien ja tulevien hyvinvointialueiden tehtävä.

– Tehohoitajista on kova pula. Tilanne on sellainen, että missään ei ole hoitajien reserviä, jotka voitaisiin töihin kutsua. Jonkin verran on sairaalan muissa pisteissä hoitajia, joilla on tehohoitokokemusta, mutta heitä ei ole paljon.

Lue myös:

    Uusimmat