Tehoisku: Sähköpotkulautailijat jäivät poliisiin haaviin – tällaisia rikkomuksia ollut eniten

Poliisi pyytää vanhempia kertomaan jälkikasvulleen, miten liikenteessä on turvallista liikkua. Tehovalvontaviikolla sähköskuuttalijoile on rapissut eniten seuraamuksia jalkakäytävällä ajamisesta.

Poliisilla on meneillään koko Suomen kattava sähköpotkulautailijoiden valvontaviikko. Tällä poliisi haluaa ennen kaikkea vaikuttaa tiellä liikkuvien asenteisiin ja tapoihin liikenteessä, jotta vaaratilanteet vähenisivät ja vältyttäisiin liikenneonnettomuuksilta.

Poliisi muistuttaa, että lainvastainen sähköpotkulautailu aiheuttaa liikenteessä vaaratilanteita, jotka voisivat olla vältettävissä, jos vain liikennesääntöjä noudatettaisiin.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on kesällä sattunut lyhyen ajan sisään jo kolme kuolemaan johtanutta sähköpotkulautaonnettomuutta.

− Valvomme sähköpotkulautailijoiden liikennekäyttäytymistä tehostetusti viikon ajan. Puutumme järjestelmällisesti ja matalalla kynnyksellä havaittuihin liikennerikoksiin ja -rikkomuksiin, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio tiedotteessa.

Sääntöjä ei noudateta

Kallion mukaan sähköpotkulautailu ei olisi ongelma, jos tienkäyttäjät noudattaisivat liikennesääntöjä ja liikenteenohjauslaitteille asetettuja velvollisuuksia.

– Ongelma on kuitenkin siinä, että sääntöjä ei noudateta.

Sähköskuutteihin keskittyvällä valvontaviikolla poliisi puuttuu liikenteessä kaikenlaiseen lainvastaiseen käytökseen. Erityisesti poliisi puuttuu sellaiseen toimintaan, joka häiritsee ja vaarantaa muita tienkäyttäjiä sekä vaarantaa myös skuuttailijan itsensä. 

Kallio vetoaa myös vanhempiin, jotta he kertoisivat nuorille, missä ja miten liikenteessä on turvallista kulkea. 

Ensisijaisesti poliisi puuttuu sähköpotkulautailijoiden liikennerikkomuksiin sakoilla ja liikennevirhemaksuilla. Liikennevirhemaksu on suuruudeltaan on 40 euroa ja sakon suuruus riippuu tuloista. 

Poliisin valvontatuloksia ajalta 26.–28.8.2024:

  • jalkakäytävällä ajaminen, 15 sakkoa ja 330 liikennevirhemaksua
  • matkustajan kuljettaminen, 11 sakkoa ja 75 liikennevirhemaksua
  • punaisia päin ajaminen, 34 sakkoa 
  • yksisuuntaista pyöräkaistaa väärään suuntaan, 28 liikennevirhemaksua
  • ajokaistalla väärään suuntaan, yksi sakko ja yhdeksän liikennevirhemaksua
  • viritetyt sähköpotkulaudat, kuusi kappaletta
  • suojatiesäännön noudattamatta jättäminen, yksi sakko ja liikennevirhemaksu
  • ajaminen päihtyneenä, yksi sakko

Lue myös:

    Uusimmat