Onnettomuudet sähköskuuteilla puhuttavat– vanhempi, nämä asiat nuoren mieleen pitää takoa

Lapsille ja nuorille tapahtuu määrällisesti eniten potkulautaturmia.

Sähköpotkulautaonnettomuudet ja potkulautoihin liittyvät toilailut ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä mediassa. Taannoin MTV Uutiset kertoi sähköpotkulautailijasta, joka ajoi huomattavaa ylinopeutta Espoon Vallikalliossa tiellä 101, eli Kehä I:llä.

Videolla kuski kurvaili tunneliin sähköpotkulaudalla ajoneuvojen seassa ilman minkäänlaisia suojavarusteita. Sähköskuutin mittarissa oli tapahtumahetkellä 100 kilometriä tunnissa.

Vielä ikävämpi tapaus sattui Espoon Leppävaarassa, jossa ensitietojen mukaan vanhempi mies oli ylittämässä suojatietä sähköpotkulaudalla, kun nuorempi sähköpotkulautailija törmäsi häneen. Mies kuoli ensiavusta huolimatta.

Helsingin Kalasatamassa Työpajankadulla pakettiauto puolestaan törmäsi sähköpotkulautailijaan suojatiellä

Nuoret vaaravyöhykkeellä

Eniten tapaturmia sähköpotkulaudoilla on tänä vuonna tapahtunut lapsille ja nuorille aikuisille, vaikka vakavissa turmissa korostuvat humalassa aikuisille sattuneet vahingot. Asia käy ilmi vakuutusyhtiö Ifin tapaturmatilastoista.

Sähköpotkulautailuun riskiä tuo varsinkin vauhti, sillä se vaikeuttaa laudan hallintaa ja muun liikenteen havainnointia. Lapsen tai nuoren tapaturman aiheuttaakin usein liian suuri tilannenopeus. Kaatuessa osumaa ottavat tyypillisesti käsi, kasvot, hampaat tai pää.

Vanhempien kannattaakin ottaa nuoren kanssa puheeksi keskeiset liikennesäännöt ja ohjeet turvalliseen liikkumiseen.

Niin ikään autoilijan on syytä pitää silmällä potkulaudalla liikkuvia lapsia ja nuoria. Varsinkin koulujen lähistöillä on syytä olla varautunut odottamattomasti liikkuviin lapsiin.

Turvallisuusohjeita sähköpotkulautailevalle lapselle tai nuorelle:

  • Kypärä aina päässä ajaessa.
  • Sähköpotkulautaan pätevät samat säännöt kuin polkupyörään. Yli 12-vuotias ei saa ajaa jalkakäytävällä.
  • Älä kuskaa kaveria, se on vaarallista ja kiellettyä.
  • Vältä kuulokkeiden käyttöä ajaessa, sillä ne vaimentavat ympäristön tapahtumat. Pidä myös puhelin taskussa ajon aikana.
  • Pidä nopeus sellaisena, että pystyt reagoimaan yllättäviinkin tilanteisiin.
  • Aja sähköpotkulaudalla aina selvänä.

Katso myös: Nuorten liikennekuolemat kasvussa – miten teistä tehdään turvallisemmat?

Lähde: If Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat