Tehyn Rytkönen väläytti kansainvälistä oikeutta vastatoimena vientivetoiselle palkkamallille: ”Onhan tämä härski tilanne”

10:20imgVIDEO: Näin Rytkönen ja Ekström kommentoivat hallituksen kaavailemia uudistuksia
Julkaistu 22.02.2024 13:16
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Poliittiset lakot ovat tulleet tutuiksi alkuvuoden aikana useilla eri aloilla. Hallitus ei kuitenkaan aio perääntyä suunnittelemistaan työmarkkinauudistuksista. Ammattiyhdistysliikkeen toiveena on päästä neuvottelupöytään hallituksen kanssa. 

JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström sekä Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen perustelivat tarvetta työtaistelutoimille Huomenta Suomessa. Ekströmin mukaan JHL on työtaistelutoimillaan halunnut kiinnittää huomiota työmarkkinoihin suunnitteilla olevien muutosten vaikutuksiin.  

Lainsäädäntöön ollaan tekemässä muutoksia, jotka heikentävät jäseniemme työmarkkina-asemaa ja työttömien sosioekonomista asemaa, Ekström sanoo. 

Ekströmin mukaan on selvää, että JHL ei voi seurata tilannetta sivusta pyrkimättä vaikuttamaan siihen. 

Rytkösen mukaan myöskään Tehy ei aio niellä hallituksen uudistuksia, joista esimerkkinä hän nostaa vientivetoisen palkkamallin. 

Jos hallitus aikoo runnoa tämän vientivetoisen palkkamallin lainsäädäntöön, niin siinä tapauksessa Tehy vie sen eteenpäin kansainvälisen oikeuden tarkasteltavaksi. Kyllähän tämä on härski tilanne. Suomi aikoo toimia kansainvälisten sopimusten vastaisesti säätämällä lain, joka työntää naisvaltaiset alat ikuiseen palkkamonttuun, Rytkönen sanoo. 

Lue myös: Oppositio hiillostaa hallitusta tulehtuneesta työmarkkinoiden tilanteesta

Toiveena aidot neuvottelut

Rytkönen ja Ekström toteavat, että ay-liikkeellä on valmius neuvotella hallituksen ajamista muutoksista. Ekströmin mukaansa työnantajien ja liittojen välillä käytiinkin loppuvuodesta keskustelua vientivetoisen palkkamallin osalta. Esteeksi kuitenkin muodostui työmarkkinauudistusten kokonaisuus, josta palkkamalli oli vain yksi osa. 

Yksittäistä asiaa ei voida viedä eteenpäin, jos samalla edunvalvonnan edellytyksiä heikennetään Arkadianmäen kautta lainsäädännöllä, Ekström sanoo. 

Ekströmin mukaan hallitus toteuttaa hallitusohjelmallaan työnantajien ja elinkeinoelämän toiveita.

Kun hallitus haluaa pitäytyä pelkästään hallitusohjelmassa, niin silloin on aika vähän edellytyksiä edetä. Eli jotain vastaan tulemista tässä tarvittaisiin myös hallituksen puolelta, Ekström sanoo.

Lue myös: Pääministeri Orpo jyrähti lakkoilijoille ja syyttää SDP:tä tilanteen sotkemisesta: "Nyt aiheutetaan valtavasti vahinkoa"

Ekström toivoo, että työmarkkinauudistusten osalta voitaisiin astua yhteiseen neuvottelupöytään, sillä se loisi edellytyksiä edetä asiassa. 

Myös Rytkönen toteaa, että ay-liikkeen päämäärä on neuvottelu ja sopiminen. 

Lakot tai mitkään työtaistelut eivät ole ay-liikkeen päämäärä. Jos neuvottelutulosta ei saada, niin jäsenillämme on täysin laillinen oikeus työtaisteluun. 

Uusista lakoista ei kuitenkaan ole toistaiseksi sovittu. 

Haluamme uskoa, että hallituksella on tahtotila luoda edellytykset vuoropuhelulle ja neuvottelulle, sanoo Ekström. 

Tuoreimmat aiheesta

Työmarkkinat