Yhteiskunnalle valtava lasku – miksi AY-liike ja hallitus maalaavat itseään nurkkaan?

Kansanedustajat Matias Mäkynen (SDP) ja Matias Marttinen (kok.) keskustelivat Huomenta Suomessa kipakkaan sävyyn näkemyksistä työmarkkinatilanteen molemmin puolin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttisen mukaan poliittiset lakot aiheuttavat mittavia lisäkustannuksia yrityksille "ja paljon harmia Suomen kansalaisille", minkä vuoksi poliittisille lakoille tulisi luoda pelisäännöt.

– Nyt nämä lakot ja painostus kohdistuvat eduskuntaan ja puolueisiin ja poliittiseen päätöksentekoon, Marttinen sanoo.

Lakkosanastoa

  • Lakko: Työntekijäpuolen laillinen taistelutoimi, jossa työnteko keskeytetään väliaikaisesti. Tarkoituksena tavallisesti on vaikuttaa työehtosopimukseen.
  • Poliittinen lakko: Pyrkimys vaikuttaa oman alan työehtojen sijaan poliittisiin päättäjiin silloin, kun poliittiset päätökset vaikuttavat työntekijöiden ammatilliseen, sosiaaliseen tai taloudelliseen asemaan.
  • Ulosmarssi: Työntekijöiden lyhytaikainen poistuminen työpaikalta.
  • Tukilakko: Lakko, jolla tuetaan toisen sopimusalan tai ammattiliiton laillista työtaistelutoimea.

Lähde: PAM

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen työntekijän oikeuksia heikentävillä esityksillään. Mäkysen mukaan kukaan ei halua lakkoja, ja hallituksen pitäisi tulla nyt vastaan. Hän muistuttaa, että ammattijärjestöt ovat omasta puolestaan tulleet hallitusta vastaan.

Marttinen puolestaan painottaa, että hallitus tulee viemään uudistukset läpi "sopimuksen mukaisesti".

– Minusta on aika viedä nämä uudistukset maaliin, ja kuten olen todennut, näillä lakoilla ei tule olemaan vaikutusta työrauhaa koskevan lain käsittelyyn.

Ovatko ammattiliikkeiden puolustamat edut ja hallituksen haluamat uudistukset sellaisia, että niistä täytyy pitää kiinni hinnalla millä hyvänsä? Katso jutun yllä olevalta videolta kansanedustajien vastaukset kiperiin kysymyksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat