Teknologia-alan jättitoimijoita kuultiin Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa – Kartellien vastainen paneeli: "Teknologiajäteillä on liikaa valtaa"

2:02imgYritysjätit puolustautuvat jättimäistä markkina-asemaansa kongressille – käyttävätkö Amazon, Apple, Facebook ja Google markkina-asemaansa väärin?
Julkaistu 29.07.2020 22:51
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Yhdysvaltain edustajainhuoneen lakivaliokunta järjesti keskiviikkona kuulemisen Yhdysvaltain teknologiajättien toimitusjohtajille. Lakivaliokunnan kartellien vastainen paneeli sanoo, että teknologiajäteillä on liian paljon valtaa.

Amazonin Jeff Bezosin, Applen Tim Cookin, Facebookin Mark Zuckerbergin ja Googlen Sundar Pichain kuulemisen taustalla on kasvava huoli jättiyhtiöiden epäreilusta valta-asemasta markkinoilla.

Paneelin puheenjohtaja David Cicilline sanoi avauspuheenvuorossaan, että kuultavana olevat yritykset ovat "nettitalouden keisareita". Hänen mukaansa hallitsevat verkkoalustat ovat käyttäneet valtaansa tuhoisalla ja vahingoittavalla tavalla laajentuakseen taloudellisesti.

– Yhtiöt lannistavat yrittäjyyttä, tuhoavat työpaikkoja, nostavat hintoja ja heikentävät laatua, Cicilline totesi.

Kuuleminen toteutettiin etäyhteyksien välityksellä koronapandemian vuoksi. Kuuleminen alkoi tunnin myöhässä ja sen aikana ei myöskään täysin vältytty teknisiltä ongelmilta. Kuuleminen oli käynnissä vielä iltayhdeksän jälkeen Suomen aikaa.Teknologiayhtiöitä kuullaan osana kongressin selvitystä markkinavallasta verkkoalustoilla.

"Ei ole laitonta olla iso"

Esimerkiksi Facebookin arvellaan joutuvan suurennuslasin alle kasvavien kilpailijoidensa ostamisesta. Kriitikkojen mukaan toiminta tukahduttaa kilpailua ja kasvattaa yhtiön valta-asemaa sosiaalisessa mediassa.

Applea syytetään muun muassa sovelluskehittäjien epäreilusta kohtelusta ja riistämisestä sovelluskaupassaan.

Google eli Alphabet hallitsee verkkoa monesta nurkasta: hakukoneliikenne, mainokset, käyttöjärjestelmä, navigointi, sähköposti, sekä videot ovat Googlen syömähampaita.

Amazonia syytetään puolestaan verkkokaupassaan alihinnoittelusta ja muiden valmistamien tuotteiden kopioimisesta sekä epäreiluista ehdoista.

Pienemmät kilpailijat ovat muissakin yhteyksissä valittaneet epäreilusta kilpailuasetelmasta jättiyhtiöitä vastaan.

Asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltojen nykyisen kilpailulainsäädännön ja ennakkotapausten puitteissa isojen yhtiöiden valta-asemaan on vaikeaa puuttua. Ei riitä, että yhtiöt ovat isoja tai hallitsevia, jos ne eivät aiheuta vahinkoa kuluttajille tai käytä markkinavaltaa väärin, mikä puolestaan on kilpailuoikeuden asiantuntija Avery Gardinerin mukaan vaikeaa määritellä.

– Ei ole laitonta olla iso, Gardiner sanoo.

Kilpailuoikeuteen erikoistunut oikeustieteen professori Christopher Sagers Clevelandin osavaltionyliopistosta arvioi kuulemisen jäävän tämän vuoksi lähinnä poliittiseksi teatteriksi.

Nytkään tarkoituksena ei ole suoranaisesti todistaa, ovatko yhtiöt rikkoneet lakia. Kyse on pitkälti siitä, tarvitseeko lakeja säätävän kongressin päivittää lainsäädäntöä terveemmän kilpailun edistämiseksi uuden teknologian aikakaudella, kirjoittaa muun muassa Wired.

"Pidämme siitä, että nämä ovat yhdysvaltalaisia yrityksiä"

Myös yhtiöiden väitetty antikonservatismi on mukana kuulemiskeskusteluissa.

Avauspuheenvuorossaan entinen showpainija, valiokunnan jäsen ja Ohion kongressiedustaja Jim Jordan luetteli pitkän listan teknologiayhtiöiden republikaanipuolueelle tekemiä vääryyksiä ja syytti yrityksiä muun muassa vaaleihin sekaantumisesta.

– Meidän kaikkien mielestä vapaat markkinat ja kilpailu ovat hyviä asioita. Pidämme siitä, että nämä ovat yhdysvaltalaisia yrityksiä, mutta emme niiden harrastamasta sensuroinnista – varsinkaan konservatiivien, sekä vaalivaikutusyrityksistä. Ja jos se ei lopu, siitä on oltava seurauksia yhtiöille, Jordan ilmoitti painokkaasti avauspuheenvuorossaan.

Kaksi puuttuu

Kongressi ei kutsunut kuulemisiin kahden olennaisen alan yrityksen edustajia. Puutumaan jäivät Donald Trumpin tviittejä hiljattain sensuroinut viestialusta Twitter ja ohjelmistomammutti Microsoft.

Twitter ei laajasta medianäkyvyydestään huolimatta ole läheskään yhtä iso markkinatekijä, kuin satojen miljardien arvoinen Facebook, jolla on lihaksia ostaa kilpailijat.

Microsoftin kongressi laittoi ruotuun jo vuosituhannen vaihteessa hajauttamalla sen toimintoja. 

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat