Terveydenhuollon alan työntekijältä vaaditaan todiste, että hän pystyy tekemään potilastyötä turvallisesti. Näin sanoo sosiaali- ja terveysministeriö.
Turengin terveysasemalla lääkärinä työskentelevä Janne Blommendahl on rokotettu koronaa vastaan, mutta hän on silti kieltäytynyt käyttämästä koronapassia.
Blommendahl kokee, että koronapassi on vastaan länsimaalaista vapaata demokratiaa ja liberaalia yhteiskuntaa.
– Ei pitäisi olla mitään syrjiviä toimenpiteitä yhteiskunnassa. Tämä selkeästi asettaa erilaiseen asemaan kansalaiset ja sote-työntekijät.
Blommendahl kertoo, että koronapassin vastustaminen on periaatteellista.
– En tiedä, minkä takia se näin vahvasti tuli henkilökohtaisesti tällaiseksi asiaksi, mutta näen että tässä ei ole tieteellistä perustaa. Koen, että se on moraalisesti väärin, se jakaa yhteiskuntaa.
Potilastyö terveysasemalla loppui
Blommendahl arvelee, että hänen ratkaisunsa on ollut yllätys työyhteisössä. Vaikka se on varmasti aiheuttanut myös hankaluuksia työjärjestelyille, niin asiaan on suhtauduttu hyvin.
– Toki harmissaan ovat, että tämmöiseen ratkaisuun päädyin, mutta en koe joutuneeni hyljeksityksi.
Tällä hetkellä Blommendahl työskentelee etätöissä, sillä kaikki potilastyö terveysasemalla on jäänyt pois.
Blommendahlin mukaan suunnitelmissa kuitenkin on, että hän tekisi jossain vaiheessa infektiovastaanottoa, jossa hän kohtaisi hengitystieinfektio-oireisia potilaita sekä potilaita, joilla on mahdollisesti korona.
– Siinä on perusteena se, että olen täysin suojattu. Olen itse suojattu ja myöskin potilas on suojattu.
– Siinä on FFP2-maski ja sitten päästä varpaisiin suojavarusteet ja visiiri.
20.57: Jutun viimeistä osaa täydennetty koskien infektiovastaanottoa.