Terveyspalveluyhtiöt moittivat julkisen puolen kiittelemää hallituksen uutta sote-linjausta: "Ostot olisivat voineet tuplautua"

1:52img
Julkaistu 21.12.2017 19:18
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Yksityisistä terveyspalveluyhtiöistä moititaan hallituksen uutta erikoissairaanhoidon valinnanvapauslinjausta. Hallitus linjasi eilen, että maakunnan ei ole pakko antaa asiakasseteliä yksityiseen erikoissairaanhoitoon paitsi, jos potilas ei pääse julkiselle puolelle hoidettavaksi hoitotakuun määräajassa.

Yksityisten terveyspalveluyhtiöiden edunvalvoja, Hyvinvointialan liitto, pettyi linjaukseen.

– Tähänkin asti julkinen on voinut ostaa tai käyttää palveluseteleitä, mutta eivät ei ole niitä käyttäneet. Kun erikoissairaanhoidon menot ovat 7 miljardia euroa, niin siitä on ostopalveluita 300 miljoonaa. Meidän näkemyksen mukaan ostot olisivat voineet tuplautua ja silti päivystys tai muu ei olisi vaarantunut julkisella sektorilla, sanoo Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Liitto katsoo, että yhdenvertaisuuden ja saatavuuden paraneminen ei toteudu erikoissairaanhoidossa, koska kaikkia resursseja ei oteta käyttöön.

Julkinen puoli tyytyväinen

Julkisella puolella hallituksen linjaukseen ollaan tyytyväisiä.

– Minusta on ihan hyvä tämä malli, joka nyt tehtiin. Nytkin esimerkiksi HUS:ssa me käytämme aika laajasti alihankinnassa kaikkein kevyimmässä erikoissairaanhoidossa yksityistä sektoria, se tulee jatkumaan ja varmasti laajenemaankin, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén.

Esimerkiksi hoitotakuun tiukennus voisi lisätä yksityisten ostopalvelujen käyttöä.

Tuoreimmat aiheesta

Sote