Thaimaan 12-vuotias "Greta Thunberg" taistelee ympäristön puolesta ja kerää muovikasseja likaisesta kanavasta suppilaudalta käsin – katso kuvat

lilly_jasuppilauta_lehtikuva
Muovipussit Lilly saa kerättyä kanavasta suppilaudalta käsin.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 03.10.2019 13:49

MTV UUTISET – STT

Thaimaalais-amerikkalainen Lilly, oikealta nimeltään Ralyn Satidtanasarn, ei ole kaikkina päivinä koulussa. Sen sijaan 12-vuotias koulutyttö saattaa lipua suppilaudalla likaisessa kanavassa Bangkokissa ja kerätä vedestä muovipusseja, purkkeja ja muuta roskaa.

– Yritän pysyä optimistina, mutta olen myös vihainen. Maailmamme on katoamassa, hän sanoo.

lilly_lahikuva_lehtikuva

Thaimaa tuottaa kuudenneksi eniten muovijätettä meriin.

Herätyksen ympäristösuojeluun Lilly sai jo kahdeksanvuotiaana lomaillessaan perheensä kanssa merenrannalla, joka oli roskien peitossa.

– Puhdistimme rantaa vanhempieni kanssa, mutta se ei auttanut, koska seuraavana päivänä meri oli tuonut taas uusia roskia, Lilly muistelee.

Ruotsalaisen 16-vuotiaan ilmastoaktivistin Greta Thunbergin innoittamana Lilly on muun muassa järjestänyt istumalakkoja ympäristön puolesta Thaimaan hallintorakennusten edessä.

– Greta antoi minulle itseluottamusta. Kun aikuiset eivät tee mitään, meidän lasten täytyy toimia, hän sanoo.

Aivan yksi Lilly ei aktivismissaan ole. Hän muun muassa osallistuu paikallisen Trash Hero -järjestön roskienkeruutalkoisiin.

Kaupoilta varovaisia myönnytyksiä

Lillyn haasteet Thaimaan jätetilanteen muuttamiseksi ovat suuria. Maassa käytetään keskimäärin kahdeksan muovikassia asukasta kohden joka päivä. Thaimaan arvioidaan olevan kuudenneksi suurin meriin päätyvän jätteiden lähde koko maailmassa.

lilly_jakoira_lehtikuva

Thaimaalainen käyttää keskimäärin 3000 muovipussia vuodessa. Se on 12 kertaa enemmän verrattuna EU-maan kansalaisen keskimääräisen muovipussin kulutukseen. 

Pikaruoan kääreet ja take away -kahvien mukit kasvattavat entisestään korkeaa jätevuorta. Muovia tuottava petrokemian teollisuus on lisäksi tärkeä Thaimaan taloudelle ja työllistää kymmeniätuhansia ihmisiä.

Lilly on kuitenkin jo saavuttanut menestystä vetoamalla suoraan yrityksiin. Suuri bangkokilainen Central-kauppaketju lupasi kesällä lopettaa muovikassien jakamisen kaupoissaan – tosin vain yhtenä päivänä viikossa.

Lilly_laaja_lehtikuva

Tässä kerätään Khung Bang Kachaon metsästä muoviroskia.

Syyskuussa eräät muut ketjut, kuten 7-Eleven, ilmoittivat lopettavansa kertakäyttökassien jakamisen asiakkaille ensi vuoden alusta.

Thunbergin tavoin myös Lillyn vanhemmat tukevat tytärtään.

– Aluksi ajattelin, että kyseessä on vain lapsen villitys, mutta Lilly ei vaan luovuttanut, äiti Sasie kertoo. 

Lue myös: Valtava ilmastolakkolaisten joukko ei mahtunut Eduskuntatalon eteen – paikalla jopa kokonaisia koululuokkia: "Aikuisten pitäisi olla ylpeitä"

Tuoreimmat aiheesta

Muovi