STM:n strategiajohtaja: Tällä hetkellä ei voida puhua koronavirusepidemian kiihtymisvaiheesta, mutta jonkinlainen "takapotku" on menossa

3:09img
STM:n tilannekatsaus koronaviruksen tilanteesta Suomessa: "Emme voi vielä puhua epidemian kiihtymisvaiheesta"
Julkaistu 20.08.2020 10:57

MTV UUTISET – STT

THL:n ylilääkärin mukaan Suomen tartuntatilanne on EU-maiden parhaimmistoa.

Tällä hetkellä ei voida puhua koronavirusepidemian kiihtymisvaiheesta kun tarkastellaan uusia tapauksia kokonaisuudessa, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo torstaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Mutta jonkinlainen takapotku on menossa, hän jatkaa.

STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina julkaiseman viikkokatsauksen mukaan uusien koronavirustartuntojen tapausmäärät ovat edelleen vähäisiä, vaikka tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat nousseet.

Suomessa on todettu edelleen sekä kotoperäisiä että ulkomailta peräisin olevia tapauksia. Tartuntoja Suomeen on tullut useasta eri maasta. Osa uusista tapauksista liittyy tunnettuihin tartuntaketjuihin, mutta kaikkien tartuntojen lähde ei ole tiedossa.

Riski uuteen kiihtymisvaiheeseen on olemassa

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoo, että Suomi on tartuntatilanteen suhteen EU:n parhaimmistoa. Viime aikoina tartuntatapauksia on ilmennyt eniten pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

– Meillä ilmaantuvuus on huomattavan paljon matalampi kuin lähes kaikissa muissa EU-alueiden maissa.

Maailmalla koronaviruspandemia on jatkanut leviämistä. Esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Amerikassa koronavirustartuntojen määrät ovat lähteneet kovaan nousuun. Vaikka Suomen koronavirustilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä, riski tartuntojen kasvuun on olemassa.

– Riski siihen, että lähdetään uudelleen kiihtymisvaiheeseen, on olemassa, Puumalainen toteaa.

Myös Ruotsin koronavirustilanne näyttää rauhoittuneen eikä tauti enää leviä Puumalaisen mukaan yhtä nopeasti kuin pahimmassa vaiheessa. Varsinkin Suomen rajojen läheisyydessä Pohjois-Ruotsissa tilanne on rauhallinen, mutta etelässä tartuntoja on todettu enemmän.

Saako maski kasvoilla yskiä vai ei?

THL suosittaa kasvomaskien käyttöä niillä alueilla, joissa on viime viikkoina todettu uusia koronavirustartuntoja. Ohjeistuksessa kehotetaan poistamaan maski kasvoilta yskimisen tai niistämisen ajaksi.

Ohjeissa neuvotaan niistämään ja yskimään kertakäyttöiseen nenäliinaan, joka heitetään roskiin. Jos maski kostuu aivastaessa tai yskiessä, se pitää vaihtaa puhtaaseen.

Ohjeistus on saanut osakseen myös kritiikkiä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri, infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että maskia ei missään tapauksessa saisi poistaa, koska tällöin pisaroita leviää ympäristöön.

– Koko maskin suojaava idea katoaa. Mieluummin yskäisee maski päällä ja vaihtaa sitten maskin jälkeenpäin puhtailla käsillä, Ruotsalainen sanoi lehden haastattelussa.

Puumalaisen mukaan ohjeistuksen taustalla ovat jo pitkään sosiaali- ja terveydenhuollossa käytössä olleet hengityssuojainohjeistukset, joita on nyt sovellettu kansankäyttöön. Ajatuksena on se, että kun ihminen aivastaa tai yskii, hän ei jokaisen aivastuksen tai yskäisyn seurauksena kastelisi maskia ja joutuisi vaihtamaan sitä uuteen.

– Jos pystyy yskäisemään kertakäyttönenäliinaan ja sitten turvallisesti laittamaan sen roskiin, se on hyvä vaihtoehto. Jos tätä vaihtoehtoa ei ole, on parempi yskiä maskiin kuin kanssaihmisiin, Puumalainen vastaa.

– Tämä ei ole mitenkään kategorinen asia, vaan tässä annetaan toimintavaihtoehtoja, joista tilanteissa pitää valita se paras, hän jatkaa.

Lue myös: THL kertoo, mitä uusi koronastrategia tarkoittaa – katso suorana tästä

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus