Yli puolet suomalaisista korkeakouluopiskelijoista liikkuu suositusten mukaisesti eli harrastaa sekä kestävyysliikuntaa että lihaskuntoa ylläpitävää liikuntaa riittävästi. Asia ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimuksesta.
Tutkimuksessa 55 prosenttia korkeakouluopiskelijoista kertoi liikkuvansa suositusten mukaisesti. Määrä kasvoi noin kymmenellä prosenttiyksiköllä vuodesta 2021, jolloin asiaa kysyttiin edellisen kerran vastaavassa tutkimuksessa.
THL:n tutkija Valtteri Pohjola sanoo, että koronapandemian päättyminen voi selittää liikunnan lisääntymistä.
– Liikunnan lisääntyminen voi osaltaan kertoa liikuntapalveluiden saatavuuden parantumisesta koronapandemian jälkeen, Pohjola sanoo THL:n tiedotteessa.
Lue myös: Työssäkäyvät nuoret avoimena tuloistaan – joskus yövuorosta mennään suoraan kouluun
Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimukseen osallistui keväällä 3 600 iältään 18–34-vuotiasta opiskelijaa ympäri Suomen. THL julkaisi maanantaina tutkimuksen tuloksia opiskelijoiden elintavoista.
Moni istuu 12 tuntia päivässä
Vaikka opiskelijoiden liikkuminen on lisääntynyt, he istuvat arjessaan paljon. Noin kolmannes vastaajista kertoi istuvansa arkisin vähintään 12 tuntia päivässä.
Vapaa-ajalla puolet opiskelijoista istuu ruudun ääressä päivittäin yli kolme tuntia. Miesopiskelijoilla osuus oli 57 prosenttia ja naisilla 45 prosenttia.
THL:n mukaan ruudun ääressä istuminen vapaa-ajalla on opiskelijoilla yleisempää kuin nuorilla aikuisilla koko väestössä.
– On tärkeää vähentää istumisen määrää ja tauottaa paikallaanoloa opiskeluympäristöä ja -kulttuuria kehittävillä toimenpiteillä, Pohjola sanoo.
Lue myös: Yhä useamman opiskelijan toimeentulo erittäin niukkaa – osa tinkinyt lääkkeistä, nälkää pelätään
Kyselyn mukaan joka toinen opiskelija kokee käyttävänsä liikaa nettiä. Näin ajattelevien osuus oli nyt 51 prosenttia, kun se vielä kolme vuotta sitten oli 45 prosenttia. Liiallinen netinkäyttö yleistyi erityisesti naisopiskelijoilla.
Myös sosiaalisen median käyttö koetaan yhä useammin ongelmalliseksi. Opiskelijoista 39 prosenttia koki kyselyssä somen käyttönsä olevan ongelmallista. Osuus kasvoi selvästi vuodesta 2021, jolloin ongelmallisesta somen käytöstä kertoi 26 prosenttia vastaajista.
Liki joka kymmenes käyttää nikotiinipusseja
Päivittäinen tupakointi ja nuuskaaminen on opiskelijoilla harvinaista. Vastaajista neljä prosenttia kertoi tupakoivansa päivittäin ja nuuskaa käytti päivittäin kolme prosenttia.
Nikotiinipussien käyttö on kuitenkin tätä yleisempää. Opiskelijoista yhdeksän prosenttia kertoi käyttävänsä nikotiinipusseja päivittäin. Ammattikorkeakoulussa opiskelevista miehistä peräti 18 prosenttia kertoi käyttävänsä päivittäin nikotiinipusseja.
Erityisasiantuntija Hanna Ollila THL:stä sanoo, että nikotiinipussien käyttö on yleistä tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaneilla. Hän kuitenkin huomauttaa, että nikotiinipusseja käyttävät myös sellaiset opiskelijat, jotka eivät ole koskaan tupakoineet tai käyttäneet nuuskaa.
Opiskelijoiden alkoholin ja huumeiden käyttö on tutkimuksen perusteella pitkälti vähentynyt tai pysynyt ennallaan viime vuosina. Naisopiskelijoilla alkoholin riskikäyttö on kuitenkin lisääntynyt viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2021. Naisista 28 prosenttia kertoi käyttävänsä alkoholia riskitasolla.