THL:n uusi selvitys paljastaa: Näin dramaattisesti koronan tappavuus lisääntyy iän noustessa

THL:n tutkimusprofessori myöntää kuolleisuuslukujen olevan korkeita mutta muistuttaa koronan olevan vakava sairaus iäkkäille. 

THL julkisti tiistaina selvityksen koronaviruksen liittyvästä kuolleisuudesta ja sairaala- ja tehohoitoon joutuneiden osuuksista.

Selvityksen mukaan kuolleisuus 30 päivän kuluessa positiivisesta testituloksesta oli  75–79-vuotiailla 25 prosenttia ja yli 80-vuotiailla yli 40 prosenttia. THL:n aineistossa joka neljäs 75–79-vuotiaista ja lähes puolet yli 80-vuotiasta tartunnan saaneista siis kuoli koronavirukseen.

THL:n tutkimusprofessori Markku Peltonen myöntää, että luvut ovat korkeita.

– Kyllä, iäkkäillä riski on korkea. Osittain tuloksiin vaikuttaa se, että keväällä testauskapasiteetin rajallisuuden vuoksi tietoon tulivat vain vakavimman tautimuodon saaneet.

THL:n aineisto koostui Suomessa tartuntatautirekisteriin ilmoitetuista tapauksista, joita oli syksyllä tutkimushetkellä ollut yhteensä 10 737. Yli 70-vuotiaiden osuus oli 9 prosenttia eli hieman alle 1000 sairastunutta. 

Perusterveiden joukossa kuolleisuus 75-79-vuotiaiden ikäryhmässä putoaa viiteen prosenttiin.

Alle 50-vuotiaiden ikäluokissa riski kuolla koronaan oli huomattavasti matalampi eivätkä riskiä lisänneet merkittävästi myöskään taustasairaudet. 

Maiden välinen vertailu on vaikeaa

THL:n tutkimusprofessori myöntää, että luvut eivät välttämättä kuvaa suoraan yksittäisen ihmisen riskiä kuolla koronatartuntaan. 

– Siinä mielessä arvio voi olla korkea, että aineistoon ovat valikoituneet keväällä vakavimmat tapaukset. Samaan aikaan kuitenkin tiedetään selvästi, että kuolleisuus on suuri iäkkäille. Jos tauti leviää iäkkäiden joukossa, niin myös kuolemantapauksia tulee paljon. Tämä on hyvin vakava tauti iäkkäille.

Esimerkiksi tiedelehti Lancetin artikkelissa koronaviruksen infektiokuolleisuus yli 75-vuotiaiden joukossa oli 14,2 prosenttia ja kaikissa alle 65-vuotiaiden ikäryhmissä alle prosentin. Infektiokuolleisuus (IFR) pyrkii huomioiman myös myös oireettomat infektion saaneet.

Peltosen mukaan arviot koronan kuolleisuudesta vaihtelevat eri maiden välillä.

– Maiden välinen vertailu on todella hankalaa johtuen esimerkiksi erilaisista testauskäytännöistä. 

Peltonen arvelee, että Suomen matalahko kuolleisuus maailmanlaajuisesti vertailtuna kertoo siitä, että riskiryhmiä, kuten yli 75-vuotiaita on pystytty suojelemaan epidemialta.

Lue myös:

    Uusimmat