Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että turkistarhauksen jatko nykymuodossaan muodostaa jatkuvan riskin koronapandemiaakin vakavammalle pandemialle.
– Tällä hetkellä turkistarhaus muodostaa pandemiauhan vuoksi liian suuren riskin ihmisten hengelle ja terveydelle. Turkistarhauksen terveysturvallinen jatkaminen vaatii järeitä toimia, sanoo THL:n väestön hyvinvoinnista vastaavan osaston johtaja Otto Helve.
THL vaatii, että bioturvallisuus- ja tartuntariskejä ehkäisevät hygieniatoimet nostetaan turkistarhauksessa valvotusti vähintään elintarviketuotannon tasolle. THL antoi lausuntonsa tänään eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle.
THL:n mukaan turkistarhausta ei pidä jatkaa, jos näitä toimenpiteitä ei ole mahdollista toteuttaa. THL:n mukaan asiaan olisi edistettävä myös EU-tasolla.
Maa- ja metsätalousministeriö ryhtyi asiassa toimiin jo aiemmin. Huhtikuussa 2024 astui voimaan asetus vaatimuksista tautisuojan ja bioturvallisuuden parantamiseksi turkistarhoilla. THL on huomauttanut turkistarhoja bioturvallisuuden ja työntekijöiden suojauksen puutteista jo aiemmin.
Riskissä oleville turkistarhojen parissa työskenteleville on tarjottu Työterveyslaitoksen ohjeita sekä H5-lintuinfluenssarokotetta. H5N1-lintuinfluenssavirus levisi laajasti Suomen turkistarhoilla vuonna 2023. Satoja ihmisiä altistui taudille, joka tappoi useita eläimiä
– Vaikka Suomessa ei todettu tartuntoja ihmisissä, taudinpurkaus osoitti, että turkistarhaus muodostaa merkittävän terveysuhan yhteiskunnassamme. Rokotuksilla voidaan suojata työntekijöitä, mutta niillä ei voida estää uuden pandeemisen viruksen syntyä, THL muistuttaa tiedotteessa.
Otolliset olosuhteet muuntumiselle
THL:n mukaan tarhatut turkiseläimet ovat alttiita sekä lintujen ja sikojen influenssaviruksille että ihmisen kausi-influenssavirukselle ja luovat tarhattuina otolliset olosuhteet viruksen muuntumiselle.
– Erilaisilla influenssaviruksilla on kyky yhdistyä ja muodostaa uudentyyppisiä influenssaviruksia, jotka voivat mahdollisesti tarttua ihmiseen ja ihmisten välillä tehokkaasti. Tällöin uuden pandemian syntymisen riski on ilmeinen, THL jatkaa tiedotteessa.
Myös Ruokavirasto varoittaa tautiriskistä maa- ja metsäatlousvaliokunnalle antamassaa lausunnossa.
– Turkistarhaus on terveysvaara ihmisille. Turkiseläimet voivat kantaa useita taudinaiheuttajia, jotka voivat tarttua eläimistä ihmisiin. Turkistarhauksen aiheuttama riski väestön terveydelle on suurempi kuin muiden kotieläinten pidon aiheuttama riski. Ruokaviraston asiantuntijanäkemyksen mukaan turkistarhauksen aiheuttama riski ihmisten terveydelle ei ole tällä hetkellä riittävän hyvin hallinnassa, lausunnossa todetaan.
– Tuottajien vastuullisuuden lainsäädännön vaatimusten noudattamisessa tulisi myös parantua. Osa tuottajista noudattaa vaatimuksia esimerkillisesti, mutta osalla tuottajista todettiin tämän vuoden lintuinfluenssaseurannan yhteydessä useampia puutteita
Monissa Euroopan maissa turkistarhaus on kielletty terveysriskien takia. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus ei aio kieltää turkistarhausta. Esimerkiksi Perussuomalaiset puolustaa alaa voimakkaasti ja näin tekee myös oppositiopuolue keskusta.
Turkisala pitää riskiä pienenä
Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry on myös antanut lausuntonsa maa- ja metsätalousvaliokunnalle. Yhdistyksen mielestä tautiriskiä on liioiteltu.
– Turkistuotantoon tautiuhkaa on monin tavoin liioiteltu. Riskit, jotka liittyvät epidemioihin, ovat hallittavissa samoilla keinoilla kuin muussakin maatalouden alkutuotannon eläinkasvatuksessa. Suomessa tai maailmallakaan ei ole todettu yhtään turkiseläimen tautia, joka olisi tarttunut ihmiseen. Kun huomioidaan nykyiset suojavarusteet, tämä riski voidaan myös poistaa, yhdistys lausuu.
Alan edunvalvoja sanoo, että turkistarhauksen kielto johtaisi mittaviin korvausvaatimuksiin, koska Suomessa on perustuslain turvaama elinkeinovapaus.
– Jos turkistarhaus lopetetaan Suomessa, tulee valtion de facto korvata täysimääräisesti tuotantolaitokset-, infrastruktuurin ja diskontattu kymmenien sukupolvien turkistuotannon kansallinen kokonaisarvo. Ennakkotapauksia vastaavasta ei Suomessa ole, mutta yleisillä laskentamalleilla kokonaiskorvauksen määrä on vähintäänkin noin 1,2 miljardia euroa, yhdistys toteaa lausunnossaan.
Ala varoittaa myös siitä, että turkistarhauskielto lisäisi tarhausta sellaisissa maissa, joissa ei huolehdita tautiriskeistä ja eläinten hyvinvoinnista yhtä huolellisesti kuin Suomessa.
– Turkisteollisuus on alkutuotantoa, joka tuottaa Suomelle huomattavan määrän vientituloa ja työllistää muuttotappioalueilla. Mikäli turkistarhaus kielletään, menettäisi Suomi tämän seurauksena hyvin vahvan turkistuotannon sekä merkityksellisen elinkeinon, ja Suomi päätyisi tukemaan muiden maiden turkisten alkutuotantoa.
Juttua muokattu kello 14.13. Juttuun lisätty otteita Ruokaviraston ja Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton lausunnoista.