Koiran- ja kissanomistajille varoitus – lintuinfluenssatilanteesta uutta tietoa, muu eläinsuojeluvalvonta heikentymässä

1:18img
Tartuntavaara lemmikkeihin on olemassa. Katso pala tiedotustilaisuudesta.
Julkaistu 31.08.2023 10:06(Päivitetty 31.08.2023 11:35)
Toimittajan kuva

Annastiina Lehtonen

annastiina.lehtonen@mtv.fi

STT

Lintuinfluenssatartuntoja on todettu tähän mennessä 26 turkistarhalla, kertoo Ruokavirasto. Taudin ajankohtaisesta tilanteesta ja sen ehkäisemiseksi tehtävistä toimista tiedotettiin tänään torstaina.

Eläinten lopetuksia on määrätty 14 tarhalle, joilla lopetetaan yhteensä 135 000 eläintä. Yhdeksällä tarhalla lopetetaan kaikki eläimet.

Ruokaviraston mukaan epidemian akuutein vaihe on rauhoittunut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kaikkien turkistarhojen bioturvallisuustoimet eivät nykymuodossaan ole kuitenkaan olleet riittäviä.

Akuutti epidemia turkiselämillä hallinnassa

– Emme vielä ihan tarkasti tiedä, miten tämä virus käyttäytyy eläinlajeissa, Ruokaviraston ylijohtaja Pia Mäkelä  huomattaa mutta toteaa:

– Akuutti epidemia turkiseläimillä on hallinnassa.

Mäkelän mukaan tartunnan saaneilla tarhoilla on ryhdytty toimiin tilanteen hallitsemiseksi. Ruokavirasto on kartoittamassa kaikki maan turkistarhat.

Ruokaviraston eläinten ja hyvinvoinnin osaston johtajan Terhi Laaksosen mukaan tällä hetkellä yhteensä 26 turkistilalla todettu tartunta – jonkin aikaa sitten niitä oli vielä 25, mutta uusin löytyi hiljattain.

Laaksosen kertoo, että 14 tarhalle on määrätty lopetuksia yhteensä 135 000 eläimelle. Yhdeksällä tilalla kaikki eläimet on määräyksen alla, viidellä tarhalla osa eläimistä.

Lopetettavista eläimistä tehtävien korvaushakemusten käsittelyä ei ole Laaksosen mukaan vielä aloitettu. Hakemuksia ei ole kuitenkaan vielä tullut eikä eläinten arvoa ole määritelty.

Heikennystä muuhun eläinten hoitoon

Laaksosen mukaan tarhoille tehdään nyt laajaa soittokierrosta ja kartoitetaan rekisteriä ajan tasalle. Turkistarhojen rekisterissä on hänen mukaansa vanhentunutta tietoa. Tarhojen keskittyminen tekee eläinlääkäreiden riittävyydestä hankalaa, ja Laaksonen mainitsee, että vapaaehtoisia eläinlääkäreitä haetaan nyt apuun.

Kartoitus tulee vaikuttamaan muuhun eläinlääkintähuoltoon – eläinsuojeluilmoitusten tarkastuksia tulee jäämään tekemättä ja muitakin viivästymisiä voi ilmetä. Etenkin kiireettömissä tapauksissa

– Tämä minkkien aiheuttama terveysuhka ihmisille katsotaan niin vakavaksi, että tämä priorisointi on tehtävä. Olen pahoillani siitä, että eläinsuojeluvalvonta jää vähäisemmäksi, mutta olen itse tämän priorisoinnin takana.

Kartoitus käynnissä

Ruokaviraston tutkimusprofessorin Tuija Gaddin mukaan kaikki 130 minkkitarhaa tullaan tutkimaan lokakuun loppuun mennessä. Laboratorionäytteitä otetaan Helsingissä, Seinäjoellä, Oulussa ja Kuopiossa ja virologiset tutkimukset toteutetaan Helsingin Viikissä. Kokogenomisekvensoinnin tuloksia analysoidaan myös EU:n vierailulaboratoriossa Italiassa, Gadd esittelee.

Viraston eläinten terveyden ja lääkitsemisen yksikön johtaja Sirpa Kiviruusu muistuttaa, että lintuinfluenssa on edelleen lintujen virus. Suomessa esiintyvän H5N1-tyypin virusta on tavattu minkkitarhojen saamasta huomiosta huolimatta eniten linnuissa ja etenkin naurulokeissa.

Kiviruusu kertoo, että yhdellä luonnonvaraisena ketulla ja saukolla on tähän mennessä todettu tartunta, mikä yhdessä maailmalla ilmenneiden tapausten kanssa osoittaa, että tartuntariski muihinkin kuin tarhaeläimiin on olemassa.

– On mahdollista, että tarttuu nisäkkäisiin, jos virusannos on suuri. Kotikissat voisivat olla sairastumisen vaarassa, jos pääsevät syömään sairastuneen linnun – siitä kannattaa pitää huoli, ettei oma kissa pääse tällaisen linnun kimppuun.

Ihmisten syytä huolestua?

THL:n yksikön päällikkö Anna Katz tarkastelee tilannetta ihmisten näkökulmasta. Hänen mukaansa taudinkuva voi ihmisellä vaihdella suuresti oireettomasta tai lievästä hengitystieinfektion muodosta vakavaan ja kuolintapauksiakin aiheuttavaan tautiin.

– Heti alkuun todettakoon, että Suomessa ei ole todettu tapauksia ihmisille, Katz painottaa.

Vuosina 2003–2023 A(H5N1)-tapauksia on todettu ihmisillä maailmanlaajuisesti 878 tapausta, joista 458 on johtanut kuolemaan. Kuolleisuus on näin ollen ollut 52 prosenttia. Kuluneen vuoden aikana on todettu 12 tapausta, joista kaksi on johtanut kuolemaan. Katz kuitenkin huomauttaa, että tapauksissa on ollut hyvin voimakasta altistumista virukselle, ja yleisesti ottaen meneillään olevan epidemian aiheuttama riski ihmisille on pieni.

– Ei se virus ohi lentävästä lokista tartu.

Katzin mukaan tähän mennessä 114 henkilöä on testattu viruksen kannalta. Valtaosa tapauksista on ollut oireettomia. 30 turkiseläimille altistuneen testituloksia odotellaan vielä. Linnuille altistuneita on testattu 20, ja näitä testejä toteutetaan vain, jos oireita ilmenee kahden viikon kuluessa altistumisesta.

Tämänhetkinen epidemiatilanne altistaa etenkin tarhoilla työskenteleviä virukselle. Potentiaalinen pandeeminen uhka on todennäköisempi silloin, jos viruksen leviäminen ja muuntuminen pääse jatkumaan, Katz esittelee.

Katz päättää esityksensä huomauttamalla, ettei nykymuodossaan kaikkien turkistarhojen turvallisuustoimet ole olleet vielä riittäviä, mikä heikentää terveysturvallisuutta ihmisille.

Juttu jatkuu tietolaatikon jälkeen.

Lue lisää: Näin voit suojautua lintuinfluenssalta – katso koostetut ohjeet

 

Näin voit välttää lintuinfluenssatartuntaa:

  • Tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin
  • Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta: suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta
  • Mikäli mahdollista, suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana ja hävitä suojaimet käytön jälkeen
  • Altistunut tai saastunut iho on desinfioitava alkoholipitoisella desinfektioaineella
  • Kun lintuinfluenssan viruskanta on sellainen, että se voi tarttua ihmiseen, tartunta on mahdollista silmien, suun tai hengitysteiden kautta – vältä siis saastuneiden alueiden ja asioiden koskemista, likaisin käsin syömistä tai tupakointia sekä kasvojen koskettelua
  • Vältä levittämästä ulostetta tai saastunutta pölyä tai vastaavaa siivotessasi – sulje pesuvälineet jätepussiin ja laita sekajätteisiin tai pese ne huolellisesti ja kuivata auringonvalossa
  • Älä käytä suojautumisvarusteita, kuten käsineitä, muihin tarkoituksiin – jos käsineillä on kosketettu likaista pesuvettä tai pesukohdetta, ne joko suljetaan jätepussiin tai pestään pesuaineella ja vedellä ensin ulkopinnalta käsineet kädessä ja sitten sisäpinnalta
  • Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
  • Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille

       Lähteet: THL, Työterveyslaitos

Suomessa linnuilla on tänä vuonna tähän mennessä tavattu 28 korkeapatogeenista lintuinfluenssatapausta. Turkistarhoilla lintuinfluenssaepidemia alkoi heinäkuun puolivälissä.

Laaksosen mukaan joillain tarhoilla on todettu puutteita luonnonvaraisten lintujen pääsyn estämisessä tarhausalueille. Hän muistuttaa, että bioturvallisuustoimien kartoitus on edelleen kesken.

Laaksosen mukaan tarkastusten tekeminen on työlästä, mutta tavoite on saada työ valmiiksi ennen kausi-influenssakauden alkua loka-marraskuussa.

– Jos käy niin, ettei me jokaikistä minkkitilaa saada siihen mennessä tutkittua, niin meille kertyy kuitenkin niin paljon tietoa, että pystymme arvioimaan riskiä paremmin ja päättämään, mitä tehdään, jos kartoitusta ei saada tehtyä loppuun.

Lemmikkien osalta muistutetaan vielä lopussa, ettei koirat ja kissat on tärkeää pitää erossa luonnonvaraisista linnuista ja muista eläimistä, sillä tartuntavaara on olemassa.

Lue myös: Nämä karut kuvat paljastavat: Turkistarhoilla lintuinfluenssan riskeistä "ei piitata lainkaan"

Lue myös: Ruokavirasto: Siipikarja syytä pitää sisällä koko maassa – Mikkelin kirjaston katolta löytyi ensimmäinen Itä-Suomessa lintuinfluenssaan kuollut lokki 

Katso myös: Poistuuko lintuinfluenssan riski lintujen syysmuuton myötä?

4:22img

Tuoreimmat aiheesta

Lintuinfluenssa