2019 aloitettu TEPPO eli työelämäpainoitteinen perusopetus on yleistynyt viime vuosina.
TEPPOn tavoitteena on tukea nuorten vahvuuksia, motivaatiota sekä päätöksentekotaitoja. Nuoret oppivat työelämätaitoja ja urasuunnittelua sekä kokemuksia erilaisista töistä ja työpaikoista.
Vantaalla on jo 14 TEPPO-koulua sekä viisi muuta yläkoulua, joissa on joustavan perusopetuksen luokka, eli JOPO-luokka. Yhä useammat kunnat ovat näyttäneet kiinnostusta TEPPO-toimintaan.
JOPO-luokalla oppilas työskentelee usein työpaikalla kahtena päivänä viikossa ja kolmena päivänä koulussa. TEPPO-jaksot puolestaan ovat yleensä 1-2 viikkoa peräkkäin.
TEPPO-oppilaaksi haetaan paikallisen Wilman kautta lukuvuoden alussa ja se on usein valinnaisoppiaineena. TEPPO-jaksoja on noin 5-7 viikkoa lukuvuodessa.
Ennen jokaista jaksoa oppilas etsii itselleen työpaikan viikon ajaksi. Kuka vain 8-9 luokkalainen voi hakea työelämäpainoitteeseen perusopetukseen.
TEPPO sopii kaikille
Vantaan kansainvälisen koulun opinto-ohjaaja Petra Pajala kertoo TEPPO-oppilaiden osaavan työelämätaidot erityisen hyvin.
– TEPPOlla on ollut yleensä todella positiivisia kokemuksia sekä työnantajilla että oppilailla, kertoo Pajala.
Pajala kertoo myös jaksojen myös auttavan nuoria löytämään kutsumuksensa työelämässä.
– TEPPO on kaikille, oli suuntana lukio tai ammattikoulu, Pajala huomauttaa.
Yhdeksäsluokkalainen, 15-vuotias Mohammad Khan Vantaan kansainvälisestä koulusta suosittelee työelämäpainotteista perusopetusta oppilaille, joilla on oppimisvaikeuksia.
– Se on hyvä tauko kouluarjesta ja rutiineista, kertoo Khan.
Khan liittyi TEPPOon alun perin vuosi sitten, kahdeksannella luokalla, koska hän halusi tutustua tarkemmin työelämään ja sen periaatteeseen.
3:16
Työelämäpainoitteinen perusopetus auttaa nuoria löytämään kutsumuksensa.
Khan: Hyvää kokemusta varsinkin ulkomaalaistaustaisille
Khan sekä hänen sisaruksensa ovat syntyneet Suomessa, mutta heidän äidinkielensä on bengalin eli banglan kieli. Molemmat heidän vanhemmistaan ovat kotoisin Bangladeshista.
Khan kokee töiden saamisen vaikeammaksi ulkomaalaistaustaisille Suomessa.
– TEPPO on hyvä mahdollisuus saada työkokemusta tulevaisuuden töitä varten, varsinkin ulkomaalaistaustaisille, Khan toteaa.
Khanilla oli kiinnostus ravintola- ja kauppa-alaa kohtaan, joten hän meni yhdeksi TEPPO-jaksoksi ravintola RAXiin töihin ravintola-apulaiseksi.
– Pidin eniten siitä, että sain tehdä ruokaa buffettiin. Sain myös tehdä töitä kassalla, Khan kertoo.
Khanin mukaan työ kuitenkin tuntui välillä raskaalta:
– Minulle tuli jalkakipuja työpäivien jälkeen. Se varmaan johtui siitä, kun jouduin seisomaan keittiössä koko päivän.
– Teppo jaksot paransivat uni- ja päivärytmiäni, mutta kun menin takaisin kouluun, asia meni entiselleen, Khan kertoo.
Khan kertoo tykänneensä siitä, kun pääsi olemaan aikuisten seurassa. Kritiikkiä hän antaa siitä, että hänen mukaansa opettajat laittoivat hänelle lisää tehtäviä, vaikka tiesivät hänen olevan työelämäjaksolla.
– TEPPO oli muuten kivaa, mutta kun tulin takaisin kouluun, olin jäänyt jälkeen, Khan toteaa.
Artikkelin kirjoittaja on MTV Uutisten tet-harjoittelussa.