Vanhemmat ovat joutuneet viime vuosina monien haasteiden eteen. Internetin ja sosiaalisen median rinnalle on tullut joukko laitteita ja älyleluja, joiden turvallinen käyttö ei ole tuttua monelle vanhemmallekaan.
Moni vanhempi haluaa varmistaa, että lapset käyttävät nettiä turvallisesti. Uudet laitteet ja sosiaalisen median palvelut tuovat kuitenkin omat haasteensa turvallisuuden takaamiseksi.
Viime vuonna toteutetussa kansainvälisessä käyttäjätutkimuksessa selvisi, että vain kolmannes vanhemmista tarkistaa, mitä lapsi tekee verkossa. Myös ohjeistuksessa havaittiin puutteita, sillä vain 38 prosenttia vastaajista sanoi muistuttavansa netin turvallisesta käytöstä useammin kuin kerran viikossa.
Tietoturvaratkaisuja tarjoavan F-Securen tutkija Mikael Albrechtin mukaan tämä on ongelma ottaen huomioon, kuinka nopeasti tekniikka kehittyy ja miten lapset käyttävät sitä. Laitteiden käyttö aloitetaan yhä nuorempana, jolloin lapset ovat monesti tottuneempia laitteiden käyttäjiä kuin vanhempansa.
– Lapsia ei ole huomioitu käyttäjäryhmänä, jolla on erityiset tarpeet, Albrechti toteaa.
Vanhemmilla ei aina ole työkaluja, joilla lasten turvallisuus verkossa voitaisiin varmistaa. Vaikka palveluissa on ikärajoituksia, lapset keksivät keinot niiden kiertämiseksi ennen kuin vanhemmat edes huomaavat sitä.
Tietoturvariskit yllätyksenä myös valmistajille
Perinteisten tietokoneiden ja mobiililaitteiden rinnalle on tullut joukko älyleluja, jotka asettavat turvallisuudelle omat haasteensa. Arvioiden mukaan näiden lelujen myynti oli viime vuoden lopulla jopa 2,8 miljardia.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että yhä useampi lapsi joutuu lelujen kautta tietoturvahyökkäysten kohteeksi. Esimerkiksi viime vuonna paljon julkisuutta saaneessa hakkerointitapauksessa noin 6,4 miljoonan lapsen tiedot varastettiin.
Tietoturvariskit eivät ole tulleet yllätyksenä ainoastaan laitteiden kättäjille, vaan myös niiden valmistajille.
– Vanhempien on hyvä tiedostaa, että älylelut eivät ole uusia asia ainoastaan vanhemmille ja lapsille, vaan myös niiden valmistajille, kertoo tietoturva-asiantuntija Sean Sullivan.
– Älylelut ja esineiden internet -laitteet ovat hyvin kilpailukykyisiä ja olemme jo nähneet useita esimerkkejä, joissa tietoturvaa on mietitty vasta jälkikäteen, Sullivan pohtii.
Sullivan pohtii, että yritykset ovat enemmän kiinnostuneita kasvattamaan asiakasmääriään kuin turvaamaan asiakkaiden tiedot. Tulemmekin luultavasti myös tulevaisuudessa näkemään älylelujen tietoturvassa puutteita.
Älä taistele vastaan, vaan anna lapsesi opettaa sinua
Vaikka uusia laitteita tulee markkinoille huimaa tahtia, tulisi vanhempien opettaa lapsia käyttämään teknologiaa terveellä ja myönteisellä tavalla. Vanhempien tulisi myös antaa lastensa opettaa heitä.
– Maailma, jossa lapset varttuvat, on uusi, alati muuttuva ja vanhempien voi olla vaikea ymmärtää sitä. Oppiminen voi olla kaksisuuntaista ja palveluihin tutustuminen ja käytön opettelun voi tehdä yhdessä, Albrechtin kertoo.
Vanhempien kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota siihen, mitä palveluja lapset käyttävät. Jos esimerkiksi sovelluksissa pyydetään antamaan koko nimi tai syntymäaika, kannattaa kyseinen sovellus poistaa.
Albrecht kehottaa olemaan läsnä, mutta hellittämään valvonnasta lapsen kasvaessa. Liika kontrollointi voi nimittäin aiheuttaa ristiriitoja, jotka eivät edistä lapsen ja vanhemman välistä kommunikointia ja luottamusta.
Lähde: F-Secure