Tiede paljasti yllättävän tavan, jolla penis kehittyy – selittää myös epämuodostumia

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Videolla kerrotaan, milloin naisten ja miesten tulisi havahtua perheen perustamiseen.

Kansainvälinen tutkimustiimi huomasi PLOS Biology -julkaisussa ilmestyneessä tuoreessa tutkimuksessaan, että sikiölle kasvavaa penistä ei määritä ainoastaan kivesten tuottama testosteroni. Tutkimustulokset paljastivat aiemmin tuntemattoman polun, joka osaltaan johtaa lopulta sukupuolielinten miehiseen kehitykseen, kirjoittavat tiedemiehet tiedotteessa.

Miespuolisen sikiön kehittyessä kivekset alkavat tuottaa dihydrotestosteronia (DHT), joka on miehisiä piirteitä aikaansaava sukupuolihormoni. Testosteronin pelkistymisessä syntyvä DHT auttaa varmistamaan, että genitaalikyhmy kehittyy penikseksi, ei klitorikseksi.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että peniksen kehitys riippuu myös toisesta vaihtoehtoisesta prosessista, tutkijat kirjoittavat. Tämä "takaportti" päättyy DHT:n tuotantoon, mutta ei riipu testosteronin tuotannosta kiveksissä. 

Tutkimustiimi lähti työssään selvittämään "takaportin" yksityiskohtia.

Poikasikiöiden verenkierrossa eniten heikkoa mieshormonia

Massaspektrometrian avulla sikiön verestä ja kudoksista eri steroidien tasoja mitanneet tutkijat huomasivat, että avainasemassa sikiön sukupuolen kehittymisessä oli heikko mieshormoni nimeltä androsteroni. Mittaus tehtiin raskauden toisella kolmanneksella, jolloin sikiön sukupuoli pystytään tavallisesti määrittelemään ultraäänitutkimuksessa.

Tutkimuksessa havaittiin, että pääasiallinen poikasikiöiden verenkierrosta löydetty steroidi oli androsteroni. Niin androsteronin kuin testosteroninkin määrät olivat alhaisemmat niillä sikiöillä, jotka kehittyivät sukupuoleltaan naisiksi.

Kivesten vapauttaman testosteronin ansiosta androsteroni näyttää voivan muuttua maskuliiniselle kehitykselle olennaiseksi DHT:ksi. 

Kaiken takana on naishormoni?

Keho valmistaa andosteronia keltarauhashormonista. Keltarauhashormoni on naissukupuolihormoni, jota erittyy keltarauhasesta ja istukasta. Keltarauhashormonin tehtävä raskauden aikana on muokata kohdun limakalvoa sikiön kasvulle sopivaksi.

– Tuloksemme havainnollistavat, että sikiön miehistyminen ei riipu vain kiveksistä, vaan muista kudoksista, erityisesti istukasta, tutkijat kirjoittavat.

Samalla löydökset tarjoavat selityksen sille, miksi istukan toimintahäiriöt altistavat poikasikiön ulkoisten sukupuolielinten epämuodostumille, kuten hypospadialle. Hypospadia eli virtsaputken alahalkio on poikien yleisin ulkoisten sukupuolielinten synnynnäinen epämuodostuma. Suomessa todetaan vuosittain noin sata uutta tapausta, kertoo Duodecim-lehti.

Lue myös:

    Uusimmat